Annons

Jan Björklund: ”Sverige riskerar att glida isär”

VISBY. Fler enkla jobb och etableringsstopp för religiösa friskolor är två av Liberalernas 34 förslag för att minska klyftorna i landet. Integrationen blir partiets huvudfråga i nästa års valrörelse.

”Sverige riskerar att glida isär”, säger partiledaren Jan Björklund.

Jan Björklund.
Jan Björklund.Bild:Jesper Frisk

Mindre klyftor och ökad frihet var parollen när Liberalerna höll sin dag under Almedalsveckan i Visby. Under sin pressträff på tisdagen presenterade Jan Björklund en plan bestående av 34 punkter för att åtgärda klyftorna mellan utrikes födda och inrikes födda.

”Sverige håller på att få en permanent underklass som består av lågutbildade invandrare, och det är många åtgärder som behövs. En nyckel är att de får jobb och en egen inkomst, och då måste vi skapa fler enkla jobb”, säger han.

Jan Björklund slår fast att integrationen blir Liberalernas största fråga under den kommande valrörelsen, och kallar det för den största utmaningen för Sverige framöver.

”Sverige riskerar att glida isär, och det kommer att skapa ett samhälle med stora konflikter och stor polarisering. Det kan vi inte acceptera. Sverige ska vara ett land som håller ihop.”

L-ledaren poängterar att alla problem inte blir lösta även om samtliga 34 förslag blir verklighet, men att de ”angriper problemet”.

Åtgärderna berör klyftor vad gäller jobb, bostäder, trygghet, demokrati och värderingar. Den sistnämnda pekas ut som den svåraste att åtgärda.

”Värderingar kan man inte besluta bort utan de måste man attitydbilda bort. 100.000 unga bedöms leva under hedersförtryck. Det är en ofattbart hög siffra”, säger Jan Björklund.

Bland åtgärderna föreslås bland annat ett etableringsstopp för religiösa friskolor.

”Ett antal av dem har med stor sannolikhet värderingar som ligger väldigt långt ifrån vår läroplan. Föräldrar som kommer till Sverige och placerar sina barn i de här skolorna söker de här värderingarna. De här barnen är de som allra mest behöver integreras i Sverige.”              

För att komma till rätta med demokratiklyftan vill Liberalerna exempelvis inrätta en så kallad demokratikanon, bestående av texter som haft stor betydelse för svensk demokrati. Man dammar även av sin önskan om ett språk- och samhällsprov i samband med ansökan om medborgarskap.

”Det är ett sätt att stärka medborgarskapet och ett incitament för de som vill bo kvar här att lära sig svenska.”

Inget av de 34 förslagen är dock sprillans nytt. L-toppen kallar listan för en sammanfattning av förslag som partiets arbetsgrupper lagt fram tidigare, vilka man nu ska söka stöd för under höstens landsmöte.

Känns det inte som att ni levererar gammal skåpmat?

”Verkligen inte. Det är det mest offensiva integrationsprogram som något parti har lagt fram. 30 av de här punkterna gick vi inte till val på sist”, säger Jan Björklund.

Några uppskattningar om vad förslagen skulle komma att kosta är det ännu för tidigt att ge.

”Jag kan tala om vad det här kommer kosta för Sverige om vi inte löser integrationsproblemen: det kommer att få enorma konsekvenser både socialt och ekonomiskt.”


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?