1515

Japanska hushåll håller i plånboken

De japanska hushållens konsumtion sjönk 3,8 procent i februari jämfört med samma månad föregående år.
Det rapporterar Bloomberg News.

Bild:AP

Analytiker hade väntat sig en nedgång med 1,7 procent.

Föregående månad sjönk konsumtionen 1,2 procent jämfört med samma månad föregående år.

Samtidigt visar preliminär statistik att Japans industriproduktion steg 2,0 procent i februari jämfört med månaden före och ökade med 4,8 procent jämfört med samma månad året före.

Analytiker hade väntat att produktionen skulle ha stigit 1,2 procent från månaden före och ha ökat med 3,9 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloombergs News enkät.

I januari sjönk industriproduktionen 0,4 procent jämfört med månaden före och steg med 3,7 procent jämfört med samma månad året före.

Den japanska arbetslöshetsnivån uppgick till 2,8 procent i februari, jämfört med 3,0 procent föregående månad.

Analytikerna hade räknat med att arbetslösheten skulle ha uppgått till 3,0 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Andelen lediga arbeten noterades till 143 per 100 sökande (väntat var 144), jämfört med 143 föregående månad.

 


Innehåll från JungheinrichAnnons

Energieffektivitet en nyckelfråga i lagerindustrins hållbarhetsarbete

Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.
Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.

För att vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen krävs stora uppoffringar och ett ännu större engagemang från ledande aktörer inom alla industrier. Det menar globala intralogistik-koncernen Jungheinrich, som med hjälp av rådgivare och experter gärna tar på sig rollen att hjälpa kunden att få ett större perspektiv på sin energiförbrukning och sitt hållbarhetsarbete.

– Om ditt bolag redan har nått ert interna hållbarhetsmål, så var det förmodligen för lågt satt från början, säger Carsten Duus, vd på svenska och danska Jungheinrich.

I takt med att samhället ställer om och anpassar sig till nya, grönare direktiv så ökar också påtryckningarna för lagerindustrin. Alla lager kommer så småningom uppmanas att förse lastbilar med ström, vilket kan innebära en stor utmaning då de dessutom behöver ström till sina truckar. Energieffektivitet blir nyckelordet för en framgångsrik hållbarhetsstrategi.

Men ny teknik och nya idéer stöter ofta på hinder, vilket kan bero på flera olika saker; det kan handla om okunnighet eller oförmåga – men också en brist på engagemang eller andra prioriteringar. Förändring kräver uppoffring och behöver i första hand drivas av specialister, menar Carsten Duus. 

– Stora företag behöver människor som är specialiserade på energi för att arbeta med hållbarhetsfrågan, på samma sätt som de behöver människor som är specialiserade på IT på en IT-avdelning.

Vill spela en större roll i kunders hållbarhetsarbete

Ett av Jungheinrichs specialistområden är energihantering och över 95 % av truckarna i deras sortiment är helt eldrivna.

– Vi vill spela en större roll i våra kunders framtida hållbarhetsarbete, både strategiskt och med våra produkter. Laddning av stora volymer av fordon, oavsett om det handlar om bilar, truckar eller lastbilar, måste innefatta någon form av struktur. Det kan göras genom planering, regler, restriktioner – eller med intelligenta laddare, säger Carsten Duus.

Intelligent laddningsteknik innebär att mikroprocessorhjärnan garanterar optimal laddning under alla omständigheter, vilket genererar en snabb uppladdningshastighet. Genom att kombinera intelligenta laddare med energilagring får man goda förutsättningarna att införa ny teknik, såsom elbilar och lastbilar. Att använda energilagring, till exempel powerbanks, skyddar också systemen från överbelastning och minskar dyra toppar i energiförbrukningen. 

– Genom att dessutom addera solceller till energilagringen är man en bra bit på väg på resan mot hållbarhet.

Hållbarhetsfrågan allas ansvar

För att uppnå de globala hållbarhetsmålen behöver hela världen ställa om, och det snabbt. Carsten Duus invänder mot inställningen att det är endast politikernas roll att lösa klimatkrisen, och understryker att hållbarhetsfrågan är allas angelägenhet, och därmed allas ansvar. 

– Det handlar om att inte bara formulera fina hållbarhetsstrategier – utan att också omsätta dem i handling. Om vi verkligen vill kan vi göra otroligt mycket på väldigt kort tid.

Om Jungheinrich

Jungheinrich är en global koncern inom intralogistik med huvudkontor i Hamburg. I mer än 60 år har man hjälpt kunder till effektivare, säkrare och mer ergonomisk materialhantering.

Läs mer här

Mer från Jungheinrich

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jungheinrich och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?