1515
Annons

Jan-Olof Jacke: Krisdrabbade branscher behöver mer

Svenskt Näringsliv välkomnar paketet, men vill nu även se krislån till särskilt drabbade branscher i ett nästa steg. 

”Alla insatser måste handla nu om att rädda jobb, rädda företag”, säger han och kallar situationen för unik. 

Foto:Petronelle Halvorsen

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke har haft direkt kontakt med finansminister Magdalena Andersson. 

”Det är ett bra, kraftfullt paket. Det är väl i linje med de förslag vi i tät dialog har fört fram”, säger han. 

Fack och arbetsgivare måste nu sluta korttidsavtal i snabb takt för att uppsägningar ska undvikas och ersättas med korttidspermitteringar. 

”Alla insatser måste handla nu om att rädda jobb, rädda företag, minska följdeffekterna för andra sektorer”, säger han. 

Men det är också uppenbart att det kommer att behövas mer för de mest utsatta branscherna, enligt Jacke. 

Vad är det konkret Viking Line eller SAS eller Scandic behöver?
”För en del handlar det om att rädda likviditeten. Då behöver vi hitta former för någon form av krislån. Det handlar om dem där intäkterna har gått från normala nivåer ner till nästan noll”, säger han.

”Beskedet från Riksbanken förra veckan var bra systemstödjande åtgärder, men det är inte finansiella möjligheter som kommer till de mest utsatta bolagen. De har inte möjlighet att ta upp lån”, säger han och pekar på att branschorganisationerna håller på att ta fram förslag. 

”Det finns inte en specifik lösning som kommer att adressera hela problembilden”, säger han. 

Finns det en risk att nästa steg cementerar ett gammalt näringsliv, som varvsstödet?
”Det här är en unik situation. Den kommer att kräva unika åtgärder. Alla åtgärder kommer säkerligen inte att ha den önskade effekten, då får vi korrigera dem”, säger han. 

Svenskt Näringsliv har även ett finger med i jakten på skyddsutrustning till sjukvårdspersonal, som det råder brist på. 

”Vi för en dialog hur vi kan utnyttja företagens kapacitet när det gäller insatser för materiel det riskerar att bli brist på. Inte minst då ett antal länder tar åtgärder som hindrar den inre marknaden.”

 


Strategerna: Rapportvinnarna vi säljer nu – ”läge att ta hem vinsten”

Rapportsäsongen går mot sitt slut och proffsen är eniga: Börsens tungviktare bjöd på oväntat starka resultat. 

Men redan nu varnar aktiestrategerna Robert Oldstrand och Esbjörn Lundevall för ett svagare andra kvartal där det ”finns risk för oväntade vinstvarningar”.

Samtidigt pekar de ut storbolagen att köpa och sälja efter rapportfloden.

”Det är läge att ta hem vinsten nu”, säger Esbjörn Lundevall om en småspararfavorit som slagit börsen i år.

Robert Oldstrand och Esbjörn Lundevall, aktiestrateger på Swedbank respektive SEB.
Robert Oldstrand och Esbjörn Lundevall, aktiestrateger på Swedbank respektive SEB.Foto:JENNY HALLENGREN/Colourbox/Jesper Frisk.

Hygienkoncernen Essity rusade över 14 procent på sitt delårsresultat och var det storbolaget på Stockholmsbörsen som steg mest på rapporten för det första kvartalet. Största förlorare var Sinch som rasade nära 22 procent, enligt en sammanställning som Di har gjort över large cap-bolagens rapportreaktioner (se listan nedan).

Men det var överlag starka resultat som börsjättarna bjöd på även om analytikerna hade skruvat ner förväntningarna inför rapportfloden, menar Swedbanks Robert Oldstrand och SEB:s Esbjörn Lundevall. 

Aktiestrategerna var mest imponerade av de stora verkstads- och bankbolagen.

”För Sveriges del är det viktigt hur industribolagen och storbankerna rapporterar. Det är de största sektorerna och det som präglar Stockholmsbörsen, och de kom med väldigt fina rapporter. Många av jättarna sitter med rekordstora orderböcker så efterfrågan är det inget fel på”, säger Robert Oldstrand.

Även om den samlade bilden för det första kvartalet är positiv varnar duon redan nu inför vad som komma skall när det andra kvartalet ska synas längre fram i sommar.

”Det är ganska osäkert om man blickar framåt. Just nu har vi en situation där marknaden inte tror på estimaten som ligger där ute eftersom man har tagit höjd för estimatsänkningar”, säger Swedbank-strategen som tror att marknadens fokus kommer att skifta från inflations- och ränteoro till tillväxtoro.

”Vi har haft en ganska kraftig multipelkontraktion och det beror på att man inte har justerat ner vinsterna. Även om vi tror att inflationsoron kommer att bedarra och att räntorna kanske stabiliserar sig är vi inte säkra på att vi har sett den absoluta botten på börsen”, säger Robert Oldstrand. 

Han får medhåll av SEB:s Esbjörn Lundevall som varnar för att rapporterna för det andra kvartalet sannolikt inte kommer vara lika starka som rapporterna för det första. Främst pekar han på de ekonomiska riskerna med nedstängningarna i Kina. 

”Ukraina är den stora mänskliga tragedin men om vi talar om vinster i bolagen så tror jag att Kina är det större problemet. Det finns uppenbar risk vilket återspeglades i vägledningskommentarerna och det är att vi inte har sett det värsta ännu”, säger han.

Ser du en överhängande risk att vi kommer se fler vinstvarningar i det andra kvartalet?
”Ja, absolut. Vi har fördröjningseffekter där kriget inte hunnit påverka så mycket i det första kvartalet. Jag tror att estimaten kommer att komma ner, sen om det är bolagen som kommer tvingas gå ut och vinstvarna eller om de kommer att behöva prata analytikerna till rätta, låter jag vara osagt. Men absolut ser jag en risk för nedrevideringar för Q2”, säger SEB-strategen.

Även Robert Oldstrand varnar för följderna av nedstängningarna i Kina. Han kallar det för ”en joker i leken”.

”Det är absolut inte bra att stänga ned ekonomin i ett land som Kina. Det dämpar tillväxten i Kina men även globalt och det stör komponentbristen och leverantörskedjorna vilket är det stora osäkerhetsmomentet.”

Men för den som är långsiktig i sitt sparande är det bra läge att plocka upp flera kvalitetsbolag som kommit ner ordentligt på rapporterna, menar Swedbank-strategen.

Hans första köptips är medicinteknikbolaget Getinge som rasade över 15 procent på rapporten för en månad sedan och som efter det rört sig sidledes.

”Det är en aktie som fått oförtjänt mycket stryk. Det är ett återöppningscase som lämnar ett tuffare jämförelsekvartal bakom sig, behåller 'guidence' och har bättre marginalmix framöver. Dessutom har bolaget en stark balansräkning som potentiellt öppnar upp för förvärv.”

Verkstadsjättarna Atlas Copco, Sandvik och ABB fick blandade reaktioner på rapporterna men där är det också köpläge nu, menar Robert Oldstrand som passar på att lyfta fram avfuktningsbolaget Munters som ett case som ”sticker ut”.

”Här tycker jag att man ska plocka på sig om man planerar att hålla aktierna en längre period”, säger Swedbank-strategen.

Samtidigt som Stockholmsbörsen rasat över 20 procent i år har flera enskilda aktier gått mot strömmen. Nu kan det vara läge att ombalansera portföljen och plocka hem vinsten i framför allt de defensiva bolagen, säger Robert Oldstrand och pekar ut Telia som ett exempel.

Aktiestrategen tycker också att dagligvarubolaget Axfood är högt värderat efter att aktien rusat närmare 20 procent under de tre senaste månaderna. Sedan årsskiftet är Axfood upp nära 10 procent.

”Man kanske inte rent av måste sälja hela innehaven men jag tycker att man ska plocka hem vinster i aktier som dessa, som gått starkt i år och är vinnare på rapporterna. Det är defensiva bolag som funkar i den här miljön men saknar man cash i portföljen och vill utnyttja rörelserna i marknaden kan det här vara ett bra läge att ta hem lite vinst och få loss lite pengar.”

Även om Robert Oldstrand och Esbjörn Lundevall är överens om rapportperioden i stort är Essity en aktie där åsikterna går isär. Robert Oldstrand tycker att det är säljläge i stora rapportvinnaren.

”Bolaget pressas från alla håll och kanter med höga råvaru- och energipriser. Deras prishöjningar brukar komma in sent och det kan ta sex till nio månader innan man ser genomslag. Aktien har inte rört på sig så mycket de senaste åren och om man vill ta hem någon rapportvinnare så är Essity ett alternativ”, säger han.

Esbjörn Lundevall i sin tur tycker att det är köpläge i aktien nu.

”Essity har fått upp momentum i prishöjningar där tror jag att estimatrevideringstrenden har vänt. Jag tycker det är en köpvärd rapportvinnare”, säger han.

På temat köpvärda rapportvinnare passar SEB-strategen också på att lyfta fram storbanken Handelsbanken, vindkraftsbolaget OX2 och nummerpresentatörstjänsten Truecaller

Truecaller rusade över 11 procent på rapporten men aktien har pressats på börsen i veckan efter en nyhet om indiska planer på statlig konkurrerande app.

”Vi tror att riskerna relaterade till Indien är väl kända sedan tidigare och det känns långsökt att det där i närtid kommer att påverka bolaget särskilt negativt”, säger Esbjörn Lundevall.

När aktiestrategen ska peka ut två köpvärda förlorare passar han på lyfta fram modejätten H&M och verkstadsbolaget Alfa Laval.

”Vi tycker att H&M är för billig helt enkelt och i Alfa Laval har vi en positiv syn på deras långsiktiga efterfrågeutveckling. Inte minst är de väldigt stark exponerade mot energieffektiviseringar vilket är en stark megatrend som vi tror kommer att bestå.”

Alfa Laval sjönk över 11 procent på rapporten efter att bolaget ”sjabblat bort sig”, menar Esbjörn Lundevall.

”De valde att mörka hur stora positiva engångsposter man hade inom en division. Det skapade en väldig osäkerhet och det är tyvärr det sista du vill åstadkomma. Rapporten var resultatmässigt ingen dramatik.”

Biljätten och småspararfavoriten Volvo Cars steg över 8 procent på sin rapport och sedan årsskiftet är aktien upp över 5 procent. SEB har nyligen sänkt sin rekommendation till behåll för aktien.

”Vi tycker att Volvo Cars gått så pass bra att det är läge att ta hem vinsten nu”, säger Esbjörn Lundevall som också tycker det är säljläge i Kinnevik och Axfood.

”Vi har säljrekommendation på båda. I Kinnevik är det stor osäkerhet kring vad värdet på de onoterade tillgångarna egentligen är. Vad gäller Axfood tycker vi helt enkelt att aktien är för dyr”, säger aktiestrategen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?