Januaripartierna undersöker möjlighet att sänka räntan i krispaketet

Efter att företrädare från näringslivet kritiserat kostnaden för företag som vill använda Januaripartiernas krispaket mot coronakrisen, tittar samarbetspartierna över möjligheten att sänka räntan.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.
Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.Foto:Jonas Eng

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna tittar på möjligheten att sänka kostnaden för det företag som vill använda sig av likviditetsförstärkningen via skattekontot, som presenterades i coronakris-paketet under måndagen.

”Vi tittar på möjligheten att landa på lägre nivåer på ett eller annat sätt om det skeende nu är inne i sträcker sig så pass långt fram i tiden att det blir motiverat”, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.

Dagen efter att regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade sitt krispaket för svensk ekonomi i och med coronaviruset, kommer kritiken från näringslivet.

För företag som vill använda sig av likviditetstillskottet blir det en kostnad på motsvarande ränt på 6,6 procent på helåret.

Enligt Emil Källström var en central tanke med krispaketet att det skulle sättas in snabbt. Därför användes en modell och lagstiftning som redan fanns på plats och som användes under finanskrisen 2009.

Det innebär inte att ändringar inte kan göras.

”Vi är medvetna om att på årsbasis blir det ganska höga nivåer, men månad för månad blir det givetvis mycket lägre. Vi följer frågan och är beredda att vidta åtgärder i ett senare skede för att se till att det inte blir de här nivåerna på årsbasis”, säger Emil Källström.

Även Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson säger att man ser över möjligheten att sänka kostnaderna för företagen som vill använda sig av krispaketet.

För företag som får anstånd med arbetsgivaravgiften, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt kan det innebära lägre kostnader än de som 6,6 procents ränta innebär.

”Det är en fråga vi har under bevakning. Vi agerade snabbt nu men det är en fråga vi följer noga. Ser vi att coronakrisen blir djupare så kan vi komma att behöva agera för att sänka räntan”, säger Mats Persson.

När kan ni ändra det här?
”Vi följer detta noga och det här är en fråga vi tittar på.”


Innehåll från HörmannAnnons

Hörmann sätter säkerheten först

Vd Richard Thomsen tror på en uppsving av portabla fordonshinder som Oktablock framöver.
Vd Richard Thomsen tror på en uppsving av portabla fordonshinder som Oktablock framöver.

För Hörmann-gruppen har kvalitet, hållbarhet och säkerhet varit ledorden i decennier vid tillverkning av villa- och industriportar. Nu tar företaget nästa steg i produktutvecklingen och presenterar säkerhetsklassade, moderna pollare. 

Som ledande leverantör på marknaden för portar, dörrar och drivenheter är det ingen slump att Hörmann ligger i framkant gällande innovativa produkter och lösningar. Merparten av företagets försäljning är villa- och industriportar, där portar för logistikcenter har fått ett ordentligt uppsving i och med pandemin. 

– Efterfrågan kring våra produkter ökar i och med att e-handeln växer och har vuxit frekvent under pandemin. Det byggs allt fler logistikcenter och efterfrågan av våra produkter för det ändamålet ökar, säger Richard Thomsen, vd på Hörmann. 

Uppdämt behov av pollare

Nu utvecklar Hörmann produktkatalogen genom det senaste tillskottet pollare – det moderna fordonshindret med många användningsmöjligheter. Hörmanns pollare gör det möjligt med en flexibel och samtidigt tillförlitlig reglering av infart och genomfart. 

– Pollare är en marknad som har ett uppdämt behov, inte minst sett för att kunna skydda mot terrordåd. De fungerar också utmärkt om man vill spärra av vissa delar av vägar och vid specifika tider genom automatiska pollare, säger Richard Thomsen.  

Ett säkrare alternativ

Hörmanns fordonshinder utmärker sig genom en kompakt och flexibel montering och kan, beroende på modell, i nödfall köras upp på bara 1,5 sekunder. Richard Thomsen förklarar att pollarna är fastgjutna med betong och är betydligt säkrare än betongsuggor. 

– En betongsugga kan man flytta på med ett fordon, men det går inte med en säkerhetsklassad pollare. Våra produkter är trygga och säkra. 

Oktablock för säkra evenemang

Hörmann erbjuder dessutom portabla fordonshinder, så kallade Oktablock, där produktens användningsområde är till för bland annat tillfälliga avspärrningar för fordonstrafik. Dessa kräver inget markarbete utan placeras på befintlig hårdgjord markyta. Oktablock klarar kraschtester som PAS68 och är ett säkrare alternativ till betongsuggor och stängsel. 

– De är till exempel estetiskt snyggare och mer flexibla eftersom man fortsatt kan ha gång- och cykeltrafik genom avspärrningar, men framförallt ökar säkerheten med Oktablock. Vi har fått fint genomslag med men tyvärr bromsar pandemin oss. I och med att det inte är några tillställningar är det heller inget folk i rörelse. Men, vi tror på sikt att våra produkter kommer att få ett uppsving och göra skillnad säkerhetsmässigt, säger Richard Thomsen. 

Läs mer om Hörmanns pollare här

Om Hörmann:

Hörmann Svenska AB grundades 1997 och är en del av Hörmann KG, en av Europas största leverantör och tillverkare av portar, portmotorer och dörrar. I dag är det cirka 140 anställda på företaget som är en av Sveriges ledande leverantörer av portlösningar till villa och industri. Huvudkontor och lager ligger placerat i logistiknavet Örebro.

Läs mer om Hörmann här

Mer från Hörmann

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hörmann och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?