Jan Björklund: ”Sverige riskerar att glida isär”

VISBY. Fler enkla jobb och etableringsstopp för religiösa friskolor är två av Liberalernas 34 förslag för att minska klyftorna i landet. Integrationen blir partiets huvudfråga i nästa års valrörelse.

”Sverige riskerar att glida isär”, säger partiledaren Jan Björklund.

Jan Björklund.
Jan Björklund.Bild:Jesper Frisk

Mindre klyftor och ökad frihet var parollen när Liberalerna höll sin dag under Almedalsveckan i Visby. Under sin pressträff på tisdagen presenterade Jan Björklund en plan bestående av 34 punkter för att åtgärda klyftorna mellan utrikes födda och inrikes födda.

”Sverige håller på att få en permanent underklass som består av lågutbildade invandrare, och det är många åtgärder som behövs. En nyckel är att de får jobb och en egen inkomst, och då måste vi skapa fler enkla jobb”, säger han.

Jan Björklund slår fast att integrationen blir Liberalernas största fråga under den kommande valrörelsen, och kallar det för den största utmaningen för Sverige framöver.

”Sverige riskerar att glida isär, och det kommer att skapa ett samhälle med stora konflikter och stor polarisering. Det kan vi inte acceptera. Sverige ska vara ett land som håller ihop.”

L-ledaren poängterar att alla problem inte blir lösta även om samtliga 34 förslag blir verklighet, men att de ”angriper problemet”.

Åtgärderna berör klyftor vad gäller jobb, bostäder, trygghet, demokrati och värderingar. Den sistnämnda pekas ut som den svåraste att åtgärda.

”Värderingar kan man inte besluta bort utan de måste man attitydbilda bort. 100.000 unga bedöms leva under hedersförtryck. Det är en ofattbart hög siffra”, säger Jan Björklund.

Bland åtgärderna föreslås bland annat ett etableringsstopp för religiösa friskolor.

”Ett antal av dem har med stor sannolikhet värderingar som ligger väldigt långt ifrån vår läroplan. Föräldrar som kommer till Sverige och placerar sina barn i de här skolorna söker de här värderingarna. De här barnen är de som allra mest behöver integreras i Sverige.”              

För att komma till rätta med demokratiklyftan vill Liberalerna exempelvis inrätta en så kallad demokratikanon, bestående av texter som haft stor betydelse för svensk demokrati. Man dammar även av sin önskan om ett språk- och samhällsprov i samband med ansökan om medborgarskap.

”Det är ett sätt att stärka medborgarskapet och ett incitament för de som vill bo kvar här att lära sig svenska.”

Inget av de 34 förslagen är dock sprillans nytt. L-toppen kallar listan för en sammanfattning av förslag som partiets arbetsgrupper lagt fram tidigare, vilka man nu ska söka stöd för under höstens landsmöte.

Känns det inte som att ni levererar gammal skåpmat?

”Verkligen inte. Det är det mest offensiva integrationsprogram som något parti har lagt fram. 30 av de här punkterna gick vi inte till val på sist”, säger Jan Björklund.

Några uppskattningar om vad förslagen skulle komma att kosta är det ännu för tidigt att ge.

”Jag kan tala om vad det här kommer kosta för Sverige om vi inte löser integrationsproblemen: det kommer att få enorma konsekvenser både socialt och ekonomiskt.”


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?