1515

Jacob Zuma: Jag kommer inte att avgå

Tiden rinner ut för Sydafrikas president Jacob Zuma, som har dagen på sig att svara på regeringspartiet ANC:s avgångskrav. Det sydafrikanska parlamentet har schemalagt en misstroendeomröstning under torsdagen — men Zuma vill sitta kvar till i juni, säger han i en intervju.

Sydafrikas president Jacob Zuma.
Sydafrikas president Jacob Zuma.Bild:Richard Drew

"Ingen har lyckats förklara vad jag har gjort för fel", säger Zuma i en intervju med det sydafrikanska mediebolaget SABC, där han meddelar att han vill stanna vid makten till i sommar.

"Jag kommer inte att avgå", säger han och betonar att han inte håller med om ANC-ledningens beslut.

I den 45 minuter rätt svamliga intervjun vägrar Zuma inte direkt att avgå, noterar AFP, men presidenten framför att han ogillar hur avgångsbeslutet genomförts.

Enligt Zuma har det förekommit oenighet kring tidsplanen. Han hävdar också att han var överens med sin efterträdare på partiledarposten Cyril Ramaphosa så sent som förra veckan om att han kunde sitta kvar under en tid.

"Det är första gången under min tid inom ANC som jag känner att ett beslut är fel, och jag håller inte med. Jag kommer inte att samarbeta, för ni har inte lyckats övertyga mig om varför ni tar detta beslut."

Därmed råder det i princip öppet krig mellan ANC och landets president.

Ändå väljer ANC officiellt att ta fasta på att Zuma under intervjun yttrat sig på ett vis som kan tolkas som att inte avser trotsa sitt parti. Det var enligt en talesperson för partiet ett "positivt" budskap, rapporterar Reuters.

Zuma säger också SABC-intervjun att han ska göra ett uttalande senare under onsdagen.

ANC meddelar via sin kassör Paul Mashatile att partiet kommer att stödja torsdagens planerade misstroendevotum mot Zuma, om presidenten inte avgår innan dess.

Chefsinpiskaren Jackson Mthembu tillägger att ANC hoppas kunna välja Ramaphosa till ny president redan under torsdagen eller fredagen.

"För oss, som ANC-ledning, kan vi inte vänta bortom i dag. Om president Zuma vid något tillfälle vill svara, så kommer han att göra det, men vi kan inte fortsätta vänta. Beslutet har fattats och måste genomföras", säger Mashatile enligt Reuters.

I SABC-intervjun hävdar Zuma att han inte haft möjlighet att säga något alls under de senaste dagarna. Han anser att avgångskraven mot honom är orättvisa och anser sig inte ha fått någon förklaring till varför att han måste lämna presidentposten.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler. En haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?