Japans största bank utreds för brott mot penningtvättsregler

Japans största bank Mitsubishi UFJ undersöks nu av amerikanska federala åklagare gällande misstankar om brott mot penningtvättsregler. 

Det skriver New York Times.

Banken ska enligt tidningens källor ha stämts av federala åklagare i slutet av förra året. Stämningen lämnades in sedan delstaten New York i en domstolsinlaga uppgett att banken medvetet ignorerat ett internt filter avsett att hindra affärer med företag och privatpersoner på internationella sanktionslistor.

Enligt New York Department of Financial Services (DFS) har Mitsubishi UFJ även underlåtit att skapa ett system för att kontrollera identiteten hos de kinesiska bankkunder som gör affärer i gränsområdet mot Nordkorea - en välkänd plats för penningtvätt.

Det är enligt New York Times oklart om åklagarna hittat några bevis för att nordkoreaner tvättat pengar via Mitsubishi UFJ. För DFS del uppges dock systembristerna inom banken vara huvudfrågan.

År 2013 dömdes Mitsubishi UFJ av DFS att betala böter på 250 miljoner dollar, då banken ansågs ha raderat information om transaktioner för kunder i länder som Iran och Myanmar. Året därpå, 2014, utdömdes nya böter på 315 miljoner dollar för försök att dölja information om detta missförhållande.

Enligt delstatsmyndigheten i New York ska Mitsubishi UFJ länge ha använt sig av ett elektroniskt sållningssystem kallat Hotscan. Systemet ska filtrera banktransaktioner efter tecken på inblandning av personer eller länder som är förbjudna att göra affärer med USA. 

Under en period av tio år ska dock Hotscan ibland ha utelämnat informationen om i vilka länder transaktioner initierats - något delstaten hävdat att Mitsubishi UFJ vetat om men aldrig berättat. Bankens Hotscananvändare i vissa regioner ska ha varit förhindrade att kunna redovisa Nordkorea som inblandat i en transaktion, vilket gjort att dessa affärer inte flaggats.

Mitsubishi UFJ är enligt S&P Global Market Intelligence rapport 2018 den femte största banken i världen i tillgångar räknat. Banken har enligt rapporten tillgångar på 2.785 miljarder dollar, motsvarande drygt 25.000 miljarder kronor.

Hittills i år är Mitsubishi UFJ-aktien ner när 25 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?