1515
Annons

IVA jagar 100 forskningsprojekt som ger hållbart näringsliv

Svenska företag ska snart kunna ta del av toppforskning inom hållbarhet.

Kungliga Ingenjörsvetensskapsakademien går på jakt efter 100 forskningsprojekt som ska öka näringslivets konkurrenskraft.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, söker forskningsprojekt som kan bidra till ett hållbart näringsliv.
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, söker forskningsprojekt som kan bidra till ett hållbart näringsliv.Foto:Elin Vinger Elliot och Mostphotos

Nu söker Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, forskningsprojekt med fokus på hållbarhet till sin 100-lista för 2020. Nomineringen till listan öppnade på onsdagen och pågår fram till den 19 december i år. Ett krav som ställs på forskarna som deltar är att de ska vara öppna för att samverka med företag.

”Vi tog fram vår första lista förra året, då samlade vi forskningsprojekt inom digitalisering. Det väckte ett väldigt fint intresse, dels från en stor allmänhet men i synnerhet hos många företag”, berättar Malin Mohr, projektledare för Research 2 Business på IVA.

Totalt väljs, som namnet avslöjar, 100 projekt ut. Dessa har sedan möjlighet att delta i ett möte under namnet Research 2 Business Summit, dit även beslutsfattare från olika företag bjuds in. Målet är att öka samverkan mellan forskare och företag, för att på så sätt omvandla akademisk forskning till konkurrenskraft inom näringslivet.

”Årets tema är något som vi vet är både svårt och angeläget för många företag att skaffa sig ny kompetens inom. Vi vet att det finns en efterfrågan från stora delar av näringslivet om vad som faktiskt pågår inom akademin, det fick vi bekräftat med förra omgången av listan. Det var många ögonöppnare för såväl forskare som företagsrepresentanter”, säger Malin Mohr.

Hon berättar även att årets tema rymmer många varierande typer av forskningsprojekt, som på olika sätt kan bidra till ett hållbart näringsliv.

”I dag frågas det efter tillämpningar som rör allt ifrån konsumentledet, hur vi transporterar oss och vad vi äter till juridik, affärsmodeller och ledarskap. Vi tänker brett, men det vi förhåller oss till är tekniska och ekonomiska vetenskaper.”

En bärande tanke bakom listan och det efterföljande mötet är att se till att forskningsresultat från lärosätena kommer ut och på riktigt skapar nytta i näringslivet.

”IVA arbetar aktivt med frågor inom till exempel klimat och resurseffektivitet, alltid i tätt samarbete med näringslivet som efterfrågar lösningar som vi nu vill hitta och lyfta fram.”

”Det här är ett sätt att systematisera det hela. Det vi försöker att åstadkomma är att människor får upp ögonen för varandra och visar intresse för varandras kunskaper och behov”, säger Malin Mohr.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?