1515

IVA firar 100 år – med kungligheter och bankett

Vad har en fiskkartongtillverkare i Lofoten, en kassörska utanför Halmstad, en åttaårings försäljning av storblommiga slipsar, en grönsakshandlare, en maskinskriverska på Stockholms tingsrätt och en upplockare av golfbollar gemensamt?

Svar: De har alla senare i livet belönats med IVA:s Guldmedalj för ”förtjänstfull gärning”.

På fredag firar Kungliga Ingenjörsakademien 100 år med kungaparet och stor bankett i huvudstaden.

På fredag firar Kungliga Ingenjörsakademien 100 år med kungaparet och stor bankett i huvudstaden.
På fredag firar Kungliga Ingenjörsakademien 100 år med kungaparet och stor bankett i huvudstaden.
”Tekniken är nyckeln till de stora problemen i världen. Om inte näringslivet får tillgång till teknisk utveckling får vi inte jobben som vi behöver”, säger Tuula Teeri.
”Tekniken är nyckeln till de stora problemen i världen. Om inte näringslivet får tillgång till teknisk utveckling får vi inte jobben som vi behöver”, säger Tuula Teeri.Foto:Evelina Carborn EXP, Evelina Carborn
”Nationer som Kina och Indien var tillverkningsländer i många år för att nu vara konkurrenter på det ena området efter det andra. Det är bara en tidsfråga innan länder i Afrika står för spetskompetens och innovationer”, säger Lena Olving.
”Nationer som Kina och Indien var tillverkningsländer i många år för att nu vara konkurrenter på det ena området efter det andra. Det är bara en tidsfråga innan länder i Afrika står för spetskompetens och innovationer”, säger Lena Olving.Foto:Evelina Carborn EXP, Evelina Carborn

”IVA:s existensberättigande de kommande hundra åren?”

Anne-Marie Eklund Löwinder, en av världens få it-säkerhetsexperter som skulle kunna stänga av internet och en av IVA:s guldmedaljörer i fjol, låter närmast förvånad över frågan.

”IVA behövs mer än någonsin! Faktabaserade beslut och forskningsbaserade underlag utifrån vad man vet, inte vad man känner för eller gissar. Samhället är inne i ett skede där fakta inte anses viktigt och forskning ingenting att bry sig om. Det är bara att se sig omkring – alla antivaccin-människor, jorden är platt-organisationer och klimathot-förnekare som frodas på nätet”, fortsätter hon.

Åsiktsmaskiner maskerade som pålitlig fakta ger inte samma förutsättningar till en gemensam verklighetsbild, vilket försvårar en konstruktiv samhällsutveckling, menar IVA-ledamoten.

”Förr hade vi en dagstidning. Sedan kom radio och tv. Nu matas vi dagligen med fake news och kan inte själva bedöma vad som är rimligt eller inte. Därför är IVA viktigare än någonsin.”

IVA-chefen, professor Tuula Teeri, håller med.

”Tekniken är nyckeln till de stora problemen i världen. Om inte näringslivet får tillgång till teknisk utveckling får vi inte jobben som vi behöver. IVA står för vetenskapsdiplomati, pålitlig och utan egen agenda. Vi översätter och förmedlar forskningsresultat och faktakunskaper så att folk förstår. Genom våra avdelningar och nätverk skapas en mötesplats för IVA:s 1.200 ledamöter att utöva sitt samhällsengagemang och en större helhetsbild till nytta för de många”, säger hon.

Foto:Evelina Carborn EXP, Evelina Carborn

Lena Olving, en av årets guldmedaljörer, fram till nyligen börs-vd på teknikbolaget Mycronic, dessförinnan vice vd för försvarskoncernen Saab, chef för Volvo Personvagnar i Asien och vice vd på flera divisioner inom Volvo PV, Näringslivets mäktigaste kvinna 2012 och numera pensionär, lägger till:

”Nationer som Kina och Indien var tillverkningsländer i många år för att nu vara konkurrenter på det ena området efter det andra. Det är bara en tidsfråga innan länder i Afrika står för spetskompetens och innovationer.”

På fredag bjuder IVA kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och ett stort antal galagäster till Stockholms stadshus för att fira de gångna hundra åren och öppna för de kommande hundra.

”Teknologi i mänsklighetens tjänst är en alldeles utmärkt vision, som passar minst lika bra nu som när den formulerades för hundra år sedan. Globalt står vi inför stora utmaningar med klimatförändringar medan befolkningen ökar till kanske 11 miljarder. I Sverige har vi utmaningarna med integrationen, svagt teknikintresse och för få entreprenörer”, säger Jane Walerud, guldmedaljör 2014.

”Med oförutsägbara förändringar i en allt snabbare takt är samarbete mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik en förutsättning för att förena olika krafter i samhället och gemensamt skapa en positiv utveckling”, tillägger Marie Ehrling, guldmedaljör 2016.

Även guldmedaljörerna Anne-Marie Hermansson, Maria Strømme och Aina Ström lyfter fram vikten av korsbefruktning.

”Att främja framtidstron utifrån en fortsatt väl underbyggd teknikoptimism blir extra viktigt när den artificiella intelligensens område breddas och djupnar. Framöver kommer den ständiga återkopplingen att ske i tätare spiraler när människans naturliga intelligens kommer att samspela allt intimare, och ofta omärkligt, med den artificiella”, spår Bodil Jönsson, fysiker, författare och guldmedaljör 2013.

IVA:s nya strategi från i år med sikte på år 2025 bygger på fyra teman: Kunskap i världsklass, framtidens näringsliv, klimat-resurser-energi och människa-teknik-samhälle.

”Det fjärde temat rymmer även etiska frågor som hur vi ska använda AI och robotar som ersätter jobb”, säger vd Tuula Teeri.

”De bästa företagen växer kraftigt, snabbt och utomlands med vd:n längst ned i kedjan som katalysator för människors spetskompetens. Sverige är ett litet, grymt duktigt land i norra Europa. Det klart att det måste finnas en plattform för de grunderna”, säger Lena Olving.

En sak tycks alla, som Di talat med, eniga om: Tekniken har räddat världen förr, och det kommer den att göra igen.

”Det figurerar mycket tyckande om Greta Tunberg, men vad är det hon säger, egentligen? Jo, hon uppmanar Sveriges och hela världens ledare och medborgare att lyssna på forskarna!”, avslutar Tuula Teeri.

Hans Dalborg
Hans DalborgFoto:CHRISTINE OLSSON

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?