Annons

Japan stressar Storbritannien till avtal – ska expressförhandla på sex veckor

Japan lockar Storbritannien med det första handelsavtalet efter EU-utträdet.

Men det måste gå fort. Det ska vara klart inom sex veckor, vilket begränsar ambitionerna.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab och Japans utrikesminister Toshimitsu Motegi träffades i Tokyo i februari.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab och Japans utrikesminister Toshimitsu Motegi träffades i Tokyo i februari.Foto:Eugene Hoshiko

Juli ser ut att bli en viktig månad för förhandlingarna med EU om ett avtal för det framtida förhållandet. Parallellt försöker Storbritannien förbereda de första egna handelsavtalen på över 40 år. Målet är att de ska vara klara så snabbt som möjligt efter att banden med Bryssel är klippta.

Britterna riktar främst ögonen mot Asien och Stillahavsregionen, där tillväxten väntas vara fortsatt snabb. För en vecka sedan meddelade premiärminister Boris Johnson att förhandlingar har startat med Australien och Nya Zeeland.

Enligt handelsminister Liz Truss var handeln mellan Storbritannien och de två samväldesmedlemmarna i fjol 29 miljarder pund, 335 miljarder kronor. Samtidigt var handeln med de 27 kvarvarande EU-länderna drygt 7040 miljarder kronor.

För två veckor sedan startade Storbritannien förhandlingar med Japan, som lockar med ett snabbt handelsavtal. 

Men det finns en hake: Förhandlingarna måste vara klara på sex veckor för att inte britterna ska stå utan avtal efter årsskiftet när man inte längre är med i EU:s alla avtal med tredje part.

”För att undvika ett gap i januari måste vi anta det under höstsessionen i parlamentet. Det betyder att vi måste avsluta förhandlingarna till slutet av juli”, säger Japans chefsförhandlare Hiroshi Matsuura till affärstidningen Financial Times, FT.

Det skulle vara mycket snabbt om det lyckas. Japans handelsavtal med EU tog nära sex år från förhandlingsstart 2013 till målgång, när det trädde i kraft 1 januari 2019. 

I fjol lyckades Japan få fram ett miniavtal med USA på sex månader för att undvika amerikanska tullhot. Men därefter tog det ytterligare några månader att få det godkänt, enligt FT.

Samtidigt har coronaviruset tvingat fram nya förhandlingsmetoder, vilket kan vara en fördel när tiden är knapp.

”Vi arbetar annorlunda med det här avtalet. I stället för samtalsrundor förhandlar vi varje dag”, säger chefsförhandlaren.

Japanerna har en fördel över britterna. Landet kan sätta in alla sina erfarna förhandlare, medan Storbritannien länge har förlitat sig på EU-förhandlare. Nackdelen blev tydlig när brittiska nybörjare ställdes mot rutinerade rävar i Bryssel när brexitavtalet skulle fram efter folkomröstningen 2016.

Avtalet mellan Japan och Storbritannien ska bygga på det existerande avtalet mellan Japan och EU. Londonregeringen vill dock utöka det med att minska eller helst helt avskaffa japanska tullar på varor och ”ambitiösa löften om marknadstillträde” för brittisk finansindustri. Särskilt jordbruksexport var en av stridsfrågorna i Japans förhandlingar med EU.

”Den korta tiden innebär att båda sidor måste begränsa sina ambitioner”, säger Hiroshi Matsuura.

Det brittiska oppositionspartiet Labour har anklagat regeringen för att tidspressen att få fram snabba handelsavtal försämrar Storbritanniens förhandlingsposition. Kritiken gäller särskilt planerna på ett avtal med USA, där president Donald Trump väntas gå hårt fram. Bland annat hotar klorblekta kycklingar, enligt Labour.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?