Annons

Jacob Wallenberg: SAS överlevnad står på spel

Jacob Wallenberg oroas över SAS-strejken. I en intervju med Svenska Dagbladet konstaterar han att SAS inte kan gå med på piloternas krav. 

”Vi talar om bolagets överlevnad”, säger han till tidningen.

Foto:Jessica Gow/TT

Jacob Wallenberg valde förra året att lämna SAS SAS +3,48% Dagens utveckling styrelse, efter att ha suttit där sedan 2001. Enligt honom har den nuvarande konflikten sina rötter i den stora krisen 2012, då bolaget var nära att gå i konkurs.

Den gången räddades bolaget av att anställda gick med på sämre villkor och i många fall sänkta löner. Den uppgörelsen har enligt Jacob Wallenberg lett till att SAS blivit långsiktigt mer konkurrenskraftigt, och att det inte går att gå piloterna till mötes.

”De begär att SAS ska gå tillbaka till hur det såg ut före 2012. Men att vi ändrade 2012 var en förutsättning för att SAS skulle överleva. Och den förändringen är en förutsättning nu också”, säger han till SvD.

Familjen Wallenberg är genom Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse tredje största ägare i SAS, efter den svenska och norska staten. Stiftelsen kontrollerar 6,5 procent av bolaget. Det ägandet påverkas enligt Jacob Wallenberg inte av den pågående konflikten.

”SAS är inte en finansiell investering för oss. Hade den varit det skulle vi ha sålt för länge sen. SAS är en skandinavisk angelägenhet och vi i familjen står fortfarande bakom bolaget och vill vara långsiktiga ägare”, säger Jacob Wallenberg.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?