1515

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna och beslutet kommer att offentliggöras senare under dagen. Det kunde Di avslöja på onsdagen. 

Beskedet kan få stora konsekvenser för regeringen Löfven. 

Jan Björklund.
Jan Björklund.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Enligt uppgift till Di har Jan Björklund i dag, på onsdagen, meddelat sin partiledning och riksdagsgrupp att han kommer att avgå som partiledare. 

Beskedet kommer, enligt vad Di erfar, att bekräftas på den presskonferens som är planerad till klockan 15.00 i riksdagen.

Enligt Di:s källor gör han det för att föregå avgångskrav. Det interna missnöjet med honom har varit stort och växande under regeringsbildningen.

Liberalerna har själva bekräftat att Jan Björklund inte ställer upp för omval i ett pressmeddelande på partiets sajt, pressmeddelandet avpublicerades dock snabbt och Liberalernas hemsida tycks för närvarande ligga nere. 

"Jag Björklund har meddelat Liberalernas valberedning att han inte ställer upp för omval som partiledare på landsmötet i november. Det berättade han på en pressträff på onsdagseftermiddagen", stod det i det avpublicerade pressmeddelandet som nu cirkulerar på mikrobloggen Twitter.

Flertalet tunga namn i riksdagsgruppen gick under regeringsbildningen emot Jan Björklunds närmanden mot Socialdemokraterna. Men även om Jan Björklund vann den striden är hans förtroende kraftigt skadat. 

Opinionsutvecklingen för partiet har också gjort sitt till. Partiet har nått sina lägsta nivåer någonsin enligt färska opinionsmätningar. 

Jan Björklund är också den partiledare som i snitt presterat sämst i val av alla ledare i partiets historia.

Och även bland dem som har stöttat hans linje att vända sig mot S har många ansett att det är dags för en nystart.

Avgången, som väntas bekräftas senare under onsdagen, kan få stora politiska konsekvenser även utanför Liberalerna. Skulle någon av dem som varit kritiska mot S-samarbetet ta över kan det stjälpa hela regeringen. 

Utan Liberalerna stöd blir regeringen Löfven helt beroende av Vänsterpartiet för att kunna sitta kvar, vilket lär bli omöjligt för Annie Lööf att leva med.

Den som har lett det interna upproret mot Jan Björklund under hösten och vintern är Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson. 

Han har tidigare också sett som storfavorit att ta över. Riksdagsledamoten Johan Pehrson är ett annat namn som nämnts. Men enligt källor till Di är bilden delvis en annan nu. Striderna i partiets riksdagsgrupp har varit så infekterade att man kan vara tvungen att välja någon utifrån för att läka ihop partiet.

Ett namn som nu förs fram av allt fler är därför den tidigare ministern Nyamko Sabuni. 

Texten uppdateras.

 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?