1515
Annons

Janet Yellen redo att sjösätta stora stimulanser

WASHINGTON. Janet Yellen förespråkade stora stimulanser under sin utfrågning i senaten.

Den tillträdande finansministern förespråkade även en helt marknadsdriven valuta.

Tillträdande finansministern Janet Yellen.
Tillträdande finansministern Janet Yellen.Foto:Andrew Harnik

”Det smartaste vi kan göra är att agera rejält”, sa Janet Yellen under sitt inledande tal inför senatens finansutskott på tisdagen. 

Den före detta chefen för Federal Reserve, som nominerats till finansminister av Joe Biden, ställde sig helt bakom den tillträdande presidentens förslag på ett stimulanspaket värt 1.900 miljarder dollar, motsvarande 16.150 miljarder kronor.

Hon tillade att USA riskerar en ”längre, mer smärtsam recession” om man inte snabbt beslutar om mer stöd. 

Hennes retorik liknar vad USA:s centralbankschef Jerome Powell upprepade gånger har sagt under fjolåret. 

Janet Yellen, som deltog virtuellt i utfrågningen, pratade om hur pandemin ytterligare vidgat klyftorna i det amerikanska samhället och lovade att Biden-administrationen kommer att sträva efter ”mer välstånd för fler”.

Janet Yellen fick en fråga om dollarn och hon betonade vikten av att ha en helt marknadsdriven valuta.

”USA söker inte svagare valuta för att skaffa sig fördelar. Vi bör motarbeta om andra länder gör det”, sa hon.

Svaret ska ses i ljuset av den utgående administrationens retorik, som vid upprepade tillfällen sagt sig föredra en svagare valuta för att öka landets konkurrenskraft i handeln med andra länder – ett beteende som man samtidigt anklagat och kritiserat Kina för att använda. 

Dollarn har försvagats rejält under det senaste året, men återhämtat sig något den senaste tiden på förhoppningar om en återhämtning i USA:s ekonomi. 

Hon fick också frågor om hur hon skulle mobilisera USA mot Kinas metoder som undergräver rättvis konkurrens.

”Kina är vår viktigaste strategiska konkurrent. Vi måste jobba med allierade och stärka vår egen ekonomi för att hantera detta”, sa hon och pekade på att Joe Biden kommer att presentera åtgärdspaket för investeringar i bland annat infrastruktur samt forskning och utveckling.

Hon lovade också att finansdepartementet ska bidra i kampen mot den globala uppvärmningen.

Bedömare förväntar sig att Janet Yellen kommer att godkännas av senaten. Nomineringen har inte skapat några större kontroverser och 74-åringen sägs respekteras av ledamöter i båda partier. Hon genomgick en liknande process innan hon tillträdde som chef för Federal Reserve 2014. På tisdagen var det ännu oklart när den omröstningen kommer att ske.

England blir Bidens första utlandsresmål

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

USA:s nya president Joe Biden kommer att resa till Cornwall i England på G7-möte den 11-13 juni, i vad som blir hans första utlandsresa som president.

Det rapporterar BBC på fredagskvällen. Efter England stundar ett Natomöte i Bryssel den 14 juni.

Fokus för resan blir att återupprätta USA:s allianser och att revitalisera det transatlantiska partnerskapet, enligt Vita Husets budskap på fredagen.

Joe Bidens företrädare Donald Trump gjorde sin första resa som president till bland annat Saudiarabien och Israel, i maj 2017, medan Barack Obama ställde kosan till Kanada i februari 2009.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera