L öppnar för att släppa fram Löfven

Liberalerna kan tänka sig att släppa fram en S-ledd regering – om den gör en rejäl högersväng, säger L-ledaren Jan Björklund på en pressträff.

Liberalerna vill dock inte ingå i en S-regering, men kan tänka sig att ingå ett budgetsamarbete med S.

Foto:Anders Wiklund/TT

I likhet med Centerpartiets besked på tisdagen åtföljs Liberalernas öppning med en lång rad krav på statsminister Stefan Löfven.

"Det kommer att kräva stora omprövningar hos Socialdemokraterna, och förmodligen smärtsamma", säger Björklund.

"Nu får vi se vad allt snack om blocköverskridande samarbete är värt."

Björklund ska i morgon lämna en kravlista till Löfven. Högt på listan står att värnskatten måste avskaffas. Och det ska Inte ske i någon avlägsen framtid utan med konkreta beslut i närtid, enligt Björklund.

Han pekar också på fri hyressättning i nyproducerade bostäder och att rut-avdragen ska utvecklas, inte avvecklas.

Björklund kräver även lägre ingångslöner för enkla jobb för till exempel nyanlända.

Liberalerna är splittrade i frågan om vilket regeringsalternativ som ska stödjas. I partistyrelsen vann den nya linjen i regeringsfrågan med röstsiffrorna 18–7. I riksdagsgruppen var röstsiffrorna 13–6.

Enligt Björklund behöver inte partirådet inkallas förrän det finns ett mer konkret förslag från Löfven på Liberalernas krav.

På frågan om Björklund nu sviker sina väljare, svarar han:

"Man måste skilja på att folk är besvikna och vad som är svek. Att det finns personer till höger i politiken som är besvikna på oss, det är en annan sak. Jag gör det jag sagt i valrörelsen, säger han och klargör att det handlar om att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande."

Det, framhåller han, är det som väger tyngst och som han sagt i hela valrörelsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?