Annons

Jan-Olof Jacke: Krisdrabbade branscher behöver mer

Svenskt Näringsliv välkomnar paketet, men vill nu även se krislån till särskilt drabbade branscher i ett nästa steg. 

”Alla insatser måste handla nu om att rädda jobb, rädda företag”, säger han och kallar situationen för unik. 

Foto:Petronelle Halvorsen

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke har haft direkt kontakt med finansminister Magdalena Andersson. 

”Det är ett bra, kraftfullt paket. Det är väl i linje med de förslag vi i tät dialog har fört fram”, säger han. 

Fack och arbetsgivare måste nu sluta korttidsavtal i snabb takt för att uppsägningar ska undvikas och ersättas med korttidspermitteringar. 

”Alla insatser måste handla nu om att rädda jobb, rädda företag, minska följdeffekterna för andra sektorer”, säger han. 

Men det är också uppenbart att det kommer att behövas mer för de mest utsatta branscherna, enligt Jacke. 

Vad är det konkret Viking Line eller SAS eller Scandic behöver?
”För en del handlar det om att rädda likviditeten. Då behöver vi hitta former för någon form av krislån. Det handlar om dem där intäkterna har gått från normala nivåer ner till nästan noll”, säger han.

”Beskedet från Riksbanken förra veckan var bra systemstödjande åtgärder, men det är inte finansiella möjligheter som kommer till de mest utsatta bolagen. De har inte möjlighet att ta upp lån”, säger han och pekar på att branschorganisationerna håller på att ta fram förslag. 

”Det finns inte en specifik lösning som kommer att adressera hela problembilden”, säger han. 

Finns det en risk att nästa steg cementerar ett gammalt näringsliv, som varvsstödet?
”Det här är en unik situation. Den kommer att kräva unika åtgärder. Alla åtgärder kommer säkerligen inte att ha den önskade effekten, då får vi korrigera dem”, säger han. 

Svenskt Näringsliv har även ett finger med i jakten på skyddsutrustning till sjukvårdspersonal, som det råder brist på. 

”Vi för en dialog hur vi kan utnyttja företagens kapacitet när det gäller insatser för materiel det riskerar att bli brist på. Inte minst då ett antal länder tar åtgärder som hindrar den inre marknaden.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EKNAnnons

Pandemin en katalysator för utvecklingen i många exportföretag

Stefan Karlsson är chefsanalytiker på EKN.
Stefan Karlsson är chefsanalytiker på EKN.

Svensk export börjar få mer luft under vingarna, även om pandemin är långt ifrån över. De företag som klarar sig bäst är de som är vana vid att göra affärer digitalt, menar Stefan Karlsson, chefsanalytiker på Exportkreditnämnden, EKN. 

Så skapar du tillväxt i pandemins spår 

En betydande skillnad jämfört med utbrottet i våras är att många länder nu försöker begränsa smittspridningen via regionala och lokala nedstängningar i stället för landsomfattande, vilket mildrar de negativa ekonomiska konsekvenserna. Det menar EKN:s chefsanalytiker Stefan Karlsson:   

– På kort sikt påverkas förstås de som har en relation till ett företag som drabbas rent praktiskt av lokala restriktioner och av att medarbetarna inte kan gå till jobbet. Men jag tror att risken är liten för att vi återigen kommer se den massiva effekt på exporten vi såg i våras när hela industrier påverkades och efterfrågan försvann helt.

EKN:s tidigare prognos för att den svenska exporten faller med drygt 10 procent för helåret ligger därför fast.

Ny fart på digitaliseringen

Social distansering och nedstängningar av arbetsplatser och samhällen har bidragit till att digitaliseringen inom industrin tagit ny fart. Det gynnar svenska företag med hög digital kompetens, säger Stefan Karlsson, som menar att coronakrisen har blivit en katalysator för en process som redan pågick.

– Det handlar inte enbart om renodlade IT- och teknikbolag. Pandemin och den ökade ekonomiska osäkerheten har satt förnyad press på industrin att se över sina leverantörskedjor, hitta alternativa leverantörer av insatsvaror och effektivisera för att pressa kostnader. 

Reserestriktioner och stängda flyglinjer gynnar företag som är vana vid att göra affärer digitalt, och som även förmår skapa nya affärer och bygga relationer digitalt. 

– Det gäller i synnerhet affärsförbindelser i regioner långt bort, som Ostasien. De företag som redan använder nätet för att hitta och vårda sina kunder trivs självklart i den nya tiden. 

Små och medelstora företags export jätteviktig för Sverige

I mars lanserade EKN en rad åtgärder som syftade till att lindra effekterna av pandemin bland företag av alla storlekar. Ett exempel var att täckningsgraden höjdes för den rörelsekreditgaranti som erbjuds till mindre och medelstora företag, SME. 

– Det är jätteviktigt att små och medelstora företag kan fortsätta att exportera. De stod förra året för drygt 41 procent av landets totala export på 1 496 miljarder kronor. Det är viktigt för oss att stödja dem, säger Stefan Karlsson och noterar att läget för SME-företag ljusnat under hösten.

En undersökning som EKN låtit Demoskop genomföra i september visade att pandemins negativa påverkan på svenska små och medelstora företags export avtar. I juni sa en tredjedel av företagen att deras export minskat kraftigt eller helt upphört. I september säger vart femte företag samma sak. 

Ta reda på mer om hur EKN:s finansieringslösningar fungerar 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?