1515

”Jag har haft en stark förebild i Antonia”

Som femte generationens före­tagare i en koncern med 25 000 anställda har Caroline Berg vuxit upp med makt som en självklar del av livet.

”Jag kommer att finnas här i resten av mitt liv”, säger hon.

Caroline Berg.
Caroline Berg.Foto:Joey Abrait

Det är en märkbart glad Caroline Berg som Di träffar på Axel Johnsons huvudkontor på Östermalm i Stockholm. Trots att bokslutet klubbas av styrelsen först den 12 mars, kan bolagets ordförande redan nu konstatera att 2019 blev ett ­rekordår i handelskoncernens 150-åriga historia – både till omsättning och resultat.

”Det är roligt att koncernen gör 23 förvärv och att vi investerar i nya verksamheter, bland annat i två solenergibolag där vi startar affärsområdet AxSol. Det är början på något spännande”, säger hon.

Trots företagets långa historia är inte sentimentalitet något för Caroline Berg. Snart sagt omedelbart efter att hon efterträdde sin mamma Antonia Ax:son Johnson som ordförande satte hon och ledningen ett nytt mål: om tio år ska hälften av intäkterna komma från nya affärer, ett mål i linje med koncernens DNA, enligt Caroline Berg.

”Den röda tråden i vår historia är förmågan att skapa nya affärer. Under min uppväxt lärde jag mig att företagande handlar om att bygga nytt”, säger hon.

Nyfikenhet, prestigelöshet och mod, i synnerhet modet att våga göra fel, är ledorden i en koncern som är stadd i ständig förändring.

”Det är inte lätt att vara ledare i dag. Handeln befinner sig i sin största förändring någonsin och det kräver att man vågar ta många beslut. Men jag älskar mod, och strävar hela tiden efter att vara modig i mitt ledarskap.”

Det är i kategorin ägare som Caroline Berg tar plats på listan. Men som kvinnlig ägare är hon i mino­ritet i ett näringsliv där ägandet fortfarande i huvudsak ligger i manliga händer.

”Jag tror att ägandet kommer att bli nästa stora fråga när det gäller jämställdhet”, säger Caroline Berg, som anser att förebilder är en nyckel för att unga kvinnor ska våga satsa på företagandet.

”Jag har ju själv haft en stark förebild i Antonia. Det har hjälpt mig när jag har tvivlat på mig själv.”

Som femte generationens företagare är Caroline Berg själv en förebild. Sjätte generationen består i skrivande stund av sex personer i åldrarna 10-23 år. 

”Jag hoppas såklart att någon av dem är delaktig i koncernen om tio år, men det är deras val och inte bråttom. Det känns som att jag själv bara har börjat.”

Och hur länge tänker du leda koncernen?
”Axel Johnson har alltid varit en del av mitt liv och jag kommer att finnas här resten av mitt liv. Den horisonten är någonting jag bär med mig i alla beslut. Det handlar om 150 år, inte fem.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?