Japan senarelägger jämställdhetsmål

Vi ligger enormt lång efter tidplanen för jämställdhet, konstaterar Japans regering.

Så nu skjuter man upp målet.

Foto:Shizuo Kambayashi

För 17 år sedan sattes målet: år 2020 ska 30 procent av de ledande positionerna inom politik och näringsliv hållas av kvinnor.

Nu är man där och har inte ens nått hälften. Bara 14,8 procent av ledarjobben innehas av kvinnor, vilket är extremt dåligt ur ett internationellt perspektiv, konstaterar regeringen i sin nya femårsplan.

Japan ligger bra till på många indikatorer, men i genusfrågan står Japan på plats 121 av 153 i den rankning som Word Economic Forum gjort.

Den nu godkända femårsplanen uttrycker sig försiktigt: målet på 30 procent ska nås ”så tidigt som möjligt” under det närmaste decenniet.

”Generellt lutar sig samhället fortfarande mot stereotypa könsroller och har omedvetna fördomar”, heter det i femårsplanen

I politiken måste en kvinna balansera sin politiska aktivitet mot uppgifterna i hemmet och ta emot trakasserier på grund av sitt kön, konstaterar regeringen och noterar vidare att näringslivet ”inte visat någon entusiasm” för att främja kvinnor.

Planen väntades nämna möjligheten för kvinnor att behålla sitt eget efternamn vid giftermål – som en liten signal åtminstone. Men icke. Trots att opinionen nu stödjer en lagändring så heter det nu bara att det är ”föremål för fortsatt övervägande”.

Japansk lag kräver att gifta par har gemensamt efternamn, vilket vanligen innebär att kvinnan byter till mannens efternamn.


Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?