1515
Annons

Jakt- och fiskemässa växer så det knakar

Jakt, fiske och hund.

Den gyllene kombinationen samlar under helgen deltagare från hela landet till Swedish Game Fair, mässan som i år är större än någonsin.

Foto:Evelina Carborn

I strålande sol anlände busslaster med jägare, fiskare och hundägare till Tullgarns slott utanför Södertälje under fredagen för årets upplaga av Swedish Game Fair. Mässan lockar hela jakt- och fiskebranschen och varvar utställning med olika tävlingar.

”Jag vill stimulera fram mer företagsamhet inom den här branschen. Det går att göra mycket business kring det här”, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som var på plats under fredagen för att inviga mässan.

Han ser Swedish Game Fair som en viktig plattform där människor med gemensamma intressen med anknytning till naturen kan träffas och utbyta erfarenheter. I förlängningen är förhoppningen att sådana möten kan stötta näringslivet på landsbygden, speciellt inom naturturismen.

Och branschen är snabbt växande. Varje år ägnar sig 1,4 miljoner svenskar åt fiske i hav, sjöar och vattendrag och antalet hundägare ökar i snabb takt. Swedish Game Fair har i sin tur ökat besöksantalet med 30 procent det senaste året och lockar deltagare i olika åldrar.

Politikerna har också fått upp ögonen för branschen och vid fredagens invigning var förutom Sven-Erik Bucht även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på plats för att intervjuas om Moderaternas syn på frågor som rör jägare.

På programmet stod även bland annat grythundsuppvisning, tävlingar i skott och apport samt uppvisningar i jaktlydnad.

Även för fiskeentusiasterna fanns mycket att kroka upp sig på. Under lördagen anordnas exempelvis en fisketävling där deltagarna tävlar om en vinstpott på 100 000 kronor, prispengarna går till den som fångar den längsta fisken.

Och det är på fiskefronten som utställningen har växt extra mycket.

”För 15 år sedan fanns det inga specialfiskebåtar i Sverige, i princip alls. Men i USA har det funnits sedan 60–70-talet. Vi var bara för traditionella och sega på det här med att utveckla sportfisket. Nu finns det ett tjugofemtal rena sportfiskebåtsmärken”, säger Pär Lindberg, försäljningschef på Abu Garcia som visar runt bland de nya märkena.

Ekolod och elmotorer i fören som kan styras med fjärrkontroll är bara några av de tekniska hjälpmedlen som har kommit fram på senare år.

”Många fiskare är lite prylgalna”, förklarar Pär Lindberg.

Sedan 2002 har Swedish Game Fair anordnats vartannat år, men kommer nu att bli en årlig tillställning.


Västlänken i Göteborg riskerar försenas med fyra år

Det stora infrastrukturprojeket Västlänken i Göteborg riskerar att bli försenat. Det handlar om en dubbelspårig järnvägsförbindelse som är under byggnation i centrala Göteborg. Järnvägsförbindelsen kommer att bli åtta kilometer lång varav sex kilometer kommer att gå i tunnel. Tre underjordiska, fyrspåriga stationer byggs vid Centralstationen, Hagakyrkan och Korsvägen.

Dagens Nyheter har tagit del av dokument som visar att entreprenörer för projektet med en budget på 20 miljarder kronor har meddelat att deletapper i tågtunneln kan bli klara fyra år senare än plan.

”Vi har en ökad risk att vi inte kommer vara klara till 2026”, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken på Trafikverket.

Västlänken har tidigare planerats att öppna för trafik i december 2026.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?