1515

Jämställd portfölj utklassar börsen

Att det kan löna sig bra att placera jämställt visar Sandra Bourbons Framtidsfeminist-portfölj som utklassat index både på kort och lång sikt. 

Nu kommer också de jämställda fonderna.

Sandra Bourbon och Tuva Palm.
Sandra Bourbon och Tuva Palm.Foto:Marilia Bognandi och Evelina Carborn

Sandra Bourbon driver Framtidsfeministen AB med bland annat en aktieportfölj som kan följas via Nordnet Shareville eller sparas i via Aktieinvest. Hon har sin egen urvalsmetod.

”Jag kollar på om ledningen är jämställd, minst 40/60, det har absolut störst påverkan på lönsamheten visar forskning. Styrelsen har mindre betydelse och vd spelar ingen roll.”

Portföljen består av 8 bolag, av de omkring 65 bolag på Stockholmsbörsen som klarar det första och viktigaste jämställdhetskriteriet. De 8 bolagen kvalar sedan in genom såväl bra lönsamhet, tillväxt och direktavkastning.

Sedan starten 2015 har hennes portfölj avkastat 135 procent mot OMXS30 27 procent. Och överavkastningen mot index fortsätter under i princip alla tidshorisonter. I år upp 18 procent mot index 4. 

Men hon är ödmjuk, också inför jämställdhetsfaktorn i sin investeringsstrategi.

”Det finns ju ingen forskning som visar att jämställda bolag ger en bättre avkastning, möjligen lite lägre volatilitet.”

Sandra Bourbon
Sandra Bourbon

Även om hon tycker att det blir lättare att hitta bra, lönsamma och jämställda bolag som platsar i portföljen är det tydligt hur många företag som fortfarande misslyckas, menar hon.

”Vd i bolagen måste tycka att det är viktigt på riktigt. Det räcker inte med någon eldsjäl eller HR-chef. Det är så tydligt. Det handlar fortfarande mycket om pink washing, och många bolag som visserligen har satt upp mål men som inte har någon plan för att nå dit.”

Julie Bech är förvaltare på Nordea Global Gender Diversity Fund som lanserades i februari 2019 och idag har ett förvaltat kapital på 108 miljoner euro. Globalfonden, vars största innehav är amerikanska Microsoft, Nvidia och Home Depot, har inte riktigt hängt med index senaste året.

”Först av allt, vår placeringshorisont är långsiktig och fonden är fortfarande ny. I det korta perspektivet finns, som vanligt, både lyckosamma och mindre lyckosamma investeringar.”

Julie Bech delar i stort Sandra Bourbons syn på utvecklingen generellt i bolagen.

”Trots att många företag i dag erkänner fördelarna med ett aktivt mångfaldsarbete så är vi långt ifrån jämställdhet. Även här i Skandinavien, som ofta lyfts fram för sin höga grad av jämställdhet, finns det fortfarande mycket kvar att arbeta med.”

Men hon är ändå klart optimistisk om framtiden.

”Som vi ser med exempelvis miljöfrågan så tror jag att kapital kommer bli mer tillgängligt för företag som är föregångare också i mångfaldsfrågor. Jag tror att fler och fler företag kommer att inse detta och intensifiera ansträngningarna för att ta itu med frågan om jämställdhet.”

Tuva Palm
Tuva Palm

She Invest är en annan aktiefond med jämställdhetsstrategi med Knowit, Sweco och H&M som vägandes tyngst i portföljen. 

”Vi har en avkastning senaste året på 23 procent med en lägre risknivå mot OMXS30 som avkastat 16 procent under samma tid”, berättar grundaren Tuva Palm.

”Vår fond visar att de jämställda bolagen presterar lite bättre till lite lägre risk. Det är ju också precis det som man är ute efter i kristider som dessa.”

Än så länge har dock fonden lockat till sig blygsamt med kapital.

”Ja, just nu har vi bara småsparare. Vi hade planerat flera möten med större institutioner och family offices under våren som blev pausade på grund av coronan”, förklarar Tuva Palm.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?