Annons

Jair Bolsonaro blir ny president i Brasilien

Den populistiske högerpolitikern Jair Bolsonaro blir Brasiliens nästa president. Det står klart efter den avgörande valomgången på söndagen där Bolsonaro slog ut vänsterpolitikern Fernando Haddad. Här är Bolsonaros ”måste göra”-lista efter segern.

Foto:Silvia Izquierdo

Då 96 procent av rösterna var räknade stod det klart att Jair Bolsonaro segrat med 55,5 procent av rösterna mot Fernando Haddads 44,5 procent, konstaterade den Högsta valdomstolen i Brasilien sent på söndagskvällen.

Förväntningarna är stora på att den nye presidenten efter sitt tillträde i januari nästa år ska ta tag i Brasiliens svåra ekonomiska problem med bland annat ett jättelikt budgetunderskott och en svag ekonomisk tillväxt.

Jair Bolsonaro har inte profilerat sig på de ekonomiska frågorna, även om han uppgivit att han är anhängare av fria marknader. Hans teman i valrörelsen har istället mer handlat om hur den höga brottsligheten och den utbredda korruptionen ska bekämpas.

Bolsonaro har i hög utsträckning överlämnat de ekonomiskpolitiska frågorna till sin USA-utbildade ekonomiske rådgivare Paulo Guedes, som pekas ut som landets näste finansminister.

Baserat på uttalanden av Jair Bolsonaro och Paulo Guedes väntas den nye presidentens ekonomiska agenda innehålla dessa punkter:

Banta statsutgifterna. Underskottet i statens budget, runt 8 procent av BNP i år, måste minskas. Det är de flesta brasilianska ekonomer och politiker överens om. Det gäller även Jair Bolsonaro och hans ekonomiska rådgivare Paulo Guedes som förordar minskade statliga kostnader. Men frågan om vilka statsutgifter som ska minskas är oklart. Skattehöjningar kan också bli aktuella, men även här saknas tydliga besked.

Privatisering av statliga företag. Brasilien har en omfattande statlig företagssektor där oljebolaget Petrobras är störst. Försäljning av statliga tillgångar bedöms vara en framkomlig väg för att minska det stora budgetunderskottet. Delar av Petrobras eller av el-jätten Electrobras kan komma att säljas ut. I Petrobras fall kan det handla om raffinaderier och försäljningsorganisationer. Däremot ska själva oljeutvinningen förbli under statlig kontroll. 

Sänkta handelsbarriärer. Det är ett löfte som Jair Bolsonaro givit i valrörelsen. Det är knappast något som landets industriledare jublar över. Importtullar på uppemot 35 procent har i årtionden skyddat den inhemska och måttligt konkurrenskraftiga industrin. Det här dock en åtgärd som presidenten själv kan besluta om utan att begära godkännande av kongressen. Det är dock svårt att sänka tullar utan samråd med de övriga tre medlemmarna i handelsblocket Mercosur, Argentina, Uruguay och Paraguay.

Förenkla skattesystemet. Jair Bolsonaros ekonomiska rådgivare vill genomföra en förenkling av Brasiliens extremt komplicerade skattesystem. Detta är något som landets företag krävt i åratal. Ett litet steg på vägen som nämnts är att omvandla de fem olika skattesatserna för momsen till en enda.

Driva igenom en pensionsreform. Detta så att pensionsåldern höjs till 65 år för män och 62 år för kvinnor.  Idag är den genomsnittliga pensionsåldern 53 år. Statens pensionskostnader accelererar snabbt. De beräknas i år till cirka 9 procent av BNP. Pensionskostnaderna står för en tredjedel av statens utgifter före räntebetalningar. Reformen för att hejda de skenande kostnaderna har redan lagts fram i kongressen av den sittande regeringen under president Michel Temer. Men behandlingen av den känsliga frågan har skjutits upp i avvaktan på att en ny president ska tillträda. För en förändring av pensionssystemet krävs 2/3-delars majoritet i kongressen, vilket förvisso är en svår stötesten i det fragmenterade brasilianska parlamentet.

Hejda kinesiska investeringar i Brasilien. Jair Bolsonaro har uttalat sig starkt kritiskt över hur statliga företag köpts av kinesiska investerare. Enligt dagstidningen Fohla de São Paulo har kinesiska bolag investerat motsvarande 218 miljarder kronor i Brasilien sedan 2016.

”Kina köper inte i Brasilien. De köper Brasilien. Är ni beredda att överlämna Brasilien till kinesiska händer”, frågade han retoriskt i en tv-intervju nyligen. Men hur Bolsonaro ska förvandla dessa slagord till fungerande politiska åtgärder för att bromsa Kinas expansion är minst sagt oklart.

Liberalisera Brasiliens vapenlagar. Jair Bolsonaro kräver att det ska bli lättare för brasilianare att köpa vapen så att de kan försvara sig mot kriminella. Förslaget har stort stöd bland stora markägare på landsbygden som klagar över attacker från kriminella gäng. Här kan Jair Bolsonaro troligen räkna med stöd från stöd kongressens mäktiga lantbrukslobby FPA, som har en tredjedel respektive 25 procent i deputeradekammaren och senaten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?