1515

Japan: Nyval kan stärka Abe

Med stigande stöd för den styrande koalitionen och oordning i oppositionen kan Japans regering hålla fast vid sin majoritet på två tredjedelar i underhuset om den utlyser ett nyval.

Det skriver Capital Economics i en analys.

Japans premiärminister Shinzo Abe.
Japans premiärminister Shinzo Abe.Bild:AP

 

Japans premiärminister Shinzo Abe sade till journalister på måndagen att han kommer att fatta beslut om nyval när han kommer hem från en resa till USA senare i veckan. Uttalandet kom efter rapporter i japanska medier i helgen om att han avser utlysa nyval redan i nästa månad.

Val till underhuset måste inte hållas förrän i slutet av nästa år och stödet för den styrande koalitionen har sjunkit under året efter flera skandaler. Capital Economics skriver dock att oppositionen aldrig lyckades utnyttja fallande opinionssiffror för Shinzo Abe och efter bland annat ett svagt lokalval i Tokyo har oppositionspartiet Demokraterna ensiffrigt stöd i opinionen.

Huruvida det blir ett nyval eller inte kan påverka den ekonomiska politiken, skriver Capital Economics.

"Vi har tidigare sagt att regeringen skulle avisera att man skjuter upp en höjning av försäljningsskatten för att öka stödet inför valet till underhuset. Men om valen hålls nästa månad kan höjningen komma i mitten av nästa mandatperiod och sannolikheten att den skjuts upp minskar", skriver Capital Economics.

Ett nyval skulle också innebära att sannolikheten för ultralätt penningpolitik under en längre period framöver skulle öka, skriver Capital Economics.

En eventuell seger för Shinzo Abe skulle också innebära att han är premiärminister när efterträdarna till BOJ-chefen Haruhiko Kuroda och hans två vicechefer ska utses.

"Det är oklart om Abe skulle välja att ha kvar Kuroda, men det är troligt att han skulle välja en BOJ-chef som skulle fortsätta med storskaliga penningpolitiska lättnader", skriver Capital Economics.

 


Innehåll från iDr-klinikenAnnons

De vill ge människor ägandeskap över sin hälsa

iDr-kliniken kom att spela en betydande roll när coronapandemin lamslog samhället och efterfrågan på covidtest var hög hos såväl företag som privatpersoner. Nu förflyttas fokus så sakteliga från Covid-19 till internationell expansion och innovativa vårdtjänster för privatpersoner. 

– Vi bygger upp en modern vårdverksamhet där olika sorters testning av sitt hälsotillstånd ska vara lättillgängligt för patienten, ur såväl ett ekonomiskt som ett kunskapsmässigt perspektiv, säger Simon Pålsson, grundare av iDr-kliniken samt specialistläkare. 

iDr-kliniken har i dagsläget egna kliniker i Stockholm, Göteborg och Malmö men verksamheten expanderar hela tiden; de senaste året har de anställt två personer i veckan och nu siktar de på att etablera sig internationellt. Till skillnad från liknande aktörer har de bland annat egen laboratorieverksamhet, eget journalsystem, transportsystem, IT-avdelning samt kundtjänst.

– Vi såg tidigt värdet av att utveckla alla delar av verksamheten inom bolaget. På så vis kan vi kontrollera hela förloppet och får en självständighet – vi är i det närmaste oberoende av externa aktörer, säger Siri Pålsson, vice vd och medgrundare.

En mer utvecklad vård – genom testning

I takt med att samhället börjar öppna upp och behovet av covid-testning minskar satsar nu iDr-kliniken på sitt nya fokusområde: en utvecklad vårdapparat och tillgänglig testning, i syfte att ge privatpersoner bättre koll på sin hälsa – och chansen att själva förebygga sjukdomar.

– Vi håller på att ta fram en privatiserad möjlighet att screena sin kropp för att få bättre koll på sitt hälsotillstånd. Alla människor har olika behov och det finns en uppsjö med åtgärder man kan vidtaga för att förebygga sjukdom – men ibland är det svårt att veta sin hälsostatus när man inte har analyserat sig själv, säger Axel Svensson, vd och delägare på iDr-kliniken.

Ett testresultat kan ge indikationer på vad man behöver ändra i sin livsstil. Det kan till exempel handla om hur man ska träna, att man behöver en viss kost eller öka sitt intag av vitaminer och mineraler. Avancerad, modern testning kan också förutse allvarligare sjukdomar, vilket kan vara något som patienten vill få information om i ett tidigare skede. 

– I grund och botten handlar det om att vi identifierat ett behov av att ge mer ägandeskap till patienterna. Vi vill genom testning ge dem möjlighet att kunna kontrollera det de vill kontrollera, avslutar Simon Pålsson.

Om iDr-Kliniken
iDr-Kliniken är ett dotterbolag till iDr Medical Consulting AB som startades av Simon Pålsson 2011. Simon Pålsson är idag specialistläkare i Kirurgi, utbildad vid Lunds Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag ägs och drivs bolaget tillsammans med Siri Pålsson, Arkitekt SAR/MSA och Axel Svensson, Systemutvecklare. Bolaget startade sin klinikverksamhet 2020 och utgör idag en koncern med 5 dotterbolag och ca 80 anställda inom hälso- och sjukvård, friskvård och laboratoriemedicin.

Läs mer på idr-medical.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med iDr-kliniken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?