Annons

Jämställdhet i coronans tid – ”Oro för en backlash”

Jämställdhetsarbetet i Sverige kan ha stannat av under coronapandemin. Det uttryckte Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen oro för under Dagens industris Business 50/50-konferens.

”Till och med i ledningsgrupper har det backat”

Åsa Lindhagen.
Åsa Lindhagen.Foto:Naina Helén Jåma/TT

Åsa Lindhagen hänvisar till en rapport som Stiftelsen Allbright publicerade i förra veckan, där det framkom att börsbolag som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen växt för första gången sedan 2011.

Men även om det är för tidigt för att mäta effekterna av coronapandemin finns det flera områden där det finns anledning till oro. 

”Jag känner en oro för att det kan bli en backlash. Det finns bland annat ökade risker för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld”, säger Åsa Lindhagen.

Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, lyfter fram att kvinnor ofta driver företag som är mer känsliga för konjunkturväxlingar.

”Många stora stöd har gått till mansdominerade branscher. Där är det stora företag som fått varit fokus på. Kvinnor finns mer i tjänstesektorn och har oftast mindre företag, som blir mer utsatta vid konjunkturväxlingar”, säger Lena Ag.

Det är fler män än kvinnor som blivit allvarlig sjuka av covid-19, som vårdats på intensivvårdsavdelningar i Sverige. Men Lena Ag lyfter fram att det är fler kvinnor som blivit smittade av viruset. Något som kan bero på att de som jobbar inom vård och omsorg, som är kvinnodominerade branscher, varit mer utsatta.

Det är också mammorna som valt att stanna hemma och ta hand om sjuka barn i högre utsträckning. 

”Kvinnor har tagit 60 procent av vab-dagarna. Det är något som påverkar pension och löneutveckling. Det är också något som får konsekvenser för kvinnors karriärmöjligheter”, säger Marina Åman, viceordförande på Unionen. 

En anledning, som många pekar på, till att pappor i mindre utsträckning tar ut vab-dagar är de tjänar bättre. Som lösningsförslag nämner Marina Åman löneutfyllnad vid vab, för att minska inkomstbortfallet i hushållet när den ena partnern tjänar mer.

Vad gäller att lösa problemen med jämställdhet inom näringslivet ligger det stora ansvaret på vd och företagsledningar. Det menar Siri Wikander, ledarskapsexpert. 

”Har vi bred representation blir vi mer lönsamma och innovativa. När jag var ledare ville jag också rekrytera de jag jobbat med innan, och ofta har det varit kvinnor. Det gäller bara att gå emot det.” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera