Annons

”Jag har haft en stark förebild i Antonia”

Som femte generationens före­tagare i en koncern med 25 000 anställda har Caroline Berg vuxit upp med makt som en självklar del av livet.

”Jag kommer att finnas här i resten av mitt liv”, säger hon.

Caroline Berg.
Caroline Berg.Foto:Joey Abrait

Det är en märkbart glad Caroline Berg som Di träffar på Axel Johnsons huvudkontor på Östermalm i Stockholm. Trots att bokslutet klubbas av styrelsen först den 12 mars, kan bolagets ordförande redan nu konstatera att 2019 blev ett ­rekordår i handelskoncernens 150-åriga historia – både till omsättning och resultat.

”Det är roligt att koncernen gör 23 förvärv och att vi investerar i nya verksamheter, bland annat i två solenergibolag där vi startar affärsområdet AxSol. Det är början på något spännande”, säger hon.

Trots företagets långa historia är inte sentimentalitet något för Caroline Berg. Snart sagt omedelbart efter att hon efterträdde sin mamma Antonia Ax:son Johnson som ordförande satte hon och ledningen ett nytt mål: om tio år ska hälften av intäkterna komma från nya affärer, ett mål i linje med koncernens DNA, enligt Caroline Berg.

”Den röda tråden i vår historia är förmågan att skapa nya affärer. Under min uppväxt lärde jag mig att företagande handlar om att bygga nytt”, säger hon.

Nyfikenhet, prestigelöshet och mod, i synnerhet modet att våga göra fel, är ledorden i en koncern som är stadd i ständig förändring.

”Det är inte lätt att vara ledare i dag. Handeln befinner sig i sin största förändring någonsin och det kräver att man vågar ta många beslut. Men jag älskar mod, och strävar hela tiden efter att vara modig i mitt ledarskap.”

Det är i kategorin ägare som Caroline Berg tar plats på listan. Men som kvinnlig ägare är hon i mino­ritet i ett näringsliv där ägandet fortfarande i huvudsak ligger i manliga händer.

”Jag tror att ägandet kommer att bli nästa stora fråga när det gäller jämställdhet”, säger Caroline Berg, som anser att förebilder är en nyckel för att unga kvinnor ska våga satsa på företagandet.

”Jag har ju själv haft en stark förebild i Antonia. Det har hjälpt mig när jag har tvivlat på mig själv.”

Som femte generationens företagare är Caroline Berg själv en förebild. Sjätte generationen består i skrivande stund av sex personer i åldrarna 10-23 år. 

”Jag hoppas såklart att någon av dem är delaktig i koncernen om tio år, men det är deras val och inte bråttom. Det känns som att jag själv bara har börjat.”

Och hur länge tänker du leda koncernen?
”Axel Johnson har alltid varit en del av mitt liv och jag kommer att finnas här resten av mitt liv. Den horisonten är någonting jag bär med mig i alla beslut. Det handlar om 150 år, inte fem.”

 


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?