ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Jan Eliasson: ”Europa måste stå fast vid klimatmålen”

FN:s före detta vice generalsekreterare Jan Eliasson fanns på plats på Business Arena under torsdagen, för att prata om hopp och hot i omvärlden.

”Europa måste visa att demokratin har starka medel, och att vi står fast vid mycket ambitiösa klimatmål”, säger han till Di TV.

”Det är klart mer oroligare och mer oförutsägbart i världen nu, både politiskt och ekonomiskt”, säger Jan Eliasson på Business Arena, som arrangeras av Fastighetsnytt, och tar upp spänningar mellan USA och Ryssland, USA och Kina samt brexit som exempel.

”Den enorma expansionen av världshandeln och det ömsesidiga beroendet har gjort att sådana saker får större effekt i dag. Nyser ett stort land så kan ett mindre land få lunginflammation. Det här beroendet gör att vi från början måste inse att vi bör samarbeta.”

Men samarbete har visat sig vara svårare sagt än gjort, berättar den före detta vice generalsekreteraren.

”Jag känner sorg när jag ser att USA har lämnat klimatavtalet, det mänskliga rättighetsrådet, migrationsavtalet och så vidare. Man tror att man finner säkerhet i att titta inåt, och finna lösningar bara för sitt eget land.”

Klimatet har blivit en allt hetare fråga på såväl den politiska plattformen som inom näringslivet och finansmarknaden. Jan Eliasson berättar att han tycker att Europa bär ett ansvar när USA, under ledning av Donald Trump, tar steg tillbaka i frågan.

”Europa måste visa att demokratin har starka medel, och att vi står fast vid mycket ambitiösa klimatmål.”

Och för att göra det krävs en kraftsamling från både politiker, näringsliv och civilsamhälle.

”Jag har jobbat med regeringar, jag har jobbat med internationella organisationer och jag har kommit fram till att de inte kommer klara de här problemen ensamma”, säger Jan Eliasson till Di TV. 

”De hållbarhetsmål som sattes upp 2015 kan bara genomföras om andra aktörer ställer upp. Vad vi behöver i dag är en horisontell mobilisering, vi ska undvika att jobba vertikalt.”

För företagens del gäller det att göra klimatfrågan till ett egenintresse, berättar Jan Eliasson.

”Jag märker själv i den nya generationen ledare att det är en självklarhet att tänka i hållbara termer. Både för att det är rätt sak att göra, men också för att det ligger i företagens strategiska intresse”, säger han och hänvisar till Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco, som ägnade hela sitt anförande på Business Arena åt klimatfrågan.

När Jan Eliasson får frågan om hur han ser på framtiden svarar han att han ser sig själv som en bekymrad optimist.

”Vi måste helt enkelt fixa det här. Vi måste mobilisera goda krafter, och göra det med energi.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer