ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Jag har svårt att tänka mig något viktigare för en ledare”

Rekrytering är A och O för en ledare, menar Jonas Wiström, styrelseordförande i Ratos. Men hur investmentbolaget ska skötas ska han försöka låta vd:n bestämma.

I 15 år var Jonas Wiström vd för teknikkonsulten ÅF, men sedan en dryg vecka tillbaka har han lämnat posten. I dag är hans tyngsta uppdrag i stället att vara styrelseordförande för Ratos, och nu försöker Jonas Wiström vänja sig vid den nya rollen.

”Jag har varit ganska hands on som vd, men är man styrelseordförande får man inse att är man inte är chef, utan då är man sammankallande i styrelsen och ska få den att fungera bra”, säger Jonas Wiström i ledarskapspodden Förnuft & Känsla.

Som styrelseordförande har man dock en speciell roll till vd, och med sin långa erfarenhet av att chefskap tror Jonas Wiström att han kan lära Ratos nye vd Magnus Agervald, ett och annat. Ett exempel är rekrytering, där Jonas Wiström medger att han har gått på en del nitar genom åren, men också lärt sig vikten av att anställa rätt personer.

”Jag har svårt att tänka mig något som är viktigare än att rekrytera.”

För en lyckad rekrytering har Jonas Wiström några hållpunkter. Till exempel nämner han att man inte bör lova mer än vad man kan hålla och det gäller att berätta på ett övertygande sätt om företagets mål och visioner.

”Om man tror på sina mål märks det, det kommer ur hela kroppen.”

När han själv har rekryterat till exempelvis sin ledningsgrupp har han också hållit personliga intervjuer och låtit flera i ledningsgruppen träffa kandidaten innan rekryteringen.

”Det är ett sätt att gardera sig från att göra missar, men också ett sätt för personen att känna efter om det är ett team man vill jobba med.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies