1515

Japanska känslobollarna förändrade vårt sätt att prata med varandra

Har svaret på din sms-fråga besvarats ordlöst – men med ett gråtskrattande ansikte eller rent av en apa som håller för ögonen?

”Ibland kan en emoji säga mer än tusen ord”, säger Jörgen Löwenfeldt på Internetmuseum som nu uppmärksammar emojins historia med en ny utställning.

”The emoji movie” blev inte samma succé som bildspråket den baserades på.
”The emoji movie” blev inte samma succé som bildspråket den baserades på.Foto:Sony Pictures Animation

När Shigetaka Kurita 1999 introducerade världens första 176 digitala känslouttryck visste han inte vilken genomslagskraft de skulle komma att få. Idag använder sig drygt 90 procent av alla internetanvändare av emojis.

”Många upplever skriftspråket som lite väl begränsat, i synnerhet när man måste fatta sig kort. Emojierna blir ett sätt att närma sig talspråket, och att då också kunna visa på känslor som visar att man skämtar, är ironisk eller bara är glad”, säger Jörgen Löwenfeldt, verksamhetsansvarig för Internetmuseum, som lagom till 20-årsjubileet lanserar en utställning om emojins historia.

Han konstaterar att emojispråket är ett språk i utveckling där nya tecken ständigt läggs till.

”Därför anses det fortfarande som mindre seriöst att använda dem i exempelvis mejl i arbetet. Det tror jag kommer att förändras något men kanske inte så snabbt. Vi blir också allt skickligare på att avgöra vilka emojier som fungerar i olika sammanhang.”

Kan emojis bidra till att vårt skrivspråk förslappas?
”Tvärtom tror jag att emojierna utvecklar det skrivna språket, eftersom de främst används i meddelanden som är menade att vara korta. Ett snabbt ’ok’ kan må bra av en glad gubbe intill sig för att inte tolkas fel. Det lär dröja innan emojier används i till exempel romaner.”

Problemet med emojier, enligt Jörgen Löwenfeldt, är att de inte bara tolkas olika beroende på vem som tar emot dem.

”Det är också så att de faktiskt ser olika ut också, beroende på plattform. Lägg där till att vissa tecken ritas om ibland. Till exempel har emojin för pistol av nästan alla tillverkare ändrats till en vattenpistol, för att inte bidra till hot och hat. Men betyder då emojin verkligen en vattenpistol?”

Att emojierna kommer från Japan och har utgått från japanska förhållanden tas upp i utställningen.

”På senare år har västvärlden fått in fler och fler emojier anpassade efter vardagen, men mycket återstår. Jag tror att vi kommer att få uppleva många kampanjer om nya emojier även i framtiden, i linje med hur Plan International nyligen fick igenom en mens-emoji.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?