Annons

Jakt- och fiskemässa växer så det knakar

Jakt, fiske och hund.

Den gyllene kombinationen samlar under helgen deltagare från hela landet till Swedish Game Fair, mässan som i år är större än någonsin.

Foto:Evelina Carborn

I strålande sol anlände busslaster med jägare, fiskare och hundägare till Tullgarns slott utanför Södertälje under fredagen för årets upplaga av Swedish Game Fair. Mässan lockar hela jakt- och fiskebranschen och varvar utställning med olika tävlingar.

”Jag vill stimulera fram mer företagsamhet inom den här branschen. Det går att göra mycket business kring det här”, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som var på plats under fredagen för att inviga mässan.

Han ser Swedish Game Fair som en viktig plattform där människor med gemensamma intressen med anknytning till naturen kan träffas och utbyta erfarenheter. I förlängningen är förhoppningen att sådana möten kan stötta näringslivet på landsbygden, speciellt inom naturturismen.

Och branschen är snabbt växande. Varje år ägnar sig 1,4 miljoner svenskar åt fiske i hav, sjöar och vattendrag och antalet hundägare ökar i snabb takt. Swedish Game Fair har i sin tur ökat besöksantalet med 30 procent det senaste året och lockar deltagare i olika åldrar.

Politikerna har också fått upp ögonen för branschen och vid fredagens invigning var förutom Sven-Erik Bucht även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på plats för att intervjuas om Moderaternas syn på frågor som rör jägare.

På programmet stod även bland annat grythundsuppvisning, tävlingar i skott och apport samt uppvisningar i jaktlydnad.

Även för fiskeentusiasterna fanns mycket att kroka upp sig på. Under lördagen anordnas exempelvis en fisketävling där deltagarna tävlar om en vinstpott på 100 000 kronor, prispengarna går till den som fångar den längsta fisken.

Och det är på fiskefronten som utställningen har växt extra mycket.

”För 15 år sedan fanns det inga specialfiskebåtar i Sverige, i princip alls. Men i USA har det funnits sedan 60–70-talet. Vi var bara för traditionella och sega på det här med att utveckla sportfisket. Nu finns det ett tjugofemtal rena sportfiskebåtsmärken”, säger Pär Lindberg, försäljningschef på Abu Garcia som visar runt bland de nya märkena.

Ekolod och elmotorer i fören som kan styras med fjärrkontroll är bara några av de tekniska hjälpmedlen som har kommit fram på senare år.

”Många fiskare är lite prylgalna”, förklarar Pär Lindberg.

Sedan 2002 har Swedish Game Fair anordnats vartannat år, men kommer nu att bli en årlig tillställning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?