Annons

Japan: Nyval kan stärka Abe

Med stigande stöd för den styrande koalitionen och oordning i oppositionen kan Japans regering hålla fast vid sin majoritet på två tredjedelar i underhuset om den utlyser ett nyval.

Det skriver Capital Economics i en analys.

Japans premiärminister Shinzo Abe.
Japans premiärminister Shinzo Abe.Bild:AP

 

Japans premiärminister Shinzo Abe sade till journalister på måndagen att han kommer att fatta beslut om nyval när han kommer hem från en resa till USA senare i veckan. Uttalandet kom efter rapporter i japanska medier i helgen om att han avser utlysa nyval redan i nästa månad.

Val till underhuset måste inte hållas förrän i slutet av nästa år och stödet för den styrande koalitionen har sjunkit under året efter flera skandaler. Capital Economics skriver dock att oppositionen aldrig lyckades utnyttja fallande opinionssiffror för Shinzo Abe och efter bland annat ett svagt lokalval i Tokyo har oppositionspartiet Demokraterna ensiffrigt stöd i opinionen.

Huruvida det blir ett nyval eller inte kan påverka den ekonomiska politiken, skriver Capital Economics.

"Vi har tidigare sagt att regeringen skulle avisera att man skjuter upp en höjning av försäljningsskatten för att öka stödet inför valet till underhuset. Men om valen hålls nästa månad kan höjningen komma i mitten av nästa mandatperiod och sannolikheten att den skjuts upp minskar", skriver Capital Economics.

Ett nyval skulle också innebära att sannolikheten för ultralätt penningpolitik under en längre period framöver skulle öka, skriver Capital Economics.

En eventuell seger för Shinzo Abe skulle också innebära att han är premiärminister när efterträdarna till BOJ-chefen Haruhiko Kuroda och hans två vicechefer ska utses.

"Det är oklart om Abe skulle välja att ha kvar Kuroda, men det är troligt att han skulle välja en BOJ-chef som skulle fortsätta med storskaliga penningpolitiska lättnader", skriver Capital Economics.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?