Annons

Japan planerar att lansera en egen kryptovaluta

Ett konsortium av japanska banker planerar att lansera en egen kryptovaluta lagom till sommar-OS i Tokyo 2020, skriver Financial Times.
Satsningen som inkluderar Mizuho Financial Group och Japan Post Bank uppges ha fått stöd från både landets centralbank, Bank of Japan, och regulatorer.

Bakgrunden till önskan att skapa en nationell kryptovaluta är dels för att minska kostnaderna för kontanthanteringen. I Japan används kontanter vid 70 procent av alla transaktioner. Det innebär höga kostnader för bankernas hantering och transport av pengarna samtidigt som regeringen riskerar att gå miste om skatteintäkter med pengar som fifflas bort.

Dessutom bedömer konsortiet att införandet av den virtuella valutan, J-Coin, skulle kunna ge ett ekonomiskt bidrag på tio miljarder yen, motsvarande 721 miljoner kronor.

J-Coin kommer att ha en växelkurs mot yenen på ett-mot-ett.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?