”Det här är ett bolag som haft tillräckligt många ledningsförändringar de senaste åren och jag har mycket kvar att uträtta innan min gärning är färdig”, säger Allison Kirkby i samband med bolagets kapitalmarknadsdag på det nya huvudkontoret i Kista.
Det är en nybakad ledning i Tele 2, där flera tunga poster tillsattes i början av året. Lars Nordmark rekryterades från Securitas Direct som finanschef och Samuel Skott utnämndes till chef för bolagets viktigaste marknad Sverige.
Allison Kirkby har själv bara suttit som vd i drygt ett år efter att Mats Granryd lämnade i slutet på förra sommaren. Hon kom ursprungligen in i bolaget som finanschef i den Kinnevik-dominerade teleoperatören under 2014.
Kommer vd-bytet att påverka Tele 2?
”Lorenzo är kvar i styrelsen till maj, så jag förväntar mig inga förändringar i det korta perspektivet. Han har varit en bra del av styrelsen, som agerar väldigt självständig mot huvudägaren. Sedan har jag ingen aning om vem som ska efterträda Lorenzo. Jag är helt ovetande om att jag skulle vara en kandidat. Jag tyckte att det var ganska lustigt.”
Fokus på kapitalmarknadsdagen låg på Tele 2:s etablerade marknader i Baltikum och Sverige, där bolaget bara för en månad sedan fick nycklarna till TDC.
I samband med rapporten var du tydlig med att fler förvärv var ute ur bilden för närvarande, men hur ser du på försäljningar?
”Vi är fokuserade på våra nuvarande marknader. Vi vill bygga skala, och förvärv som TDC i Sverige kommer fortsatt att vara vettiga. Över tid kommer vårt fotavtryck sannolikt att minska eftersom det är en konsoliderande marknad. I vissa fall kan vi vara köpare, som i TDC, och vi kan vara partner i samgående som i Kazakstan eller så kan vi sälja tillgångar om det ger bättre avkastning till våra aktieägare.”
Hur ser konsolideringsmöjligheterna ut i Europa i dag?
”Vi har haft utslag från EU-kommissionen, som i Danmark, vilket har tagit bort M&A-bubblan i sektorn och det kommer inte att ändras snabbt. Vill EU att medborgarna ska vara mer uppkopplade måste de titta på vilka strukturer som är rätt för att säkerställa att aktörerna tjänar tillräckligt för att kunna investera, vilket skiljer mycket mellan olika marknader. Svenska myndigheter har varit stöttande och tillåtit nätsamarbeten.”
Kommer Sverige någonsin att behöva konsolideras?
”Här är det fyra aktörer som ger bra avkastning till sina aktieägare. På mobilsidan skulle EU ha en hel del att säga, om man skulle gå från fyra till tre aktörer. Det tror jag inte kommer att ske inom överskådlig framtid.”