1515
Annons

Japan förbereder sig på kärnvapenattack

Nordkoreas kärnvapenprover och robottester får japaner att oroa sig för en kärnvapenattack. Många hushåll har bunkrat förnödenheter, andra bygger egna skyddsrum.

Om en kärnvapenrobot skjuts upp från Nordkorea tar det bara minuter innan den når Japan, och i landet – det enda som upplevt en kärnvapenattack – finns en oro för att hamna i Kim Jong-Uns hårkors, inte minst för de omkring 54.000 amerikanska soldater som finns på baser i Japan.

Enligt Reuters har flera mindre företag som tillverkar skyddsrum märkt en kraftigt ökad efterfrågan de senaste månaderna. Financial Times skriver att japaner börjat bära med sig jodtabletter för att skydda sig mot strålning, och hushåll bunkrar förnödenheter.

Seiichiro Nishimoto, vars företag Shelter bland annat tillverkar luftreningssystem till skyddsrum, säger att han får fler förfrågningar än han kan hantera.

"När jag startade det här företaget för 55 år sedan sade folk att jag var galen och de hånade mig. Nu är tiden kommen för mig att hjälpa till att skydda folket", säger han till al-Jazira.

I april uppdaterade japanska myndigheter sina riktlinjer för hur invånarna ska agera om larmet om en robotattack kommer. Människor uppmanas att ta skydd i underjordiska shoppingcenter eller andra kraftiga byggnader, eller i värsta fall lägga sig ner på marken och täcka huvudet, skriver The Independent.

Japan samarbetar med Sydkorea och USA för att med sofistikerade system upptäcka och skjuta ner robotar om de skjuts upp från Nordkorea. Men systemen kan inte helt garantera att en kärnvapenbestyckad robot slås ut, och en del av systemen har aldrig använts i strid, skriver CNN.

Japanska regeringen har gett landets alla prefekturer i uppdrag att genomföra övningar.

"Vi behöver planera noggrant för att öka medvetenheten, men inte skrämma allmänheten", säger Keiko Nakajima, vid Tokyos krisberedskapsmyndighet till The Independent.

Hirotada Hirose, katastrof- och riskpsykologiexpert, tycker att rädslan är oproportionerlig.

"Det är en fiktiv rädsla, en rädsla som regeringen underblåser", säger han till al-Jazira.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Så hjälper Schneider Electric företag att sätta upp och efterleva sin hållbarhetsstrategi

Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.
Valentin Monteiro, chef för hållbarhet, och Jenny Larsson, vd, på Schneider Electric i Sverige.

Bara sju procent av företagen i världen lyckas följa sina hållbarhetsplaner för att nå uppsatta mål. Schneider Electric är ett av de företag som arbetar aktivt med sin hållbarhetsplan och resultatuppföljning av denna – och kan hjälpa andra att också nå dit. 

– Vi följer en trestegsstrategi över vad som måste göras för att leverera resultat i linje med våra klimatambitioner och detta kan vi dela med oss av till andra, säger Jenny Larsson, Sverige-vd på Schneider Electric.

Stora insatser måste göras globalt för att uppnå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader. Avgörande är att kraftigt minska utsläppen av koldioxid. 

Schneider Electric, den världsomspännande koncernen inom energihantering och automation, har utvecklat trestegskonceptet ”Strategize – Digitize – Decarbonize” som man arbetar med för att själva minska koldioxidavtrycket.

– Vi har en tydlig färdplan. En hörnsten är digitalisering. Genom att digitalisera verksamheter skapar vi insikter om vad vi måste göra. När vi vet exakt var i en leverantörskedja eller en produktionslinje som det förbrukas stora mängder energi kan vi rikta våra insatser dit, säger Valentin Monteiro, chef för hållbarhet på Schneider Electric i Sverige.

Schneider Electric bidrar till minskat koldioxidavtryck för byggnader

Byggnader, som bostäder och kontor, står för nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen om man ser till byggnadens hela livscykel.

Här erbjuder Schneider Electric lösningar för att minska energianvändningen och koldioxidutsläppen. Det kan handla om hur byggnaden utformas redan på design- och konstruktionsstadiet med mjukvarulösningar som MTWO, till att den förses med smarta funktioner för att optimera driften gällande bland annat inomhusklimatet genom lösningar som EcoStruxure Building™.

Elektrifiering av verksamhet är ett annat viktigt steg.

– Genom att elektrifiera processer kan vi accelerera insatser som minskar koldioxidavtrycket, säger Valentin Monteiro.

Ytterligare ett viktigt område är efterfrågan på energi och hur den kan optimeras över tid.

– Vi måste prata mer om hur energi används. Många företag i Sverige har gjort ett bra jobb så långt men det finns fortfarande utrymme till förbättringar. Här kan vi hjälpa till för att öka medvetenheten om förbättringsområden och lösningar. Det finns exempelvis smarta och effektiva IoT-plattformar för överblick och styrning samt konsulttjänster som hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt, avslutar Jenny Larsson.

Om Schneider Electric

Schneider Electric är en digital partner för ökad hållbarhet och effektivitet. EcoStruxure™ erbjuder öppna och skalbara IoT-plattform för hem, fastigheter, datacenter, infrastruktur och industrier, samlar och kopplar ihop data från alla delar av en verksamhet. Konsultverksamheten hjälper verksamheter att förena hållbarhetsstrategier med energieffektiviserings- och energiförsörjningsprojekt. 

Läs mer om våra konsulttjänster här. 

 

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?