ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Björklund viftar bort Vänsterns hot

Trots att Vänsterpartiet säger sig ha fått garantier om inflytande över den nya S-ledda regeringen, kommer V inte ha något att säga till om. 

Det säger Jan Björklund efter Vänsterns besked att de släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Liberalernas partiledare Jan Björklund, som pressats hårt av den interna revolt som rasat inom partiet, försvarar nu partiets historiska sidbyte i svensk politik. 

Det nya samarbetet mellan S, C, L och MP var det bästa alternativet eftersom Sverige nu får en stabil regering som kan driva igenom en lång rad reformer, enligt Jan Björklund. 

"Vi har kandiderat till riksdagen för att ta ansvar för Sverige", säger han och fortsätter:

"Partiet måste röra på sig och komma samman. Vi har gjort det. Vi har tagit det ansvaret."  

Att Vänsterpartiet säger sig ha fått garantier om inflytande efter samtalen med S visar att C och L har blivit grundlurade. Det sa Moderaternas ledare Ulf Kristersson tidgare under onsdagen. 

Men Jan Björklund tonar kraftigt ned både Kristerssons kritik och Vänsterns inflytande. 

“Det finns en ilska och en bitterhet nu, men låt den lugna ned sig”, säger han.

Även om Vänsterpartiet nu släpper fram Stefan Löfven som statsminister, hotar Jonas Sjöstedt samtidigt med ett misstroende, om förslagen om marknadshyror och uppluckrad arbetsrätt genomförs.

Och både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor flaggade på onsdagen för att M och KD kan komma att ställa sig bakom ett sådant misstroende.

Jan Björklund menar att det vore mycket märkligt eftersom det handlar om refomer som även M och KD vill se. Och han tycks inte särskilt oroad och påpekar att förlagen kommer att tid att utreda.

"Retoriken är i dag väldigt uppskruvad", säger han. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies