Annons

Jag sänker risken och plockar hem vinsten i Nibe

Stockholmsbörsen backade den gångna veckan med 2 procent som en reaktion på förra veckans börshausse i samband med minskad amerikansk inflation i oktober. 

Jag tror rekylen fortsätter kommande veckor och säljer därför Nibe och sänker aktievikten från 100 procent till 75 procent.

Foto:Ronny Karlsson

Stockholmsbörsen gick ned fyra av veckans fem handelsdagar och även om fredagen blev en bra börsdag med en uppgång på över 1 procent fram på eftermiddagen blev veckofacit en nedgång på nästan 2 procent för Stockholmsbörsens breda index.

Bland storbolagen trotsade forskningsbolaget Bioartic i veckan den negativa trenden med en kursuppgång på 10 procent sedan läkemedelsjätten Roche, som konkurrerar med Bioartic om att få fram en bromsmedicin mot Alzheimers, rapporterat om att bolagets fas3-studie blev en besvikelse.

Bland veckans stora förlorare fanns ett antal rapportande bolag som inte nådde upp till marknadens förväntningar som exempelvis Truecaller, Embracer och Storskogen. Även marknadsanalysföretaget Cint föll stort sedan storägaren Nordic Capital sålt en större del av sitt ägande.

Inför kommande veckor räknar jag med en fortsatt ganska svag utveckling på börserna trots fredagens optimistiska handel. Det återstår tre veckor till nästa amerikanska räntemöte hos FED och risken finns att marknaden återigen börjar oroar sig för att FED inte är lika lättade över oktober månad inflationssiffra som marknaden blev i förra veckan.

Stigande amerikanska långräntor skulle sannolikt återigen sätta kortsiktig press på aktiemarknaden.

Jag väljer därför att dra ned min aktievikt i Drömportföljen från 100 procent till 75 procent och säljer dessutom av värmepumpstillverkaren Nibe som ersätts med betydligt mer defensiva Telia.

Nibes niomånadersrapport som presenterades i veckan var förvisso bra. Men jag räknar med att den uppgång som skedde efter rapportsläppet är över och om aktiemarknaden vänder nedåt lär Nibe med ett förhållandevis högt P/e-tal tillhöra de relativa förlorarna.

Teliaaktien kommer däremot i ett något mer negativt börsscenario klara sig betydligt bättre. Bolaget är förhållandevis konjunkturokänsligt och aktien har inte hängt med i den senaste månadens kurslyft, vilket bör gynna Teliaaktien om börsen viker nedåt i nästa vecka.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera