Hanna Jörnhammar står i butiksentrén och blickar ut över de tomma kullstensgatorna i centrala Visby. Kontrasten mot den hektiska, myllrande sommarsäsongen som väntar är tydliga.
”Det är som att dra på en kran”, säger hon och fortsätter:
”Då tjänar vi lika mycket i den fysiska butiken på en dag som vi gör nu på en månad.”
Hanna Jörnhammar driver Lin Living, som designar och säljer textilprodukter i linne. Företagets kläder, lakan, dukar och servetter finns inte hos återförsäljare som Åhléns, Ellos och Jotex. I stället sker försäljningen via e-handel, två egna fysiska butiker på Gotland (Visby och Ljugarn) samt hotell och restauranger som jobbar i kläderna.
”Vi har valt vägen att vi inte behöver finnas överallt, utan vill hellre se till att finnas kvar under lång tid”, säger Hanna Jörnhammar.
Lin Living är sprunget ur ett UF-företag. Hon startade det 2013 som 18-åring, och har livnärt sig på verksamheten sedan dess – utan att ta in investerare.
”Efter gymnasiet ville ingen av medgrundarna driva företaget vidare, men jag drog igång en enskild firma och åkte till Baltikum för att förhandla med leverantörer. Jag var ganska naiv och hade inte så mycket konsekvenstänk, men där och då var det bara en fördel. Jag fick bli vuxen snabbt”, säger Hanna Jörnhammar.
Hon konstaterar själv att hon levt ett lite annorlunda liv i jämförelse med sina jämnåriga kompisar, inte minst i uppstartsfasen av företaget.
”Alla jag kände var ute och festade eller flyttade utomlands. Jag höll mig för mig själv, fixade och donade på kvällarna men kunde ändå inte plocka ut någon lön. Ibland undrade jag vad jag höll på med, om det inte var dags att hoppa på en utbildning eller göra något mer säkrare.”
Hanna Jörnhammar berättar att den första naiviteten om att allt är möjligt började komma ikapp henne, och att självtvivlet gnagde.
”Jag ifrågasatte mig själv. Jag kommer inte från en företagarfamilj och det fanns ingen som kunde skjuta in pengar. Mitt självförtroende dalade.”
Men så fick Hanna Jörnhammar nys om ett stipendium där tolv unga stipendiater skulle få dela på 1,4 miljoner kronor från Anders Walls stiftelse. I en Di-artikel från 2015 med rubriken ”Miljonregn över unga entreprenörer” visade det sig att hon var en av dessa.
”Där och då omsatte jag bara någon tusenlapp i månaden, det var inget att briljera med. Men erkännandet, att någon faktiskt trodde på mig som person, trots låg omsättning, betydde mycket. Jag var 19 år och det erkännandet som det gav mig när jag i princip inte hade något förutom höga ambitioner har varit avgörande för mig och min fortsatta karriär.”

Samma år som stipendiet delades ut designade Hanna Jörnhammar sin första linneskjorta som, skulle det visa sig, än i dag är företagets bäst säljande produkt år efter år.
”Vi har ingen säsongskollektion utan i stället ett stående sortiment med ikoniska plagg. Vi vill inte följa några trender och vill inte känna oss styrda av investerare eller storkunder. Det ger oss friheten att fatta beslut på en förmiddag och etablera dem redan på eftermiddagen.”
På många sätt har Hanna Jörnhammars satsning på Lin Living, vars produktion sker i de baltiska länderna, varit en klassisk framgångssaga. Men själv har hon ibland känt att hon levt ett dubbelliv.
”Först för några år sedan började jag öppna upp mig mot mina vänner om mina utmaningar. Tidigare hade de bara sett hur ’bra’ allt var”, säger hon.
2021 var Hanna Jörnhammar nere i en djup dal då arbetet blev alltför dominerande i hennes liv. Hon drack energidrycker på dagarna och tog sömntabletter på nätterna, allt för att kunna prestera mer och bättre.
”Jag var så less och kände att jag bara ville bli av med bolaget. Jag anlitade en mäklare och satt i möten om att sälja Lin Living. All glädje var borta.”
Men..?
”Jag började fokusera mer på hur jag vill leva mitt liv och insåg att det måste gå att driva ett företag utan att bränna ut sig själv. I dag vet jag att det inte finns någon mening med att bli störst. Det viktiga är att vara det klassiska företaget som finns kvar över tid. Jag har fått tillbaka gnistan.”
28-åriga Hanna Jörnhammar, som i dagarna väntar sitt första barn, vill inspirera kvinnor i sin egen ålder att det går att göra karriär på ett balanserat sätt, utan att vända ut och in på sig själv.
”För mig har detta inneburit en stor inre resa. Jag har tagit avstånd från ett antal statusmarkörer, eftersom det inte gör mig lyckligare. Dessutom vill jag långt bort ifrån den där hysterin kring att man ska jobba och amma samtidigt. Jag vill ge mig själv tid att skapa ett nytt liv utan att känna mig begränsad.”

När vi besöker Lin Living är det bara fyra veckor kvar tills barnet beräknas födas. Under den intensiva sommaren är det hennes kolleger som får kliva fram.
”Jag tänker mer eller mindre checka ut och ta det lugnt. Det är nyttigt för mig att lära mig att släppa kontrollen och låta andra ta över. Det är något som kan vara bra för många företagare att inse – att man inte är oersättlig. Jag vill distansera mig från min titel och mitt företag. Jag är Hanna och jag är så mycket mer än bara min karriär.”
Det viktiga, konstaterar hon sedan, är inte hur stor omsättningen blir utan snarare balans i livet och att följa de budgetar som hon har satt upp.
”De fungerar som ett underlag för hur mycket jag förväntas jobba. I år blir ett förvaltningsår. Visst finns det planer på att expandera på sikt, till exempel genom att öppna en butik i Spanien. Huvudsaken är att expansioner görs av lust och glädje, inte för att jag vill visa upp något på Instagram. Den tiden är förbi.”