1515
Annons

Januari - en lyxfälla för många

Dagen efter nyårsafton kan innebära dubbel baksmälla för många. Lönen är redan till stora delar upphandlad och nu börjar räkningarna trilla in.
Men det finns knep som gör januari lite lättare att uthärda.

Bild:Colourbox

Jul och nyår gör december till en dyr månad. Ändå kommer januari som ett privatekonomiskt uppvaknande för många.

"Julutgifterna är lite som med första vinterhalkan, man har inte fått på vinterdäcken och så lyckas man bli lika överraskad varje gång. Trots att man vet att det har en tendens att dra iväg, säger Jens Magnusson, privatekonom på bankkoncernen SEB."

Som om det inte vore nog för den som levt över sina tillgångar i december månad, följs högtiderna dessutom av frestande reor i handeln. Privatekonomens bästa tips är att stanna hemma.

"Många frestas av mellandagsrean, men man tänker inte på att man sparar mer pengar på att stanna hemma."

Elisabeth Hedmark, sparekonom på Länsförsäkringar, tycker också att man ska vara ärlig hemma om att januari kan vara en knapp månad. Bättre att säga som det är: man kan få skjuta upp att köpa de saker som barnen helst vill ha.

Hon uppmanar också till att hålla extra koll på matutgifterna i januari.

"Matkostnader kan bli en stor utgift för barnfamiljer. Men många gånger har man mycket i frys och skafferi. Så töm frysen och ta matlåda till jobbet i stället för att äta ute", råder hon.

Något som det ofta kommer surt efter är de eventuella köp som gjorts på kredit i julhandeln. Det är ju lite sent att ändra nu, men inför det nya året kan det vara bra att planera inför julen direkt.

Elisabeth Hedmark avråder folk från att handla på kredit och dra på sig räntekostnader när kassan är skral. I stället tycker hon att man kan spara pengar på ett särskilt konto för julklappar eller semesterresor.

"Man kan skapa ett konto där man redan i februari sätter av öronmärkta pengar till både jul och semester."

Inte heller Jens Magnusson tycker att det är någon bra idé att handla på avbetalning.

"Det finns en tendens att man köper de sista julklapparna på avbetalning eller på kredit, då gör man det stora misstaget att ta av nästa lön redan i december. Då är det bättre att dra ner på julklappsambitionerna", säger Jens Magnusson.

Handlar du på avbetalning gör du inte bara misstaget att du binder upp nästa månads pengar, det kan bli dyrare i längden.

"Många lockas av räntefri avbetalning, men det räcker med att du missar en betalning så har du plötsligt väldig stora räntekostnader."

Har du trots allt nappat på ett erbjudande finns en risk att det blir svårt att bli av med skulden - om du inte betalar av den med en gång.

"Se till att betala av skulderna i takt med att räkningarna kommer. Gör det inte värre, fall inte för tillfälliga lösningar utan prioritera att betala av småkrediterna", säger Jens Magnusson.


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?