1515

Jair Bolsonaro blir ny president i Brasilien

Den populistiske högerpolitikern Jair Bolsonaro blir Brasiliens nästa president. Det står klart efter den avgörande valomgången på söndagen där Bolsonaro slog ut vänsterpolitikern Fernando Haddad. Här är Bolsonaros ”måste göra”-lista efter segern.

Foto:Silvia Izquierdo

Då 96 procent av rösterna var räknade stod det klart att Jair Bolsonaro segrat med 55,5 procent av rösterna mot Fernando Haddads 44,5 procent, konstaterade den Högsta valdomstolen i Brasilien sent på söndagskvällen.

Förväntningarna är stora på att den nye presidenten efter sitt tillträde i januari nästa år ska ta tag i Brasiliens svåra ekonomiska problem med bland annat ett jättelikt budgetunderskott och en svag ekonomisk tillväxt.

Jair Bolsonaro har inte profilerat sig på de ekonomiska frågorna, även om han uppgivit att han är anhängare av fria marknader. Hans teman i valrörelsen har istället mer handlat om hur den höga brottsligheten och den utbredda korruptionen ska bekämpas.

Bolsonaro har i hög utsträckning överlämnat de ekonomiskpolitiska frågorna till sin USA-utbildade ekonomiske rådgivare Paulo Guedes, som pekas ut som landets näste finansminister.

Baserat på uttalanden av Jair Bolsonaro och Paulo Guedes väntas den nye presidentens ekonomiska agenda innehålla dessa punkter:

Banta statsutgifterna. Underskottet i statens budget, runt 8 procent av BNP i år, måste minskas. Det är de flesta brasilianska ekonomer och politiker överens om. Det gäller även Jair Bolsonaro och hans ekonomiska rådgivare Paulo Guedes som förordar minskade statliga kostnader. Men frågan om vilka statsutgifter som ska minskas är oklart. Skattehöjningar kan också bli aktuella, men även här saknas tydliga besked.

Privatisering av statliga företag. Brasilien har en omfattande statlig företagssektor där oljebolaget Petrobras är störst. Försäljning av statliga tillgångar bedöms vara en framkomlig väg för att minska det stora budgetunderskottet. Delar av Petrobras eller av el-jätten Electrobras kan komma att säljas ut. I Petrobras fall kan det handla om raffinaderier och försäljningsorganisationer. Däremot ska själva oljeutvinningen förbli under statlig kontroll. 

Sänkta handelsbarriärer. Det är ett löfte som Jair Bolsonaro givit i valrörelsen. Det är knappast något som landets industriledare jublar över. Importtullar på uppemot 35 procent har i årtionden skyddat den inhemska och måttligt konkurrenskraftiga industrin. Det här dock en åtgärd som presidenten själv kan besluta om utan att begära godkännande av kongressen. Det är dock svårt att sänka tullar utan samråd med de övriga tre medlemmarna i handelsblocket Mercosur, Argentina, Uruguay och Paraguay.

Förenkla skattesystemet. Jair Bolsonaros ekonomiska rådgivare vill genomföra en förenkling av Brasiliens extremt komplicerade skattesystem. Detta är något som landets företag krävt i åratal. Ett litet steg på vägen som nämnts är att omvandla de fem olika skattesatserna för momsen till en enda.

Driva igenom en pensionsreform. Detta så att pensionsåldern höjs till 65 år för män och 62 år för kvinnor.  Idag är den genomsnittliga pensionsåldern 53 år. Statens pensionskostnader accelererar snabbt. De beräknas i år till cirka 9 procent av BNP. Pensionskostnaderna står för en tredjedel av statens utgifter före räntebetalningar. Reformen för att hejda de skenande kostnaderna har redan lagts fram i kongressen av den sittande regeringen under president Michel Temer. Men behandlingen av den känsliga frågan har skjutits upp i avvaktan på att en ny president ska tillträda. För en förändring av pensionssystemet krävs 2/3-delars majoritet i kongressen, vilket förvisso är en svår stötesten i det fragmenterade brasilianska parlamentet.

Hejda kinesiska investeringar i Brasilien. Jair Bolsonaro har uttalat sig starkt kritiskt över hur statliga företag köpts av kinesiska investerare. Enligt dagstidningen Fohla de São Paulo har kinesiska bolag investerat motsvarande 218 miljarder kronor i Brasilien sedan 2016.

”Kina köper inte i Brasilien. De köper Brasilien. Är ni beredda att överlämna Brasilien till kinesiska händer”, frågade han retoriskt i en tv-intervju nyligen. Men hur Bolsonaro ska förvandla dessa slagord till fungerande politiska åtgärder för att bromsa Kinas expansion är minst sagt oklart.

Liberalisera Brasiliens vapenlagar. Jair Bolsonaro kräver att det ska bli lättare för brasilianare att köpa vapen så att de kan försvara sig mot kriminella. Förslaget har stort stöd bland stora markägare på landsbygden som klagar över attacker från kriminella gäng. Här kan Jair Bolsonaro troligen räkna med stöd från stöd kongressens mäktiga lantbrukslobby FPA, som har en tredjedel respektive 25 procent i deputeradekammaren och senaten.


Innehåll från RemaSawcoAnnons

Varje stock räknas när RemaSawco digitaliserar sågverken

RemaSawco är ett utav få företag i världen som erbjuder mättekniska produkter inom samtliga delar av sågverken. Målet är att slutresultatet ska bli så värdefullt som möjligt så att varje stock räknas. Processen ska kunna skötas sömlöst och helt automatiserat. 

– Kunderna kommer till oss för att de vill effektivisera sin produktion. Då kommer vi överens om hur man kan göra det och vilken investering som behövs. Vi kommer med den lösning som långsiktigt genererar mest lönsamhet, säger Johan Friberg vd på RemaSawcos moderbolag Image Systems.

RemaSawco har lång erfarenhet av att automatisera och digitalisera sågverksindustrin. I takt med att samhället och industrin moderniserats har de själva gjort samma resa. Företaget erbjuder idag en komplett lösning med röntgensystem, 3D-mätning och avancerade optimeringsprogam. Ambitionen är att maximera utfallet av en stock så varje bräda som utvinns har så mycket värde som möjligt för sågverken. Dessutom gör de digitala lösningarna det enklare med uppföljning och att felsöka om det uppstått något problem.

– RemaSawco är en leverantör som har väldigt god koll på sågverksprocessen och kan därför vara en partner med kunden. Det finns inte så många sågverk och leverantörer och därför är det viktigt att ha ett förhållande som präglas av samarbete, säger Johan Friberg. 

En framgångsrik relation

Ett exempel på en lång relation som kontinuerligt utvecklas är RemaSawcos samarbete med Moelvens anläggningar. Där har man alldeles nyligen satt upp ett supportavtal innehållande tre vitala delar som rör hårdvara, system och datahantering på de olika anläggningarna. Moelven en av de sågverkskoncerner som har inlett den digitala förbättringsresan och gjort framsteg på vägen mot en helt digitaliserad process. 

– Det är grundläggande att man har en ömsesidig respekt och att en vilja finns från bägge parter, det upplever jag absolut med RemaSawco. Vi har mycket mätteknisk utrustning från dem som hjälper oss att dimensionsbestämma stockar och sortera efter kvalité. Därtill har vi även adderat röntgenutrustning vid två av våra sågverk röntgenutrustning vilket ger en spårbarhet som vi använder för att förbättra sågverksprocessen, säger Peter Rockedahl teknisk direktör på Moelven.

Sågverken är en traditionell industri som utvecklats mycket genom åren. Tidigare har Moelven haft separata supportavtal inom olika komponenter i industrin. På senare tid har man tagit ett helhetsgrepp med hjälp av RemaSawco och har nu ett supportavtal som ger en tydlig översikt av systemen på anläggningarna. Det är viktigt att göra enhetliga supportupplägg för en koncern och det är essentiellt att kundens produktion inte står still. Därför arbetar man preventivt och är ute och supportar flödet så att produktionen löper problemfritt. 

– Det är viktigt att försöka bibehålla träts värde genom hela kedjan. Slutproduktionen ska hålla minst lika länge som trädet vuxit i skogen. RemaSawco är med oss genom hela förändringskedjan. Vår historia tillsammans är lång och vi ser dem som en utvecklingspartner, berättar Peter Rockedahl.

Om RemaSawco

RemaSawco är leverantör till merparten av sågverk i Norden och specialiserar sig på mätsystem, automation och optimering, för mer effektiv produktion i sågverken. Vi är måna om att leda våra kunder in i framtiden, utveckla deras verksamheter och förbereda dem för industri 4.0.

Läs mer om RemaSawco här

 

Mer från RemaSawco

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RemaSawco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?