ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna och beslutet kommer att offentliggöras senare under dagen. Det kunde Di avslöja på onsdagen. 

Beskedet kan få stora konsekvenser för regeringen Löfven. 

Enligt uppgift till Di har Jan Björklund i dag, på onsdagen, meddelat sin partiledning och riksdagsgrupp att han kommer att avgå som partiledare. 

Beskedet kommer, enligt vad Di erfar, att bekräftas på den presskonferens som är planerad till klockan 15.00 i riksdagen.

Enligt Di:s källor gör han det för att föregå avgångskrav. Det interna missnöjet med honom har varit stort och växande under regeringsbildningen.

Liberalerna har själva bekräftat att Jan Björklund inte ställer upp för omval i ett pressmeddelande på partiets sajt, pressmeddelandet avpublicerades dock snabbt och Liberalernas hemsida tycks för närvarande ligga nere. 

"Jag Björklund har meddelat Liberalernas valberedning att han inte ställer upp för omval som partiledare på landsmötet i november. Det berättade han på en pressträff på onsdagseftermiddagen", stod det i det avpublicerade pressmeddelandet som nu cirkulerar på mikrobloggen Twitter.

Flertalet tunga namn i riksdagsgruppen gick under regeringsbildningen emot Jan Björklunds närmanden mot Socialdemokraterna. Men även om Jan Björklund vann den striden är hans förtroende kraftigt skadat. 

Opinionsutvecklingen för partiet har också gjort sitt till. Partiet har nått sina lägsta nivåer någonsin enligt färska opinionsmätningar. 

Jan Björklund är också den partiledare som i snitt presterat sämst i val av alla ledare i partiets historia.

Och även bland dem som har stöttat hans linje att vända sig mot S har många ansett att det är dags för en nystart.

Avgången, som väntas bekräftas senare under onsdagen, kan få stora politiska konsekvenser även utanför Liberalerna. Skulle någon av dem som varit kritiska mot S-samarbetet ta över kan det stjälpa hela regeringen. 

Utan Liberalerna stöd blir regeringen Löfven helt beroende av Vänsterpartiet för att kunna sitta kvar, vilket lär bli omöjligt för Annie Lööf att leva med.

Den som har lett det interna upproret mot Jan Björklund under hösten och vintern är Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson. 

Han har tidigare också sett som storfavorit att ta över. Riksdagsledamoten Johan Pehrson är ett annat namn som nämnts. Men enligt källor till Di är bilden delvis en annan nu. Striderna i partiets riksdagsgrupp har varit så infekterade att man kan vara tvungen att välja någon utifrån för att läka ihop partiet.

Ett namn som nu förs fram av allt fler är därför den tidigare ministern Nyamko Sabuni. 

Texten uppdateras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer