Annons

Jakten på de försvunna miljarderna

Sedan europeiska statskassor plundrats pågår nu kampen om att få tillbaka miljarderna och ställa de ansvariga inför rätta.

De första rättegångarna väntas nästa år.

Foto:KAMRAN JEBREILI

Tyskland är det land som sett till beloppets storlek drabbats hårdast av svindeln med skatt på aktieutdelning. Tre åklagarkammare utreder svindlerier på totalt cirka 50 miljarder kronor och utredningarna växer ständigt.

2015 delgav åklagarkammaren i Köln elva män misstanke om skattebrott, bland dem personer som gjort ska ha gjort affärer med svenska SEB. Flera är skatterådgivare och aktiemäklare.

Husrannsakan har gjorts mot en rad banker och andra inblandade företag och bostäder i flera länder, bland annat 2016 mot SEB:s tyska huvudkontor i Frankfurt. Men det är oklart om någon anställd på SEB misstänks för brott.

I fjol gick sex finansmän, som varit djupt involverade i verksamheten, med på att ge detaljerad information om uppläggen.

Även i München och Frankfurt utreder åklagarmyndigheten misstänkta aktieutdelningsupplägg som gäller en rad banker. I Frankfurt delgavs sex personer i våras misstanke om skattebrott.

Hundratals personer vid banker rapporteras misstänkas för brott i härvan.

De första tyska rättegångarna väntas hållas i början av 2019.

Sett till folkmängd är Danmark såvitt känt värst drabbat. Där blev statskassan bestulen på omkring 18 miljarder kronor innan hålet täpptes till 2015.

Danska skatteverket driver nu ett 50-tal rättsfall i USA mot 277 fonder som användes som verktyg i svindleriet. Den misstänkte huvudmannen bor i Dubai där han har sin yacht och lyxvilla. Han hävdar att han bara utnyttjade ett kryphål.

En tjänsteman på danska skatteverket skötte utbetalningarna och misstänks nu för sin roll i bedrägerihärvan.

I flera andra länder pågår utredningar på tidigare stadier.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?