1515
Annons

IVA firar 100 år – med kungligheter och bankett

Vad har en fiskkartongtillverkare i Lofoten, en kassörska utanför Halmstad, en åttaårings försäljning av storblommiga slipsar, en grönsakshandlare, en maskinskriverska på Stockholms tingsrätt och en upplockare av golfbollar gemensamt?

Svar: De har alla senare i livet belönats med IVA:s Guldmedalj för ”förtjänstfull gärning”.

På fredag firar Kungliga Ingenjörsakademien 100 år med kungaparet och stor bankett i huvudstaden.

På fredag firar Kungliga Ingenjörsakademien 100 år med kungaparet och stor bankett i huvudstaden.
På fredag firar Kungliga Ingenjörsakademien 100 år med kungaparet och stor bankett i huvudstaden.
”Tekniken är nyckeln till de stora problemen i världen. Om inte näringslivet får tillgång till teknisk utveckling får vi inte jobben som vi behöver”, säger Tuula Teeri.
”Tekniken är nyckeln till de stora problemen i världen. Om inte näringslivet får tillgång till teknisk utveckling får vi inte jobben som vi behöver”, säger Tuula Teeri.Foto:Evelina Carborn EXP, Evelina Carborn
”Nationer som Kina och Indien var tillverkningsländer i många år för att nu vara konkurrenter på det ena området efter det andra. Det är bara en tidsfråga innan länder i Afrika står för spetskompetens och innovationer”, säger Lena Olving.
”Nationer som Kina och Indien var tillverkningsländer i många år för att nu vara konkurrenter på det ena området efter det andra. Det är bara en tidsfråga innan länder i Afrika står för spetskompetens och innovationer”, säger Lena Olving.Foto:Evelina Carborn EXP, Evelina Carborn

”IVA:s existensberättigande de kommande hundra åren?”

Anne-Marie Eklund Löwinder, en av världens få it-säkerhetsexperter som skulle kunna stänga av internet och en av IVA:s guldmedaljörer i fjol, låter närmast förvånad över frågan.

”IVA behövs mer än någonsin! Faktabaserade beslut och forskningsbaserade underlag utifrån vad man vet, inte vad man känner för eller gissar. Samhället är inne i ett skede där fakta inte anses viktigt och forskning ingenting att bry sig om. Det är bara att se sig omkring – alla antivaccin-människor, jorden är platt-organisationer och klimathot-förnekare som frodas på nätet”, fortsätter hon.

Åsiktsmaskiner maskerade som pålitlig fakta ger inte samma förutsättningar till en gemensam verklighetsbild, vilket försvårar en konstruktiv samhällsutveckling, menar IVA-ledamoten.

”Förr hade vi en dagstidning. Sedan kom radio och tv. Nu matas vi dagligen med fake news och kan inte själva bedöma vad som är rimligt eller inte. Därför är IVA viktigare än någonsin.”

IVA-chefen, professor Tuula Teeri, håller med.

”Tekniken är nyckeln till de stora problemen i världen. Om inte näringslivet får tillgång till teknisk utveckling får vi inte jobben som vi behöver. IVA står för vetenskapsdiplomati, pålitlig och utan egen agenda. Vi översätter och förmedlar forskningsresultat och faktakunskaper så att folk förstår. Genom våra avdelningar och nätverk skapas en mötesplats för IVA:s 1.200 ledamöter att utöva sitt samhällsengagemang och en större helhetsbild till nytta för de många”, säger hon.

Foto:Evelina Carborn EXP, Evelina Carborn

Lena Olving, en av årets guldmedaljörer, fram till nyligen börs-vd på teknikbolaget Mycronic, dessförinnan vice vd för försvarskoncernen Saab, chef för Volvo Personvagnar i Asien och vice vd på flera divisioner inom Volvo PV, Näringslivets mäktigaste kvinna 2012 och numera pensionär, lägger till:

”Nationer som Kina och Indien var tillverkningsländer i många år för att nu vara konkurrenter på det ena området efter det andra. Det är bara en tidsfråga innan länder i Afrika står för spetskompetens och innovationer.”

På fredag bjuder IVA kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och ett stort antal galagäster till Stockholms stadshus för att fira de gångna hundra åren och öppna för de kommande hundra.

”Teknologi i mänsklighetens tjänst är en alldeles utmärkt vision, som passar minst lika bra nu som när den formulerades för hundra år sedan. Globalt står vi inför stora utmaningar med klimatförändringar medan befolkningen ökar till kanske 11 miljarder. I Sverige har vi utmaningarna med integrationen, svagt teknikintresse och för få entreprenörer”, säger Jane Walerud, guldmedaljör 2014.

”Med oförutsägbara förändringar i en allt snabbare takt är samarbete mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik en förutsättning för att förena olika krafter i samhället och gemensamt skapa en positiv utveckling”, tillägger Marie Ehrling, guldmedaljör 2016.

Även guldmedaljörerna Anne-Marie Hermansson, Maria Strømme och Aina Ström lyfter fram vikten av korsbefruktning.

”Att främja framtidstron utifrån en fortsatt väl underbyggd teknikoptimism blir extra viktigt när den artificiella intelligensens område breddas och djupnar. Framöver kommer den ständiga återkopplingen att ske i tätare spiraler när människans naturliga intelligens kommer att samspela allt intimare, och ofta omärkligt, med den artificiella”, spår Bodil Jönsson, fysiker, författare och guldmedaljör 2013.

IVA:s nya strategi från i år med sikte på år 2025 bygger på fyra teman: Kunskap i världsklass, framtidens näringsliv, klimat-resurser-energi och människa-teknik-samhälle.

”Det fjärde temat rymmer även etiska frågor som hur vi ska använda AI och robotar som ersätter jobb”, säger vd Tuula Teeri.

”De bästa företagen växer kraftigt, snabbt och utomlands med vd:n längst ned i kedjan som katalysator för människors spetskompetens. Sverige är ett litet, grymt duktigt land i norra Europa. Det klart att det måste finnas en plattform för de grunderna”, säger Lena Olving.

En sak tycks alla, som Di talat med, eniga om: Tekniken har räddat världen förr, och det kommer den att göra igen.

”Det figurerar mycket tyckande om Greta Tunberg, men vad är det hon säger, egentligen? Jo, hon uppmanar Sveriges och hela världens ledare och medborgare att lyssna på forskarna!”, avslutar Tuula Teeri.

Hans Dalborg
Hans DalborgFoto:CHRISTINE OLSSON

 


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?