1515
Annons

Jan Björklund: ”Sverige riskerar att glida isär”

VISBY. Fler enkla jobb och etableringsstopp för religiösa friskolor är två av Liberalernas 34 förslag för att minska klyftorna i landet. Integrationen blir partiets huvudfråga i nästa års valrörelse.

”Sverige riskerar att glida isär”, säger partiledaren Jan Björklund.

Jan Björklund.
Jan Björklund.Bild:Jesper Frisk

Mindre klyftor och ökad frihet var parollen när Liberalerna höll sin dag under Almedalsveckan i Visby. Under sin pressträff på tisdagen presenterade Jan Björklund en plan bestående av 34 punkter för att åtgärda klyftorna mellan utrikes födda och inrikes födda.

”Sverige håller på att få en permanent underklass som består av lågutbildade invandrare, och det är många åtgärder som behövs. En nyckel är att de får jobb och en egen inkomst, och då måste vi skapa fler enkla jobb”, säger han.

Jan Björklund slår fast att integrationen blir Liberalernas största fråga under den kommande valrörelsen, och kallar det för den största utmaningen för Sverige framöver.

”Sverige riskerar att glida isär, och det kommer att skapa ett samhälle med stora konflikter och stor polarisering. Det kan vi inte acceptera. Sverige ska vara ett land som håller ihop.”

L-ledaren poängterar att alla problem inte blir lösta även om samtliga 34 förslag blir verklighet, men att de ”angriper problemet”.

Åtgärderna berör klyftor vad gäller jobb, bostäder, trygghet, demokrati och värderingar. Den sistnämnda pekas ut som den svåraste att åtgärda.

”Värderingar kan man inte besluta bort utan de måste man attitydbilda bort. 100.000 unga bedöms leva under hedersförtryck. Det är en ofattbart hög siffra”, säger Jan Björklund.

Bland åtgärderna föreslås bland annat ett etableringsstopp för religiösa friskolor.

”Ett antal av dem har med stor sannolikhet värderingar som ligger väldigt långt ifrån vår läroplan. Föräldrar som kommer till Sverige och placerar sina barn i de här skolorna söker de här värderingarna. De här barnen är de som allra mest behöver integreras i Sverige.”              

För att komma till rätta med demokratiklyftan vill Liberalerna exempelvis inrätta en så kallad demokratikanon, bestående av texter som haft stor betydelse för svensk demokrati. Man dammar även av sin önskan om ett språk- och samhällsprov i samband med ansökan om medborgarskap.

”Det är ett sätt att stärka medborgarskapet och ett incitament för de som vill bo kvar här att lära sig svenska.”

Inget av de 34 förslagen är dock sprillans nytt. L-toppen kallar listan för en sammanfattning av förslag som partiets arbetsgrupper lagt fram tidigare, vilka man nu ska söka stöd för under höstens landsmöte.

Känns det inte som att ni levererar gammal skåpmat?

”Verkligen inte. Det är det mest offensiva integrationsprogram som något parti har lagt fram. 30 av de här punkterna gick vi inte till val på sist”, säger Jan Björklund.

Några uppskattningar om vad förslagen skulle komma att kosta är det ännu för tidigt att ge.

”Jag kan tala om vad det här kommer kosta för Sverige om vi inte löser integrationsproblemen: det kommer att få enorma konsekvenser både socialt och ekonomiskt.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?