1515

Italienska virushanteringen blir åklagarfråga

Italiens premiärminister Giuseppe Conte, hälsominister Roberto Speranza och inrikesminister Luciana Lamorgese har kallats till italienska åklagare i Rom för att svara på frågor om regeringens respons på coronapandemin.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte.Foto:Roberto Monaldo

Utredningen har initierats av åklagare i Bergamo i Lombardiet, den region som drabbades hårdast av coronakrisen. En fråga rör nedstängningen av samhället, och varför åtgärder om nedstängning inte sattes in tidigare i städerna Nembro och Alzano.

Regeringen införde det som kallats för ”röd zon” i Codogno den 21 februari, ett dygn efter det att läkare bekräftat att en patient var smittad. Lombardiet och områden däromkring stängdes ned den 8 mars, och en nationell nedstängning följde två dagar senare.

Chefåklagare Maria Cristina Rota och hennes grupp har redan utfrågat makthavare i Lombariet, som anser att det var centralregeringens uppgift att besluta om nedstängning, åtminstone i vissa regioner.

Åklagare ska även träffa chefen för det nationella hälsoinstitutet och rådgivare från Världshälsoorganisationen WHO.

Dödstalet på grund av coronapandemin beräknas överstiga 34.000 i Italien.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?