Annons

Jan Björklund: In med väktare på svenska skolor med problem

 

Liberalernas partiledare Jan Björklund flaggar för att det kan krävas flera lagändringar, efter Di:s artiklar om en hotfullare skolmiljö. 

Bild:Anders Wiklund/TT

I onsdagens Di vädjade Academedias vd Marcus Strömberg om politisk uppbackning på grund av hot och konflikter som allt oftare letar sig in i skolan. 

Jan Björklund håller med om problembeskrivningen. 

”Att det är så många unga män som går arbetslösa i våra invandrartäta förorter och ägnar dagarna åt att begå brott, där yngre killar ser dem som förebilder, där har vi mycket av roten. Det smittar av sig in i skolan med gängbildningar, hot, konflikter och våld”, säger Jan Björklund. 

En utveckling med mer av väktare, kameror och passerkortlösningar på svenska skolor är oundviklig, på kort sikt, på några skolor med stora problem,  anser Jan Björklund som även efterlyser flera lagändringar. 

”Skolan behöver ha befogenhet att flytta på elever för att splittra gäng. Här behövs en skapare lagstiftning. För vissa elever behöver valfriheten begränsas”, säger han. 

Fördelningen av skolpeng kan återigen behöva ses över, anser han också. 

”Man kan behöva titta på om skolor som behöver en större säkerhet behöver extra anslag. Det kan möjligen krävas en lagändring att man väger in det när man fördelar skolpeng. Det kan ha gått så långt på en del håll.”

De disciplinära befogenheterna behöver bli större, anser han, och omfatta möjligheten att kunna stänga av elever lättare än i dag, anser han. 

”Du kan behöva stänga av elever helt och hållet.”

Då har man verkligen gett upp om den eleven? 

”Naturligtvis måste det finnas skolgång för elever som inte kan vara bland andra elever, det är upp till kommunerna att organisera det.”

Jan Björklund håller med Academedias vd Marcus Strömberg om att det i längden inte är de hårda åtgärderna – ”batongerna” – som löser problemet. 

”Integrationsåtgärderna är det som på sikt förebygger detta”, säger Jan Björklund som vill se enkla jobb och en flexiblare arbetsmarknad som en del av receptet. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?