1515
Annons

Jan Björklund kräver fryst Palestina-bistånd

Liberalernas ledare Jan Björklund kräver att regeringen omedelbart fryser biståndet till Palestina. Anledningen är president Abbas uttalande om judarna och Förintelsen.

"Uttalandet är helt oacceptabelt och bland det värsta jag har hört", skriver Björklund på Facebook.

Det var under ett möte i måndags med palestiniernas nationella råd på Västbanken som Abbas, med hänvisning till ett antal böcker, sade att fientligheterna mot europeiska judar genom historien inte varit ett resultat av deras religion utan av "ocker" och bankverksamhet.

"Tydligare kan inte antisemitismen uttryckas", skriver Jan Björklund.

"Uttalandet vittnar också om det falskspel som PLO hela tiden bedriver, att inför omvärlden framstå som kompromissvillig men internt i Palestina bidra till att hetsa upp stämningarna mot judar", skriver Björklund, som anser att erkännandet av Palestina i dag framstår som helt ogenomtänkt.

Björklund kräver att det svenska biståndet fryses, helt eller delvis, tills Abbas bett om ursäkt.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en intervju. Hennes presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där hon fördömer Abbas utspel.

"Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden. Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen", skrev hon.

Abbas tal innehåller "oacceptabla kommentarer om upphovet till Förintelsen och Israels legitimitet", skriver EU:s utrikestjänst, och konstaterar att antisemitism inte bara är ett hot mot judar utan även mot "våra öppna och liberala samhällen".

FN klandrar Mahmud Abbas för att återkommande ha spridit antisemitiskt hat:

"Sådana uttalanden är oacceptabla, djupt stötande och tjänar inte det palestinska folkets intressen eller fred i Mellanöstern", lyder ett uttalande från FN:s Mellanösternsändebud Nickolaj Mladenov.

TT söker Jan Björklund och biståndsminister Isabella Lövin (MP) för kommentarer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?