ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Jan Björklund: In med väktare på svenska skolor med problem

  • Foto: Anders Wiklund/TT

 

Liberalernas partiledare Jan Björklund flaggar för att det kan krävas flera lagändringar, efter Di:s artiklar om en hotfullare skolmiljö. 

I onsdagens Di vädjade Academedias vd Marcus Strömberg om politisk uppbackning på grund av hot och konflikter som allt oftare letar sig in i skolan. 

Jan Björklund håller med om problembeskrivningen. 

”Att det är så många unga män som går arbetslösa i våra invandrartäta förorter och ägnar dagarna åt att begå brott, där yngre killar ser dem som förebilder, där har vi mycket av roten. Det smittar av sig in i skolan med gängbildningar, hot, konflikter och våld”, säger Jan Björklund. 

En utveckling med mer av väktare, kameror och passerkortlösningar på svenska skolor är oundviklig, på kort sikt, på några skolor med stora problem,  anser Jan Björklund som även efterlyser flera lagändringar. 

”Skolan behöver ha befogenhet att flytta på elever för att splittra gäng. Här behövs en skapare lagstiftning. För vissa elever behöver valfriheten begränsas”, säger han. 

Fördelningen av skolpeng kan återigen behöva ses över, anser han också. 

”Man kan behöva titta på om skolor som behöver en större säkerhet behöver extra anslag. Det kan möjligen krävas en lagändring att man väger in det när man fördelar skolpeng. Det kan ha gått så långt på en del håll.”

De disciplinära befogenheterna behöver bli större, anser han, och omfatta möjligheten att kunna stänga av elever lättare än i dag, anser han. 

”Du kan behöva stänga av elever helt och hållet.”

Då har man verkligen gett upp om den eleven? 

”Naturligtvis måste det finnas skolgång för elever som inte kan vara bland andra elever, det är upp till kommunerna att organisera det.”

Jan Björklund håller med Academedias vd Marcus Strömberg om att det i längden inte är de hårda åtgärderna – ”batongerna” – som löser problemet. 

”Integrationsåtgärderna är det som på sikt förebygger detta”, säger Jan Björklund som vill se enkla jobb och en flexiblare arbetsmarknad som en del av receptet. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies