Annons

Jämställdhet i fokus på mäktig lunch

Att visa mod som ledare är den viktigaste nyckeln till att få fart på jämställdheten i företagen, säger Epirocs vd Helena Hedblom. Tillsammans med en rad andra toppchefer deltog hon vid Di:s lunch för näringslivets mäktigaste kvinnor.

Från vänster: Marc Hoffmann, vd för elkoncernen Eon i Sverige, Helena Hedblom vd för verkstadsjätten Epiroc, Staffan Hansén vd för pensions- och försäkringsbolaget SPP och Ingrid Bojner, kommersiell chef för ljudboksföretaget Storytel. Samtalet modererades av Di:s redaktionschef Jonas Jonsson.
Från vänster: Marc Hoffmann, vd för elkoncernen Eon i Sverige, Helena Hedblom vd för verkstadsjätten Epiroc, Staffan Hansén vd för pensions- och försäkringsbolaget SPP och Ingrid Bojner, kommersiell chef för ljudboksföretaget Storytel. Samtalet modererades av Di:s redaktionschef Jonas Jonsson.Foto:Amanda Lindgren
Helena Hedblom, vd Epiroc. I bakgrunden Marc Hoffman, vd Eon.
Helena Hedblom, vd Epiroc. I bakgrunden Marc Hoffman, vd Eon.Foto:Amanda Lindgren

Helena Hedblom, som leder verkstadsjätten Epiroc, är en av de tyngsta beslutsfattarna i näringslivet. I våras hamnade hon på plats elva när Di publicerade listan över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. 

Läs mer: Här är näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 

När Di i september samlade en grupp svenska toppchefer i ett lunchsamtal i Gamla Stan i Stockholm pekade hon på det faktum att ”alla” ser behovet av jämställdhet och mångfald i näringslivet, men att få har modet att ta de faktiska besluten som leder till förändring. 

”Som ledare måste man våga gå mot strömmen”, säger Helena Hedblom.

Hon poängterade att även om det är mer utmanande att leda en mångfacetterad organisation så är alternativet bättre och mer givande.

”På frågan om varför jämställdhet och mångfald bör prioriteras så är svaret att de är viktiga faktorer för den framtida utvecklingen av ett företag”, sa Helena Hedblom.

På plats fanns även Ingrid Bojner, kommersiell chef för ljudboksföretaget Storytel, Staffan Hansén vd för pensions- och försäkringsbolaget SPP och Marc Hoffmann, vd för elkoncernen E:on i Sverige.

Ingrid Bojner anser att en viktig del av jämställdhets- och mångfaldsarbetet sker genom rekrytering. För Storytel, som är ett ungt bolag med många unga anställda, har det varit viktigt för ledningen att vara lyhörd för åsikter från de unga medarbetarna. Hon sade också att det är viktigt att bygga upp en tolerant och lärande kultur i organisation.

”När man är öppen med varandra skapar det både tillit och trygghet”, säger hon.

Staffan Hansén på pensionsjätten SPP poängterade vikten av att aktivt jobba med mångfaldsfrågorna genom hela organisationen.Då SPP är stora ägare i andra bolag pekade han även på hur viktigt det är att arbeta med företag som också de värderar jämställdhet och aktivt jobbar med det. Särskilt när det kommer till bolag som verkar i utvecklingsländer. 

”Det finns företag som vi inte investerar i på grund av rättviseproblematik”, säger Staffan Hansén.

Paneldeltagarna var överens om att det är viktigt att målmedvetet jobba med jämställdhets- och inkluderingsfrågor. Och just målsättningen lyftes fram av Marc Hoffman på energijätten Eon.

”Alla är olika och lika välkomna. Det handlar om ha 50/50 som både mindset och mål”, sade han. 

Enligt honom så är jämställdhet och inkludering en strategisk fråga och handlar om prestation. Företaget måste kunna spegla kunderna. Han påpekar att Sverige och Norden står inför en stor omställning när det kommer till hållbarhet och att organisationer kommer att behöva förändras för att kunna möta omställningen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera