1515

Jan Björklund: 150.000 jobb försvinner med swexit

Ett svenskt utträde ur EU skulle innebära 150.000 färre jobb och högre priser, enligt Liberalerna.

"Europa behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre", säger partiledaren Jan Björklund under sitt sommartal i Göteborg.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

På söndagen stod Jan Björklund på scen i Göteborg för att sommartala. Större delen av talet ägnades åt att varna för följderna av ett så kallat swexit.

"Det europeiska samarbetet är det mest framgångsrika fredsprojektet i mänsklighetens historia. Europa behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre", säger Jan Björklund från scenen.

Liberalerna har släppt en rapport där man redogör för 29 möjliga konsekvenser av ett svenskt utträde ur EU, något som partiet anser skulle kunna bli verklighet om de två EU-negativa partierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet får tillräckligt många röster i höstens val.

Enligt rapporten, som är baserad på motsvarande beräkningar för brexit, skulle 150.000 jobb försvinna och BNP minska med 300 miljarder kronor. Ett utträde skulle också innebära högre priser, en försämrad försvarsförmåga och ett svårare handelsläge.

"Konsekvenserna för Sverige skulle med största sannolikhet bli större än de i Storbritannien, som är ett större och mer inflytelserikt land", säger Jan Björklund.

I sitt tal framhåller Björklund även vikten av ett EU-samarbete för att komma till rätta med utsläppen av koldioxid.

"Det finns ett förslag inom EU om att införa en europeisk koldioxidbeskattning gemensamt i hela Europa. Vi har redan en sådan skatt men andra länder har det inte. Liberalerna är det enda svenska partiet som säger ja till detta", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?