Annons

Jagar stressad arbetsmiljö med nya regler

Drygt 500 inspektioner har hittills gjorts med nya arbetsmiljöreglerna. Arbetsmiljöverket har en tuff uppgift att motverka de skenande psykiska påfrestningarna på arbetsmarknaden.

För ganska exakt ett år sedan införde Arbetsmiljöverket nya föreskrifter som ska motverka den psykiskt ohälsosamma arbetsmiljön. Verktygen är egentligen till för arbetsgivarna, poängterar Peter Burman, regionchef på Arbetsmiljöverket. Resultatet är dock svårt att ha någon bestämd uppfattning om.

"Det för tidigt att uttala sig om effekterna av de här föreskrifterna", säger han.

I huvudsak har myndigheten i sina 500 inspektioner med det nya regelverket som grund riktat sig mot den offentliga sektorn, och framför allt vården. Tidigare analyser har visat på stora organisatoriska problem kring arbetsmiljön. Socialsekreterarna är en av de mest utsatta yrkesgrupperna, enligt Peter Burman.

"25 procent av socialsekreterarna har psykiska påfrestningar av en dålig arbetsmiljö, såsom sömnsvårigheter och oro", säger Burman.

Överhuvudtaget är de kvinnligt dominerade arbetsplatserna extra dåliga på att hantera obalansen mellan krav och resurser, med en kraftigt stigande ohälsa och sjukskrivningar som följd.

"Det är en besvärande trend på arbetsmarknaden", säger Burman.

Och det är mot den bakgrunden som de nya föreskrifterna ska ses — regler som ska motverka arbetsrelaterad stress.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera