ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Jaguar i Volvos spår – allt ska bli eldrivet

  • Foto: TT

Brittiska Jaguar Land Rover är nästa biltillverkare att lova att alla nya modeller ska ha eldrift i framtiden.

2020 ska löftet infrias.

Precis som Volvo Cars åtagande handlar det om olika grader av eldrift.

 

Jaguar Land Rover (JLR), som tidigare ingick i samma Fordägda premiumgrupp som Volvo Cars, ägs sedan 2008 av indiska Tata Motors. 

Den första elektriska modellen från bolaget blir en suv med Jaguar I-Pace som kommer nästa år. Det har funnits kritik, framför allt mot Land Rover, för att utvecklingen mot mer elektrifiering gått för långsamt.

Under evenemanget Tech Fest i London på torsdagen presenterade vd:n Ralf Speth den nya linjen. 

"Varje ny Jaguar Land Rover-modell kommer att vara elektrifierad från 2020, vilket ger våra kunder ännu mer valmöjligheter", sa han enligt Financial Times.

I modellfloran kommer det att lanseras rena elbilar, laddhybrider och mildhybrider där förbränningsmotorn får hjälp av eldrift, men fortfarande är den främsta kraftkällan.

Volvo Cars gick i somras ut och meddelade att alla nya bilar kommer att vara elektrifierade på något sätt från och med 2019. 

Brittiska Aston Martin, som tidigare också var Fordsyskon till Volvo och Jaguar Land Rover, gick nyligen ut och lovade eldrift i alla sina modeller från 2025. 

De här utfästelserna kommer i spåren av utsläppsfusket med dieselmotor och hårdare utsläppsregler som väntar. Dessutom finns det ett ökat politiskt tryck där det runt om i världen planeras för förbud och/eller inskränkningar för bilar med fossila drivmedel. Både Storbritannien och Frankrike har pratat om förbud för nya diesel- och bensindrivna bilar från 2040.

Tyck till