Annons

Januaripartierna undersöker möjlighet att sänka räntan i krispaketet

Efter att företrädare från näringslivet kritiserat kostnaden för företag som vill använda Januaripartiernas krispaket mot coronakrisen, tittar samarbetspartierna över möjligheten att sänka räntan.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.
Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.Foto:Jonas Eng

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna tittar på möjligheten att sänka kostnaden för det företag som vill använda sig av likviditetsförstärkningen via skattekontot, som presenterades i coronakris-paketet under måndagen.

”Vi tittar på möjligheten att landa på lägre nivåer på ett eller annat sätt om det skeende nu är inne i sträcker sig så pass långt fram i tiden att det blir motiverat”, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström.

Dagen efter att regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterade sitt krispaket för svensk ekonomi i och med coronaviruset, kommer kritiken från näringslivet.

För företag som vill använda sig av likviditetstillskottet blir det en kostnad på motsvarande ränt på 6,6 procent på helåret.

Enligt Emil Källström var en central tanke med krispaketet att det skulle sättas in snabbt. Därför användes en modell och lagstiftning som redan fanns på plats och som användes under finanskrisen 2009.

Det innebär inte att ändringar inte kan göras.

”Vi är medvetna om att på årsbasis blir det ganska höga nivåer, men månad för månad blir det givetvis mycket lägre. Vi följer frågan och är beredda att vidta åtgärder i ett senare skede för att se till att det inte blir de här nivåerna på årsbasis”, säger Emil Källström.

Även Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson säger att man ser över möjligheten att sänka kostnaderna för företagen som vill använda sig av krispaketet.

För företag som får anstånd med arbetsgivaravgiften, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt kan det innebära lägre kostnader än de som 6,6 procents ränta innebär.

”Det är en fråga vi har under bevakning. Vi agerade snabbt nu men det är en fråga vi följer noga. Ser vi att coronakrisen blir djupare så kan vi komma att behöva agera för att sänka räntan”, säger Mats Persson.

När kan ni ändra det här?
”Vi följer detta noga och det här är en fråga vi tittar på.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?