Annons

Jacob Zuma: Jag kommer inte att avgå

Tiden rinner ut för Sydafrikas president Jacob Zuma, som har dagen på sig att svara på regeringspartiet ANC:s avgångskrav. Det sydafrikanska parlamentet har schemalagt en misstroendeomröstning under torsdagen — men Zuma vill sitta kvar till i juni, säger han i en intervju.

Sydafrikas president Jacob Zuma.
Sydafrikas president Jacob Zuma.Bild:Richard Drew

"Ingen har lyckats förklara vad jag har gjort för fel", säger Zuma i en intervju med det sydafrikanska mediebolaget SABC, där han meddelar att han vill stanna vid makten till i sommar.

"Jag kommer inte att avgå", säger han och betonar att han inte håller med om ANC-ledningens beslut.

I den 45 minuter rätt svamliga intervjun vägrar Zuma inte direkt att avgå, noterar AFP, men presidenten framför att han ogillar hur avgångsbeslutet genomförts.

Enligt Zuma har det förekommit oenighet kring tidsplanen. Han hävdar också att han var överens med sin efterträdare på partiledarposten Cyril Ramaphosa så sent som förra veckan om att han kunde sitta kvar under en tid.

"Det är första gången under min tid inom ANC som jag känner att ett beslut är fel, och jag håller inte med. Jag kommer inte att samarbeta, för ni har inte lyckats övertyga mig om varför ni tar detta beslut."

Därmed råder det i princip öppet krig mellan ANC och landets president.

Ändå väljer ANC officiellt att ta fasta på att Zuma under intervjun yttrat sig på ett vis som kan tolkas som att inte avser trotsa sitt parti. Det var enligt en talesperson för partiet ett "positivt" budskap, rapporterar Reuters.

Zuma säger också SABC-intervjun att han ska göra ett uttalande senare under onsdagen.

ANC meddelar via sin kassör Paul Mashatile att partiet kommer att stödja torsdagens planerade misstroendevotum mot Zuma, om presidenten inte avgår innan dess.

Chefsinpiskaren Jackson Mthembu tillägger att ANC hoppas kunna välja Ramaphosa till ny president redan under torsdagen eller fredagen.

"För oss, som ANC-ledning, kan vi inte vänta bortom i dag. Om president Zuma vid något tillfälle vill svara, så kommer han att göra det, men vi kan inte fortsätta vänta. Beslutet har fattats och måste genomföras", säger Mashatile enligt Reuters.

I SABC-intervjun hävdar Zuma att han inte haft möjlighet att säga något alls under de senaste dagarna. Han anser att avgångskraven mot honom är orättvisa och anser sig inte ha fått någon förklaring till varför att han måste lämna presidentposten.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler. En haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?