Annons

Jackpott för Peab – vinner stora statliga kontrakt

Peab har de senaste åren kraftigt ökat sina volymer till storkunden Trafikverket.

”Peab har varit framgångsrik i att vinna ett antal stora kontrakt”, säger Daniel Ljunglund, inköpsdirektör, Trafikverket. 

Magnus Bergendal, marknadschef Affärsområde Anläggning på Peab.
Magnus Bergendal, marknadschef Affärsområde Anläggning på Peab.
Daniel Ljunglund, inköpsdirektör, Trafikverket
Daniel Ljunglund, inköpsdirektör, TrafikverketFoto:Patrik Lindström

Under de senaste åren har Peab vunnit flera stora anbud hos Trafikverket och tilldelats kontrakt i miljardklassen. Flera av projekten har haft ökade produktionsvolymer under 2018 och från 2016 till i fjol har Peab ökat sin volym hos storkunden med från 3.3 miljarder kronor till 3,9 miljarder kronor, enligt statistik från Trafikverket. 

”Det är en stor ökning och i grunden handlar det om att Peab har varit framgångsrika i att vinna ett antal stora kontrakt”, säger Daniel Ljunglund, inköpsdirektör, Trafikverket.

Trafikverkets totala inköpsvolym har också markant ökat under dessa år, vilket gett möjlighet till volymökningar, enligt Daniel Ljunglund. 

Bland projekten finns bland annat Västlänken entreprenad Olskroken utanför Göteborg, med en kontraktssumma på 2.9 miljarder kronor och väg E45 Lilla Bommen-Marieholm med en kontraktssumma på 1 miljard kronor, enligt Trafikverket. 

”Det gäller att vi har rätt organisation och rätt kompetens till de projekt som vi går in i – annars ska vi inte lämna anbud. Det är viktigt att man hela tiden har greppet om det och kan bedöma risker och möjligheter i varje projekt för att undvika fallgropar”, säger Magnus Bergendal, marknadschef för affärsområdet Anläggning på Peab. 

Den offentliga sektorn står för två tredjedelar av Peab Anläggnings försäljning, varav Trafikverket själv står för en tredjedel, medan kommuner och kommunala bolag står för ytterligare en tredjedel och övrigt av privat sektor. 

”Våra volymer till offentlig sektor ökar både i Sverige och i Norge. Det är fortsatt god marknad i båda dessa länder där vi bedriver anläggningsverksamhet”, säger Magnus Bergendal, marknadschef Affärsområde Anläggning på Peab. 

Avmattningen i konjunkturen har en begränsad effekt på den totala anläggningsmarknaden, bedömer bolaget som förväntar sig en likartad volym hos Trafikverket för 2019, baserat på dagslägets orderstock. 

”Kunder i den offentliga sektorn utgör redan i dag en stor del av anläggningsverksamheten, så när konjunkturen viker är effekten för oss relativt begränsad”, säger Magnus Bergendal.

”Bland mindre projekt kan det bli en något hårdare konkurrens, men det vägs upp av bra volymer hos Trafikverket och andra kunder. Vi är selektiva och väljer vilka anbud vi ska räkna på och har i dag en bra balans i projektportföljen”, säger Magnus Bergendal.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?