1515
Annons

"Jag är hängiven Tele 2"

Tele 2:s vd Allison Kirkby spelar ned chanserna att hon ska ta över som ny vd för huvudägaren Kinnevik efter Lorenzo Grabau som fick sparken tidigare i veckan.
”Jag är väldigt hängiven Tele 2”, säger hon till Di.

STANNAR PÅ SIN POST. Tele 2:s vd Allison Kirkby har inga planer på att ta över vd-posten efter sparkade Lorenzo Grabau.
STANNAR PÅ SIN POST. Tele 2:s vd Allison Kirkby har inga planer på att ta över vd-posten efter sparkade Lorenzo Grabau.Bild:Jesper Frisk

”Det här är ett bolag som haft tillräckligt många ledningsförändringar de senaste åren och jag har mycket kvar att uträtta innan min gärning är färdig”, säger Allison Kirkby i samband med bolagets kapitalmarknadsdag på det nya huvudkontoret i Kista.

Det är en nybakad ledning i Tele 2, där flera tunga poster tillsattes i början av året. Lars Nordmark rekryterades från Securitas Direct som finanschef och Samuel Skott utnämndes till chef för bolagets viktigaste marknad Sverige.

Allison Kirkby har själv bara suttit som vd i drygt ett år efter att Mats Granryd lämnade i slutet på förra sommaren. Hon kom ursprungligen in i bolaget som finanschef i den Kinnevik-dominerade teleoperatören under 2014.

Kommer vd-bytet att påverka Tele 2?
”Lorenzo är kvar i styrelsen till maj, så jag förväntar mig inga förändringar i det korta perspektivet. Han har varit en bra del av styrelsen, som agerar väldigt självständig mot huvudägaren. Sedan har jag ingen aning om vem som ska efterträda Lorenzo. Jag är helt ovetande om att jag skulle vara en kandidat. Jag tyckte att det var ganska lustigt.”

Fokus på kapitalmarknadsdagen låg på Tele 2:s etablerade marknader i Baltikum och Sverige, där bolaget bara för en månad sedan fick nycklarna till TDC.

I samband med rapporten var du tydlig med att fler förvärv var ute ur bilden för närvarande, men hur ser du på försäljningar?
”Vi är fokuserade på våra nuvarande marknader. Vi vill bygga skala, och förvärv som TDC i Sverige kommer fortsatt att vara vettiga. Över tid kommer vårt fotavtryck sannolikt att minska eftersom det är en konsoliderande marknad. I vissa fall kan vi vara köpare, som i TDC, och vi kan vara partner i samgående som i Kazakstan eller så kan vi sälja tillgångar om det ger bättre avkastning till våra aktieägare.”

Hur ser konsolideringsmöjligheterna ut i Europa i dag?
”Vi har haft utslag från EU-kommissionen, som i Danmark, vilket har tagit bort M&A-bubblan i sektorn och det kommer inte att ändras snabbt. Vill EU att medborgarna ska vara mer uppkopplade måste de titta på vilka strukturer som är rätt för att säkerställa att aktörerna tjänar tillräckligt för att kunna investera, vilket skiljer mycket mellan olika marknader. Svenska myndigheter har varit stöttande och tillåtit nätsamarbeten.”

Kommer Sverige någonsin att behöva konsolideras?
”Här är det fyra aktörer som ger bra avkastning till sina aktieägare. På mobilsidan skulle EU ha en hel del att säga, om man skulle gå från fyra till tre aktörer. Det tror jag inte kommer att ske inom överskådlig framtid.”

Altor: Det var läge att sälja Ctek nu

Altors avyttring av Ctek motiverades på onsdagen med att bolaget ägts i elva år och att det därför är läge att sälja nu.

I samma fond ligger dock det ännu äldre innehavet Carnegie. Här råder det ingen brådska att bli av med innehavet, enligt Altors partner Stefan Linder.

Altors partner Stefan Linder.
Altors partner Stefan Linder.Foto:Pressbild.

På onsdagskvällen kablade Carnegie ut ett pressmeddelande om att Altor säljer sina återstående 10 procent av Ctek. Batteriladdarbolaget börsnoterades i september 2021 på kursen 69 kronor med efterföljande rask kursrusning till som mest drygt 200 kronor, men har sedan dess dalat.

På torsdagen stod det klart att avyttringskursen blev 88 kronor, drygt 10 kronor under onsdagens stängningskurs och fjärran från kursrekordet. Marknaden handlade ned aktien ytterligare några procent på nyheten.

I en Di-intervju på onsdagen motiverade Altors presstalesperson Tor Krusell avyttringen med att bolaget har ägts länge:

”Vi har varit partner till Ctek i elva år och tyvärr är det ju så att som riskkapitalfond har ägandet en begränsad livslängd. Man måste släppa företag förr eller senare och det är läget nu. Men det är ett jättefint bolag som vi är superstolta över att ha fått jobba ihop med”, sa han.

Försäljningen av Ctek motiverar även Altor-partnern Stefan Linder på torsdagen med att ”vi ju har varit ägare länge”. På Di:s fråga varför Altor inte sålde när kursen stod i 210 kronor svarar han att det var så snart efter noteringen att Altor bland annat hade åtaganden enligt så kallade lockup-klausuler, som gjorde att avyttringar inte var aktuella.

Varför säljer ni just nu?
”Det finns ingen magiskt kring just nu, utan börsnoteringen var ju början på avvecklingen av vårt ägande. Vi tog ett steg under våren och nästa steg nu. Det känns naturligt att successivt sälja ned efter att en börsnotering ägt rum.”

Den Altorfond som ägt Ctek sjösattes hösten 2008 och har en ”livslängd” på 15 år, det vill säga till 2023, och innehav kan dessutom förlängas om Altor kommer överens med fondens investerare, för att undvika att behöva ”slumpa bort” innehav.

Ctek hade alltså kunnat behållas ett tag till, men säljs nu – efter att kursen mer än halverats sedan toppen.

Vittnar inte det om att ni inte tror så mycket på Cteks möjligheter under de närmaste åren?
”Jag tycker inte att man ska tolka det så. Vi börsnoterade bolaget på 69 kronor och sedan dess har kursen gått upp 40 procent medan marknaden gått ned 10 procent.”

I samma fond som noterade Ctek finns det onoterade Carnegie, som Altor har ägt sedan 2009 – två år längre än det innehav som uppges säljas på grund av långvarigt ägande.

Är det bråttom för Altor att sälja av Carnegie?
”Nej, det är det inte, vi har ju tid kvar i fonden. Jag vill inte kommentera Carnegie specifikt – jag jobbar inte med det innehavet – men generellt har varje bolag sin strategiska plan och åtgärder som de vill jobba med. Sedan hittar man en lämplig tidpunkt när man tycker att bolaget är redo att ta nästa steg.”

Pengarna från Ctek kan betalas ut till fondens investerare innan samtliga innehav, inklusive Carnegie, har sålts enligt Stefan Linder.

Ser du någon jävsproblematik i att Altor gav sin egen investmentbank Carnegie – jämte Swedbank – uppdraget att sälja Ctek-aktierna?
”Nej, verkligen inte. Carnegie och Swedbank jobbade även med IPO:n, och Carnegie är marknadsledare i Norden inom inte minst aktiemarknadstransaktioner. Både vi och andra pe-bolag och andra ägare använder dem flitigt.”

Ctek-aktien handlade vid 13-tiden på eftermiddagen kring 96 kronor, drygt 3 procent ned för dagen men betydligt över ”placing-kursen” på 88 kronor. Vem som köpte Altors aktier är i skrivande stund okänt. Johan Hjertonsson, vd på största ägaren Latour, säger till Di att Latour inte har köpt några av aktierna.

”Vi har inte förvärvat några av dem”, säger han, och uppger att han saknar insyn i vem som köpt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera