1515

Italienskt kaos tilltar – populistkoalition allt mer sannolik

Italiens politiska framtid hänger fortfarande i luften efter valet den 4 mars.

En helpopulistisk koalition ter sig alltmer sannolik – samtidigt har valets stora förlorare seglat upp som vågmästare.

SKAPAR SLITNINGAR. Forza Italias Silvio Berlusconi och Legas Matteo Salvini har olika syn på samarbete med Femstjärnerörelsen.
SKAPAR SLITNINGAR. Forza Italias Silvio Berlusconi och Legas Matteo Salvini har olika syn på samarbete med Femstjärnerörelsen.Foto:TT

Högerkoalition, som samlade flest röster i valet men saknar egen majoritet, skakas av slitningar mellan uppstickaren Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia.

Orsaken är Legas trevare till populistiska Femstjärnerörelsen, som blev valets största parti men som också saknar stöd att bilda regering på egen hand.

Legas partiledare Matteo Salvini säger sig vara villig att bilda regering med Femstjärnorna, något Silvio Berlusconi öppet avvisat.

Samtidigt fortsätter Femstjärnornas 31-årige partiledare Luigi Di Maio att spela svårflörtad. Partiet, som knep nära en tredjedel av rösterna i valet, har sedan länge gjort klart att man inte har för avsikt att ingå i någon storkoalition. I veckan underströk Di Maio att han inte räds ett eventuellt nyval – något experter säger inte kan uteslutas.

Andra menar att Femstjärnerörelsen taktiserar för att stärka sina kort inför de formella regeringsförhandlingarna som inleds under presidenten Sergio Mattarellas ledning i slutet av mars.

Vid samtliga val sedan 1948 har presidenten gett det största partiet i uppdrag att bilda regering först.

En tänkbar lösning, framhåller allt fler, är en koalition mellan Femstjärnerörelsen och nuvarande regeringspartiet Partito Democratico (PD) – valets stora förlorare, som ironiskt nog framstår alltmer som en potentiell vågmästare.

Det skulle dock medföra stora risker för bägge partier, som tog mycket tydligt avstånd från varandra under valrörelsen.

PD har därtill uteslutit ett regeringssamarbete med såväl högerkoalitionen som Femstjärnorna, som sitter i samma partigrupp som Sverigedemokraterna i EU-parlamentet.

Enligt Gianfranco Baldini, professor statsvetenskap vid universitetet i Bologna, är det inte omöjligt att Lega och Femstjärnerörelsen därför till slut slår sina påsar ihop och bildar vad som beskrivs som en ”helpopulistisk” regering.

”Det vore mardrömsscenariot ur EU-synpunkt. Då blir det en rent euroskeptisk regering”, har Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie, tidigare varnat i Di.

Flera experter har varnat att en koalition mellan Lega och Femstjärnerörelsen riskerar att skrämma bort utländska investerare, vilket skulle kunna sätta press på italienska räntor och sätta landets bräckliga banksystem i gungning.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?