1515
Annons

“Jag tycker att det är fortsatt köpläge”

Chans till fortsatt bra börsutveckling, starka rapporter från eftersläntrare och veckans storaffärer, är några punkter i veckan avsnitt av Analyspodden. Plus djupdykning i Loomis och Uber. 

Foto:Jesper Frisk

 

Den positiva börsutvecklingen i juli har fortsatt in i augusti. Senaste veckan är OMXS30 på fredag förmiddag, när veckans avsnitt av Analyspodden, spelas in upp 1,2 procent. Men det saknas inte orosmoment. I samband med torsdagens räntebesked spådde Bank of England att inflationen stiger till 13 procent och att landet går in i recession. 

”Den typen av besked gör inte att man blir super-haussad. Det kanske låter konstigt, men en sak som gör mig lite haussad är att alla är baissade. Jag hör inga bull-case någonstans”, säger Di:s analytiker Johan Wendel, i veckans avsnitt av Analyspodden. 

Det är inte så konstigt som det låter, börsen ligger i framkant och handlar på förväntningar om vad som ska hända längre fram i tiden. Nu är det många som tror att det blir recession. På bolagssidan finns det trots allt en del optimism, vilket veckas storaffärer på Stockholmsbörsen vittnar om. Bygghissbolaget Alimak köpte onoterade Tractel för 5,3 miljarder kronor, ungefär lika mycket som det egna börsvärdet. Orrön Energy fortsatte transformeringen till förnybart med att lägga ett bud värt 900 miljoner på Slitevind. 

Spelbolaget Paradox kom med en rapport som var bättre än väntat och aktiekursen fortsatte upp. 

”Det var en bra rapport, vinstökningen var fantastisk, men det behövs för att leva upp till värderingen som är rätt hög. Aktien handlas till runt 30 gånger nästa års förväntade vinst”, säger Johan Wendel. 

Tyska e-handlaren Zalando bjöd på en positiv överraskning, efter att tidigare har vinstvarnat. Budskapet var att lönsamheten ska bli bättre under andra halvåret. Aktien steg 13 procent på beskedet. Det finns en del frågetecken om hur konsumtionen utvecklas i höst, men överlag är det vanligt att aktiekursen fortsätter utvecklas i samma riktning som på rapportdagen Ett fenomen som kallas PEAD, vilket står för Post Earnings Announcement Drift. Effekten kan förklaras med att det tar tid innan investerare med olika lång placeringshorisont agerar efter rapporterna. Ett fenomen som också passar in på kontanthanteringsbolaget Loomis, vars vinsttrend nu pekat åt rätt håll. Omsättningen är nu högre än före pandemin och värderingen är något lägre än femårssnittet. 

”Jag tycker att det är fortsatt köpläge efter den starka rapporten, aktien kan gå bra i höst”, säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson. 

Däremot är Johan Wendel inte imponerad av taxibolaget Uber, som rapporterade i veckan. Här är det tveksamt om den starka kursutvecklingen är motiverad. Bland annat ska bolagets sätt att beräkna kassaflödet tas med en nypa salt, bland annat exkluderas aktierelaterad ersättning till medarbetare.  

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Analyspodden: ”Nu har optimisterna tolkningsföreträde”

Den starka julibörsen, pessimistiska konsumenter och optimismen i industrin, är några ämnen i veckans Analyspodden. Till optimisterna hör veckans poddare Henrik Mitelman och Ulf Petersson. 

Foto:Manuel Balce Ceneta; Hanna Wemmenhag

Juli månads starka börstrend fortsatte i veckan stödd av positiva reaktioner på bolagsrapporter från de stora amerikanska teknikbolagen samt av veckans Fed-möte som tolkades som att de allra mest hökaktiga ränteprognoserna inte tycks slå in. I juli har Stockholmsbörsen haft årets klart bästa börsmånad med en uppgång på 11 procent. 

”Börssentimentet har verkligen förändrats senaste veckorna och börsen har skakat av sig oron efter de mycket höga inflationssiffror som presenterades i början av juli från både Europa och USA och inte minst Sverige. Nu har optimisterna tolkningsföreträde. Ett tecken är de kraftiga kursuppgångar på de amerikanska teknikbolagsrapporterna trots att rapporterna generellt är svagare än under första kvartalet som då orsakade stora kursfall”, säger Di:s analytiker Ulf Petersson, i veckans Analyspodden. 

Ulf Petersson ser den goda börsutvecklingen som ett möjligt tecken på att en majoritet av investerarna nu anser att börsfallet under första halvåret blev för omfattande. 

”Någon som däremot inte är optimist är den svenska konsumenten. Veckans barometer från Konjunkturinstitutet visade att hushållens pessimism nu har nått finanskrisnivå samtidigt som skillnaden mellan hur industrin ser på framtiden och hushållen är verkligen enorm. Jag tillhör snarare optimisterna i industrin. Det finns inget som talar för att vi skulle få uppleva 1990 eller 2008 igen eftersom banksektorn mår bra och dessutom är det som så att även om hushållen uttrycker pessimism fortsätter de att konsumera”, säger Di:s analytiker Henrik Mitelman.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera