1515

Jämnt lopp i tyska valet

Det är helt jämnt mellan Tysklands två stora partiblock, CDU/CSU och SPD, enligt de första prognoserna efter att vallokalerna stängde på söndagskvällen.

Svåra och utdragna regeringsförhandlingar kan öka osäkerheten om vart Europas största ekonomi är på väg.

Olaf Scholz, Angela Merkel och Armin Laschet.
Olaf Scholz, Angela Merkel och Armin Laschet.Foto:Markus Schreiber/AP; Sven Hoppe; Michael Sohn

Den avgående förbundskanslern Angela Merkel verkar i sista stund hjälpt den kristdemokratiska kanslerkandidaten Armin Laschet att vända valvinden. Hon har stått vid hans sida på flera valmöten, bland annat i München i fredags och hans hemstad Aachen i lördags.

Angela Merkel verkar ha övertygat tyskarna om att Armin Laschet är den som är bäst på att fortsätta hennes politik – och inte den socialdemokratiska finansministern Olaf Scholz som in i det sista har legat före i opinionsmätningarna.

CDU får tillsammans med det bayerska systerpartiet CSU 25 procent av rösterna, enligt den vallokalsundersökning som tv-kanalen ARD släppte när röstningen avslutades klockan 18.

Det är visserligen bättre än den senaste månadens opinionsmätningar men en klar försämring jämfört med valresultatet på 32,7 procent för fyra år sedan - och partiets genom tiderna sämsta resultat.

SPD fick i linje med opinionsmätningarna preliminärt 25 procent i ARD:s mätning, upp från 20,5 procent för fyra år sedan men troligen ändå en besvikelse för partiet.

Enligt en undersökning i tv-kanalen ZDF leder dock SPD med 26 procent mot 24 procent för CDU/CSU.

De gröna gör sitt bästa val hittills med en ökning från 8,9 procent till 15 procent enligt söndagskvällens ARD-prognos. I våras låg opinionssiffrorna på 25 procent.

FDP, med partiledaren Christian Lindner, går från 10,7 till 11 procent. Partiet ses traditionellt som ett småföretagarparti.

Däremot backar Vänsterpartiet rejält, från 9,2 till 5 procent, precis vid gränsen för förbundsdagen, enligt ARD;s vallokalundersökning. 

Partiet har tappat många av sina gamla väljare i öst till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, utan att kunna kompensera i väst. Andra vänsterväljare har gått över till De gröna.

Även AfD ser ut att backa, från 12,6 till 11 procent. Partiets hjärtefråga, flyktingpolitiken, har helt hamnat i skuggan av pandemin.

För första gången behövs troligen tre partigrupper för att få ihop en regering i Tyskland, eftersom den stora koalitonen mellan CDU/CSU och SPD knappast återupptas.

Det ger De gröna och liberala FDP en stark förhandlingsposition, eftersom gapet till de ”stora” partierna CDU/CSU och SPD har krympt.

Angela Merkel försökte 2017 få ihop en regering med De gröna och FDP, men det föll efter flera månaders försök. I stället fick SPD åter gå tillbaka in i den stora koalitionen med CDU/CSU.

Med ett jämnt valresultat väntas det åter dröja flera månader, in i nästa år, innan Tyskland har en ny regering.

Texten uppdateras


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?