Annons

Jan Carlson allt hetare ordförandekandidat

Det är fortfarande högst osäkert vem som blir Ericssons nästa ordförande.
Men chansen att det blir Autolivs vd Jan Carlson har ökat, enligt Di:s uppgiftslämnare.

Jan Carlson, Autoliv.
Jan Carlson, Autoliv.Bild:Di

Jakten på Ericssons näste ordförande pågår både inom valberedningen och i informella samtal utanför. Det är en betydande utmaning att hitta en ny ordförande. Dels för att kvalificerade kandidater kan avskräckas av den prekära situationen som Ericsson befinner sig i, dels för att Ericssons tre storägare måste enas kring en kandidat.

Enligt Di:s uppgifter har sannolikheten för att Jan Carlson blir näste ordförande ökat.

”Han framstår alltmer som en kompromiss som de tre storägarna kan enas kring”, säger en person med insyn i processen.

Jan Carlson valdes in i Ericssons styrelse vid vårens bolagsstämma och bär därmed inget ansvar för telekomjättens kris. Som vd för bilsäkerhetsjätten Autoliv sedan 2007 har Jan Carlson skördat stora framgångar, även om aktiekursen har utvecklats svagt de senaste två åren.

Något som dock kan tala emot att Jan Carlson blir Ericssons näste ordförande är hans nära koppling till telekomjättens avgående ordförande Leif Johansson. Som vd och styrelseordförande för Autoliv var Jan Carlson år 2016 med och beredde plats för Leif Johansson i Autolivs styrelse, och i våras ingick Leif Johansson i Ericssons valberedning som föreslog inval av Jan Carlson.

Enligt bedömare Di talat med kan en utnämning av Jan Carlson till ordförande knappast ses som en tydlig förändring i styrningen av Ericsson. Precis som vid tillsättningen av vd Börje Ekholm skulle Ericsson rekrytera internt istället för att ta in helt ny extern kompetens.

I samband med Autolivs halvårsrapport i somras frågade Di Jan Carlson om han är beredd att ta över ordförandeposten i Ericsson. Han svarade då:

”Det är en intressant fråga. Det är en fråga för valberedningen. Om den frågan skulle komma får jag fundera på det då. Det är inget jag har funderat på.”

Enligt uppgiftslämnare står det klart att Bert Nordberg inte blir Ericssons näste ordförande. Bedömare menar att det beror på att Jacob Wallenberg, Investors ordförande och styrelsemedlem i Ericsson, samt vd Börje Ekholm inte vill se Bert Nordberg på posten.

Däremot uppges Ericssons tidigare vd Carl-Henric Svanberg fortfarande vara aktuell för ordförandeposten. En lösning där vd:n Börje Ekholm blir ordförande och en ny vd rekryteras är alltjämt också ett alternativ.

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera