1515

Jämförelsen haltar när börsbolagens utsläpp synas

SSAB, Electrolux och Volvo släpper ut lite koldioxid i relation till omsättningen om man jämför med deras konkurrenter. 

Högst utsläppsintensitet har stålbolagen – men när utsläppen i hela värdekedjan räknas in framträder en annan bild.

”En riskfaktor när medierna skriver om företags scope 3-utsläpp är att det lätt uppstår missförstånd. Många inser inte att dessa utsläpp är en konsekvens av allas vardagsliv”, säger Daniel Frykholm, informationschef på vitvarujätten Electrolux.

För många företag kan frågan om utsläpp i nivå 3, kallat scope 3, vara känslig då utsläppen kan bli väldigt stora när hela värdekedjan räknas in. I Electrolux fall låg utsläppen i scope 3 på knappt 83 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2018, att jämföra med 0,4 miljoner ton i scope 1 och 2. 

Här hittar du Di:s hållbarhetsindex 

Di har jämfört Electrolux, stålbolaget SSAB:s och fordonstillverkaren Volvos koldioxidutsläpp med ett urval av deras internationella konkurrenter. 

Datan har samlats in med hjälp av kapitalförvaltaren Arabesque och miljöorganisationen CDP, som förser investerare med data om företags koldioxidutsläpp. 

Underlaget visar att det är knepigt att jämföra bolagens utsläpp, framför allt i scope 3 då det saknas krav om rapporteringens omfattning. 

Hemelektroniktillverkaren LG Electronics redovisar bara utsläpp från tjänsteresor och hyrlokaler under scope 3 i sin hållbarhetsrapport, medan vitvarubolaget Whirlpool räknar in hela livscykeln från produkterna. 

Volvo redovisar inga scope 3-utsläpp, liksom flera konkurrenter i fordonsbranschen. Brist på standardisering innebär att transparenta företag riskerar att straffas med dålig publicitet.

De tre svenska bolagen har låg utsläppsintensitet – utsläpp per omsatt krona – jämfört med konkurrenterna. Stålbolagens intensitet inom scope 1 och 2 är mycket högre än fordons- och hemelektroniktillverkarnas. 

Men en omvänd trend visar sig när scope 3 räknas in. Intensiteten stiger rejält bland de fordons- och hemelektroniktillverkare som redovisar fullt ut – mer än 97 procent av deras utsläpp ligger i scope 3.

SSAB:s utsläppsintensitet inom scope 1 och 2 ligger på 146 ton koldioxid per omsatt miljon, vilket är en god bit under konkurrenterna.

”Vi har väldigt effektiva masugnar vilket kanske är den viktigaste förklaringen eftersom det är den största källan till koldioxidemissioner”, säger Thomas Hörnfeldt, hållbarhetschef på SSAB.

För stålbolagen ligger scope 3-utsläppen på uppemot 40 procent av de totala utsläppen, i SSAB:s fall 23 procent. Inom SSAB:s scope 3-utsläpp kommer mer än hälften från inköp av råmaterial, bland annat malm som levereras av LKAB. 

Thomas Hörnfeldt påpekar att stålbolagen har låga utsläpp i användningsfasen jämfört med exempelvis fordonstillverkare. 

Fordonstillverkarnas intensitet inom scope 1 och 2 ligger på någon enstaka procent av stålbolagens. Men en stor del av deras utsläpp ligger i scope 3. Det handlar dels om utsläpp i leverantörsledet men framför allt vid fordonens användning. 

Trots det redovisar inte Volvo sina scope 3-utsläpp. 

”Vi redovisar scope 1 och 2 och har en uppskattning av scope 3. Vissa av de 15 faktorerna i scope 3 är uppskattningar, och vi vill inte gå ut med icke-reviderade siffror”, säger Claes Eliasson, kommunikationschef på Volvo.

Redovisning av scope 3-utsläpp tycks vara känsligt även för konkurrenterna. Av de lastbils- och maskintillverkare som Di har granskat är det bara Komatsu som öppet redovisar scope 3, som står för mer än 98 procent av bolagets totala utsläpp. 

Data från CDP visar att Paccar har 99,8 procent av utsläppen i scope 3. 

Åter till Electrolux där hållbarhetsdirektören Henrik Sundström svarar på Di:s frågor om bolagets scope 3-utsläpp. 

”Det är självfallet så att vissa kan missförstå det här, men jag tycker inte det är något företag ska hålla tyst om. I vår industri genereras de stora utsläppen i användningsfasen. Det måste vi adressera.”

Electrolux utsläpp i scope 3 står för mer än 99 procent av de totala utsläppen. Inom scope 3 står produktanvändningen för mer än 90 procent av utsläppen. 

En viktig förklaring till de höga utsläppen i scope 3 ligger i att flera av de marknader som Electrolux verkar på har en mer fossilbaserad elproduktion. 

En annan förklaring är att fluorerade kolväten, en mycket stark växthusgas, fortfarande används i produkter för luftkonditionering men även exempelvis kylskåp i USA. 

För att kunna sänka utsläppen i användningsfasen arbetar Electrolux med lobbying för bättre energistandarder på fler marknader. Det gäller framför allt tillväxtmarknader där mer än en miljard människor vill ha tillgång till vitvaror.

”Man måste acceptera att de här produkterna sprids till andra marknader och tillväxten sker i dag främst i tillväxtmarknader. Många av de marknaderna måste få bättre lagstiftning gällande energimärkning och energieffektivitet”, säger Henrik Sundström.

 

 


Innehåll från Tele2Annons

Experterna om de hetaste 5G-innovationerna

Den pågående utbyggnaden av 5G sätter högsta fart på Internet of Things. Det är experterna överens om.

– De korta svarstiderna öppnar för gränslös innovation på så många plan, säger Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Innovation och uppkoppling hör ihop och 5G-nätet innebär nya möjligheter. Framför allt är det tre delar av transformationen som kommer att släppa loss en våg av innovationer: den extremt låga fördröjningen, en massiv utrullning av Internet of Things och privata 5G-nätverk.

Det menar två experter som Tele2 Företag har talat med. Mer konkret innebär den låga fördröjningen hos 5G att det blir möjligt med självkörande fordon och robotassisterade operationer på distans. När vi kan koppla upp miljarder små energisnåla enheter och sensorer kan också IoT slå igenom på allvar. Och i privata 5G-nät kan till exempel flygplatser, sjukhus eller fabriker få en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät.

Farten ökar rejält

– Nu kopplas den fysiska världen ihop med internet. Ingen vet i dag exakt vad det kommer att innebära, men solklart kommer det att leda till stora effekter och innovationer, säger Magnus Melander.

Han är medgrundare av THINGS Stockholm och en av landets ledande experter på 5G och IoT. THINGS är en innovationshubb som kopplar ihop mogna teknikbolag med stora företag och internationellt riskkapital.

– Finessen är möjligheten att koppla på AI, artificiell intelligens, maskininlärning och andra former av deep tech, alltså ny, avancerad och potentiellt omvälvande teknik. Det kommer att öka farten rejält på den digitala transformationen.

Elk Live, den svenskbaserade ljudplattformen för musiker, körer och musikskolor, är enligt Magnus Melander ett bra exempel på innovationer vi kommer att få se de närmaste åren. Med Elk Live kan ett band via 5G-uppkoppling repetera som om alla satt i samma rum – trots att basisten sitter i Kristianstad, trummisen i Barcelona och keyboardspelaren i Oslo.

– Tjänsten är ett häftigt exempel på vad vi kan komma att få se tack vare 5G:s extremt låga fördröjning. Det visar verkligen skillnaden jämfört med tidigare nät och teknik, säger han.

Den uppkopplade människan

Både Magnus Melander och Ulf Seijmer, innovationschef på nätverks- och kommunikationsföretaget Induo, trycker på möjligheterna för företag, industrier och samhällstjänster när miljontals maskiner och enheter världen över kopplas ihop för att skapa digitaliserade, effektiva och resurssnåla flöden.

– Jag tror att vi kommer att få se många förbättringar inom till exempel lantbruket, säger Ulf Seijmer, som även är en av talarna på Tele2s kommande event IoT Talks 2021.

Anmäl dig här 

– Där kommer vi att kunna optimera gödsling och bevattning för bättre resursutnyttjande och högre avkastning. Fastighetsförvaltning och byggindustrins logistikflöden är andra områden där 5G-uppkoppling kommer att leda för förbättringar. Den uppkopplade människan är ett område vi bara har sett början på, tillägger han.

– Här finns ett spännande skarpt projekt i Sverige där vården kommer hem virtuellt till ett antal hjärtsjuka patienter, och genom uppkopplade sensorer kan vårdcentralen hålla koll på deras värden. Sedan har de videokonferenser med sin sköterska och läkare vid behov.

Massiv utrullning om ett år

Vad händer om ett år, fem år och tio år på det här området?

– Redan om ett år kommer 5G att vara så stort att vi får se en massiv utrullning av IoT, sensorer och enheter. Om fem år har vi en infrastruktur som möjliggör självkörande bilar och möjligheten för läkare att operera på distans med hjälp av robotar. Om tio år har vi gått ännu djupare med att koppla upp våra sinnen. Uppkopplingen blir en förlängning av individen, säger Ulf Seijmer.

Men det är svårt att vara specifik eftersom ingen egentligen vet, menar Magnus Melander.

– Helt klart är att 5G och IoT på allvar kommer att kicka igång deep tech som AI och maskininlärning. Det öppnar för innovationer som kommer att kunna lösa klimathotet och andra stora samhällsproblem.

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G  

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?