1515
Annons

Jättarna tvingas skrota miljardprojekt efter tio år: ”Otroligt tråkigt”

Ett av landets största vindkraftsprojekt som var tänkt att bidra med ny storskalig elproduktion i södra Sverige läggs ned efter över tio års förberedelser. Det uppger Vattenfall och Wallenstam som är besvikna över att motstånd från Försvarsmakten gör att de tvingas skrota sin gemensamma mångmiljardinvestering.

Bilden visar ett av de stora vindkraftverken i Horns Rev 3, Vattenfalls nya vindkraftspark i Danmark. Däremot tvingas Vattenfall och partnern Wallenstam lägga ned planerna på en mångmiljardinvestering i en vindkraftspark i Hanöbukten efter motstånd från Försvarsmakten.
Bilden visar ett av de stora vindkraftverken i Horns Rev 3, Vattenfalls nya vindkraftspark i Danmark. Däremot tvingas Vattenfall och partnern Wallenstam lägga ned planerna på en mångmiljardinvestering i en vindkraftspark i Hanöbukten efter motstånd från Försvarsmakten.
Hans Wallenstam, vd Wallenstam
Hans Wallenstam, vd Wallenstam

”Det är otroligt tråkigt att vi är tvingade att fatta det här beslutet. Vi har jobbat i över ett decennium med det här projektet, lagt ned åtskilliga miljoner och fått mycket stöd lokalt”, säger Mattias Sjöberg, styrelseordförande i Taggen Vindpark AB.

Bolaget ägs till hälften vardera av svenska statens kraftbolag Vattenfall och börsnoterade fastighetskoncernen Wallenstam WALL B +1,26% Dagens utveckling . De båda bolagen har i många år siktat på att bygga en havsbaserad vindkraftspark i Hanöbukten i Sölvesborgs kommun i Blekinge. 

Det fanns ett tillstånd för Taggen sedan 2012. Men när bolagen ville uppdatera tillståndet för att dra nytta av den snabba utvecklingen mot allt större och samtidigt mer kostnadseffektiva verk stötte jätteprojektet på patrull. 

När den nya tillståndsansökan gick ut på remiss svarade nämligen Försvarsmakten nej, inte bara till ändringsansökan, utan till projektet som sådant. Anledningen var skjutfältet Ravlunda, beläget cirka 25 km inåt land från Taggens utvecklingsområde, uppger Mattias Sjöberg.

Klart är att det är ett mycket stort projekt som nu läggs ned helt. Enligt planerna skulle det omfatta som mest 40 mycket stora verk med en maximal höjd på hela 220 meter vardera. Den samlade effekten planerades till 300 megawatt. Och normalårsproduktionen från parken som var tänkt att byggas cirka 12 kilometer ut i havet från Sölvesborg förväntades räcka för att försörja cirka 200.000 hushåll med förnybar el. 

”Totalt skulle investeringen landat på ett mångmiljardbelopp, sannolikt uppemot 10 miljarder kronor”, säger Mattias Sjöberg. 

Projektet skulle också bidragit med lokal produktion i södra Sverige, där det den senaste tiden hörts växande oro för brist i elförsörjningen efter att bland annat lokal elproduktion lagts ned i Malmö.

”Vårt stora vindkraftsprojekt kunde absolut ha bidragit till att förbättra elförsörjningsläget. Och vi tycker att det är tråkigt att det inte kan bli av. Frågan är om inte staten måste ta ett större övergripande ansvar vad gäller tillstånd för byggnation av vindkraft för att trygga elförsörjningen”, säger Hans Wallenstam, vd och storägare i Wallenstam.

Fastighetsbolaget anser att elförsörjningen är av stor betydelse och har investerat stort i vindkraft.

”Vi äger 66 vindkraftverk och ser ett stort värde i att vi numera är självförsörjande på el. Det ger en extra trygghet och vi är samtidigt glada över att bidra till Sverige kan ställa om till förnybar el”, säger Hans Wallenstam. 


Innehåll från Aros KapitalAnnons

Så fick de bättre effekt och kontroll: ”Ser möjligheter där andra inte ser dem”

Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.
Lars Sjöberg och Hans-Anders Karlsson, grundare av fastighetsbolaget Sjöson.

Fastighetsbolaget Sjöson ville satsa stort.

Tack vare ett smidigt finansieringsupplägg kunde utvecklingsprojektet ta fart.

– Aros Kapital är en flexibel och bra partner som är perfekta att ha med sig tidigt i ett projekt, säger Lars Sjöberg, grundare och affärsområdeschef, Sjöson.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Att se möjligheter där andra inte ser dem. Det är något som definierar Lars Sjöberg och hans kollega Hans-Anders Karlsson. De har drivit företag tillsammans sedan 2008 med fokus på företagsutveckling.

2017 köpte de ett fastighetsutvecklingsprojekt i centrala Lund med 172 bostäder och en yta som bolaget har utvecklat till ett hotell.

– I den satsningen tryckte vi in mycket eget kapital men vi behövde också extern finansiering. Vi hade hört mycket gott om Aros och om att de kan ta ut svängarna bättre än traditionella banker, säger Lars Sjöberg.

– När vi presenterade vår affär så trodde de på oss och vårt finansieringsupplägg. 

Detta innebar grunden och starten av företaget Sjöson som i dag omsätter en miljard och verkar inom fastighetsbyggnation, industri, teknik och mat och dryck.

Flexibilitet viktig för framgång

Lars Sjöberg lyfter särskilt fram flexibiliteten hos Aros Kapital som viktigt för samarbetets framgång.

– De undersöker och skapar sig en uppfattning om personerna bakom och deras bakgrund. Aros har möjlighet att finansiera med alternativa säkerheter och dessutom med en effektiv kreditprocess fram till beslut. 

Smidigheten och flexibiliteten blandat med professionalismen hos Aros gör att det är ett kraftfullt alternativ till traditionell bankfinansiering. Vi fick en personlig service och en lånemodell med företagslån och fastighetsfinansiering anpassad efter våra behov. 

Lars Sjöberg berättar att samarbetet fungerade så bra att Sjöson med hjälp av Aros Kapital valde att göra ytterligare finansieringar.

Samarbetet med Aros har inneburit att vi inte har behövt sprida vårt röststarka ägande och därmed kunnat få bättre kontroll över våra projekt. Vi är helt enkelt väldigt nöjda med samarbetet.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Mer från Aros Kapital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Kapital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?