Annons

Jair Bolsonaro blir ny president i Brasilien

Den populistiske högerpolitikern Jair Bolsonaro blir Brasiliens nästa president. Det står klart efter den avgörande valomgången på söndagen där Bolsonaro slog ut vänsterpolitikern Fernando Haddad. Här är Bolsonaros ”måste göra”-lista efter segern.

Foto:Silvia Izquierdo

Då 96 procent av rösterna var räknade stod det klart att Jair Bolsonaro segrat med 55,5 procent av rösterna mot Fernando Haddads 44,5 procent, konstaterade den Högsta valdomstolen i Brasilien sent på söndagskvällen.

Förväntningarna är stora på att den nye presidenten efter sitt tillträde i januari nästa år ska ta tag i Brasiliens svåra ekonomiska problem med bland annat ett jättelikt budgetunderskott och en svag ekonomisk tillväxt.

Jair Bolsonaro har inte profilerat sig på de ekonomiska frågorna, även om han uppgivit att han är anhängare av fria marknader. Hans teman i valrörelsen har istället mer handlat om hur den höga brottsligheten och den utbredda korruptionen ska bekämpas.

Bolsonaro har i hög utsträckning överlämnat de ekonomiskpolitiska frågorna till sin USA-utbildade ekonomiske rådgivare Paulo Guedes, som pekas ut som landets näste finansminister.

Baserat på uttalanden av Jair Bolsonaro och Paulo Guedes väntas den nye presidentens ekonomiska agenda innehålla dessa punkter:

Banta statsutgifterna. Underskottet i statens budget, runt 8 procent av BNP i år, måste minskas. Det är de flesta brasilianska ekonomer och politiker överens om. Det gäller även Jair Bolsonaro och hans ekonomiska rådgivare Paulo Guedes som förordar minskade statliga kostnader. Men frågan om vilka statsutgifter som ska minskas är oklart. Skattehöjningar kan också bli aktuella, men även här saknas tydliga besked.

Privatisering av statliga företag. Brasilien har en omfattande statlig företagssektor där oljebolaget Petrobras är störst. Försäljning av statliga tillgångar bedöms vara en framkomlig väg för att minska det stora budgetunderskottet. Delar av Petrobras eller av el-jätten Electrobras kan komma att säljas ut. I Petrobras fall kan det handla om raffinaderier och försäljningsorganisationer. Däremot ska själva oljeutvinningen förbli under statlig kontroll. 

Sänkta handelsbarriärer. Det är ett löfte som Jair Bolsonaro givit i valrörelsen. Det är knappast något som landets industriledare jublar över. Importtullar på uppemot 35 procent har i årtionden skyddat den inhemska och måttligt konkurrenskraftiga industrin. Det här dock en åtgärd som presidenten själv kan besluta om utan att begära godkännande av kongressen. Det är dock svårt att sänka tullar utan samråd med de övriga tre medlemmarna i handelsblocket Mercosur, Argentina, Uruguay och Paraguay.

Förenkla skattesystemet. Jair Bolsonaros ekonomiska rådgivare vill genomföra en förenkling av Brasiliens extremt komplicerade skattesystem. Detta är något som landets företag krävt i åratal. Ett litet steg på vägen som nämnts är att omvandla de fem olika skattesatserna för momsen till en enda.

Driva igenom en pensionsreform. Detta så att pensionsåldern höjs till 65 år för män och 62 år för kvinnor.  Idag är den genomsnittliga pensionsåldern 53 år. Statens pensionskostnader accelererar snabbt. De beräknas i år till cirka 9 procent av BNP. Pensionskostnaderna står för en tredjedel av statens utgifter före räntebetalningar. Reformen för att hejda de skenande kostnaderna har redan lagts fram i kongressen av den sittande regeringen under president Michel Temer. Men behandlingen av den känsliga frågan har skjutits upp i avvaktan på att en ny president ska tillträda. För en förändring av pensionssystemet krävs 2/3-delars majoritet i kongressen, vilket förvisso är en svår stötesten i det fragmenterade brasilianska parlamentet.

Hejda kinesiska investeringar i Brasilien. Jair Bolsonaro har uttalat sig starkt kritiskt över hur statliga företag köpts av kinesiska investerare. Enligt dagstidningen Fohla de São Paulo har kinesiska bolag investerat motsvarande 218 miljarder kronor i Brasilien sedan 2016.

”Kina köper inte i Brasilien. De köper Brasilien. Är ni beredda att överlämna Brasilien till kinesiska händer”, frågade han retoriskt i en tv-intervju nyligen. Men hur Bolsonaro ska förvandla dessa slagord till fungerande politiska åtgärder för att bromsa Kinas expansion är minst sagt oklart.

Liberalisera Brasiliens vapenlagar. Jair Bolsonaro kräver att det ska bli lättare för brasilianare att köpa vapen så att de kan försvara sig mot kriminella. Förslaget har stort stöd bland stora markägare på landsbygden som klagar över attacker från kriminella gäng. Här kan Jair Bolsonaro troligen räkna med stöd från stöd kongressens mäktiga lantbrukslobby FPA, som har en tredjedel respektive 25 procent i deputeradekammaren och senaten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera