1515
Annons

Jan Guillou: Vill se det jämnat med marken

Solbackas mest kända elev, Jan Guillou, berättar att hans kamp för att få skolan nedstängd var det som fick honom att bli journalist. 

”Ett av mina starkaste motiv för att läsa juridik var att jag skulle använda lagen för att få Solbacka nedlagt”, säger han. 

”Ett av mina starkaste motiv för att läsa juridik var att jag skulle använda lagen för att få Solbacka nedlagt”, säger Jan Guillou.
”Ett av mina starkaste motiv för att läsa juridik var att jag skulle använda lagen för att få Solbacka nedlagt”, säger Jan Guillou.Foto:Naina Helén Jåma/TT, Naina Hel n Jåma/TT

Många svenskar känner till Solbacka Läroverk genom Jan Guillous bok ”Ondskan”. I nyckelromanen beskriver Jan Guillou, genom rollkaraktären Erik Ponti, sin tid vid skolan, som i boken fått det fingerade namnet Stjärnsberg. 

Det är ingen munter bild som målas upp av Jan Guillou om året på Solbacka i boken – och han har i dag inget emot att skolans lokaler står och förfaller. 

”Det är en föreställning jag hade i barndomen att jag skulle få se skolan jämnad med marken, och det börjar närma sig”, säger författaren. 

Förutom ”Ondskan” har Jan Guillou skrivit om Solbacka i flera reportage, och anses vara en anledning till att skolan inte blev riksinternat 1970 – något som ledde till att skolan sedan stängde ned. 

Redan när Jan Guillou slutade på Solbacka 1960 drömde han om få skolan nedstängd, säger han. Något som fick in honom på journalistiken. 

”Ett av mina starkaste motiv för att läsa juridik var att jag skulle använda lagen för att få Solbacka nedlagt. Men sen upptäckte jag att det skrivna ordet kunde vara väl så starkt, om inte starkare, än lagen när jag lyckades skandalisera skolan ganska ordentligt”, säger han. 

Han är fortfarande mycket kritisk till hur undervisningen bedrevs på internatskolan och det system av kamratuppfostran och pennalism som användes som pedagogisk metod. 

”Det är ett väldigt egendomligt skolsystem. Det hör inte hemma i Sverige. Det är en engelsk idé att överklassen ska fostras i en fysisk hårdhet därför att man kommer att vara kolonialofficerare”, säger han.

Du är inte intresserad av att köpa byggnaderna när de nu kommer ut till salu?

”För att jämna dem med marken? Nej, det skulle bli ett lite för dyrt nöje tycker jag”, säger han. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?