Hoppa till innehållet

Annons

Italienska stater röstar om självstyre

På söndag folkomröstar Lombardiet och Venetien i Italien om ökat självstyre.

Varnande röster höjs mot bakgrund av utvecklingen i Katalonien, även om de här folkomröstningarna följer grundlagen. Högt valdeltagande skulle förstärka konsekvenserna.

Milano tillhör Lombardiet, en av två regioner som röstar om självstyre.
Milano tillhör Lombardiet, en av två regioner som röstar om självstyre.Bild:Luca Bruno

”Om jag ska rösta? Absolut inte. Självstyre från vad då? Jag tycker det verkar rena dumheterna, en slogan."

Luciano Benetton som kommer från Venetien och har grundat ett av Italiens största företagskonglomerat, skräder inte orden. Han uttalade sig i samband med en invigning i Treviso, småstaden i hans hemregion som bland andra Benettons klädindustri har fått att blomstra.

”Jag noterar naturligtvis hans åsikt, men Luciano Benettons röst är inte mer värd än någon av hans arbetares”, replikerade regionens guvernör Luca Zaia.

Faktum är att Benetton är en av de få som öppet uttalar sig mot den rådgivande folkomröstningen.

”Vill du att regionen Veneto ska få fler former och villkor för självstyre?”, lyder frågan som invånarna ska svara på den 22 oktober. I Lombardiet hålls samma dag en folkomröstning om exakt samma sak.

Till skillnad från Katalonien sker allt i enlighet med grundlagen. Inom vissa specifika områden kan de italienska regionerna förhandla sig till mer självstyre gentemot staten. Det gäller till exempel miljöfrågor, utbildning och bevarande av kulturarvet.

Detta kräver egentligen inte någon folkomröstning. Men de två guvernörerna i Lombardiet och Veneto anser att det är meningslöst att inleda sådana samtal med regeringen, utan ett direkt mandat från befolkningen. Båda guvernörerna - Roberto Maroni och Luca Zaia - tillhör missnöjespartiet Lega Nord.

Många i dessa regioner har länge opponerat sig mot att deras skatter i så stor utsträckning slukas av den fattiga italienska södern. Varje år bidrar Lombardiet och Veneto med cirka 70 miljarder euro, 670 miljarder kronor, mer i skatteintäkter till staten, än vad de får tillbaka.

Det starkaste argumentet för folkomröstningen är därför att ökat självstyre skulle innebära att man får behålla mer resurser.

”Ju mer folket får bestämma, desto svårare är det (för politikerna, Di:s anm) att sno åt sig pengarna. Och framförallt, ju svårare det blir för centralstaten och EU att lägga sig i, desto bättre är det”, kommenterade Lega Nords ledare Matteo Salvini häromdagen.

Efter oroligheterna i Katalonien försöker han också lugna befolkningen.

”Den 22 oktober kommer det inte att bli våldsamheter med polis, eftersom folkomröstningarna är helt legitima. Detta handlar om något helt annat än i Katalonien.”

Men statsvetare och ekonomer varnar för konsekvenserna.

”Naturligtvis kommer ja att vinna. Varför skulle medborgarna inte vilja ha mer självstyre om ingen talar om kostnaderna för det? Ändå är det viktigt att hålla i minnet att rådgörande folkomröstningar som hållits nyligen – brexit, Katalonien, den om konstitutionen i Italien 2016, vars verkliga mål var att ge de styrande större makt – har gett väldigt oväntade resultat”, skriver till exempel nationalekonomen Paolo Balduzzi på den kända debattsajten Lavoce.

Andra framhåller att politik i hög utsträckning handlar om symboler och att man därför inte ska underskatta folkomröstningarnas följder.

De flesta stora partier uppmanar sina väljare att rösta ja i folkomröstningen, även företrädare för det socialdemokratiska regeringspartiet Partito democratico.

En av dem som inte gör det är ledaren för högerextremistiska Fratelli d’Italia (Italiens bröder), Giorgia Meloni. Nationalstatens bevarande är en av partiets grundsatser.

”Om det gällde mig, skulle jag inte rösta. Folkomröstningarna är bara propaganda”, säger hon.

Uttalandet har väckt irritation, eftersom Fratelli d’Italia tillhör samma högerkoalition som Lega Nord på riksnivån. De hoppas vinna parlamentsvalet nästa vår tillsammans med Silvo Berlusconis parti Forza Italia.

Även Silvio Berlusconi har varit ambivalent i frågan, trots att partiet stöder folkomröstningarna på pappret. Han är orolig för reaktionerna i södra Italien som ju har skatteintäkter att förlora.

Innehåll från Svea BankAnnons

Från skrubben till toppen – så blev de proffs på att hitta kunder åt andra

Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales.
Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales.

När Niklas Waara Åhrlin grundade Brightsales satt han ensam i en liten källarskrubb med en fast övertygelse om att det fanns en stor efterfrågan på bokare av kvalitativa säljmöten. Det visade sig stämma.

– Behovet är stort och konstant. Men under pandemin behövde vi en kontokredit för att klara oss och i dag är vi marknadsledande inom mötesbokning och nykundsbearbetning, säger han.

Kontokredit – mer kapital när du behöver det 

Att hitta nya kunder och boka möten som genererar nya affärer är en svår och tidsödande konst. Det är dessutom svårt för företagen att rekrytera den kompetensen internt, framför allt bland tjänsteföretag. Det var den insikten som fick Niklas Waara Åhrlin att år 2010 dra igång Brightsales vid 21 års ålder.

– Jag hade jobbat med nysälj sedan jag slutade gymnasiet och visste att jag var på rätt spår med en bra affärsidé, säger Niklas Waara Åhrlin. 

Med sig hade han snart medgrundaren Emil Sjöberg. 

– Vi sprang fort och växte snabbt och hade väl lite hybris, trodde att vi kunde erövra världen över en dag. Vi levde efter devisen ”det löser sig” och det gör det ju alltid. Men med åren har vi också lärt oss att det behövs mer struktur för att växa på ett bra sätt. Så vi har hela tiden utvecklat oss och blivit bättre. 

Allt föll med pandemin 

Men när pandemin slog till våren 2020 kom den stora prövningen. 80 procent av företagets kundstock försvann. 

– Allt föll. Det var ju ingen som ville boka fysiska möten länge, säger Niklas Waara Åhrlin.

Brightsales bestämde sig för att inte säga upp personalen, för att kunna vara startklara vid pandemins slut. Men företaget blödde och de behövde finansiellt stöd i väntan på vändningen. 

– Vi överlevde tack vare våra lojala kunder och Svea Bank. De erbjöd en kontokredit som gjorde att vi kunde ta oss igenom den värsta krisen. Det gav oss också tid att tänka om för att hitta nya vägar framåt. 

Så småningom kunde Brightsales fasa över till digitala säljmöten. 

– Men det tog ändå 8–9 månader innan kunderna var mogna för digitala möten. Fram till dess var vi tvungna att klara likviditeten. Många av våra konkurrenter gick omkull, men vi klarade oss och det är vi otroligt tacksamma för. 

Hittat nya vägar framåt

I dag är bolaget marknadsledande inom mötesbokning och nykundsbearbetning, har 25 medarbetare och en omsättning på 20 miljoner kronor. Och de växer snabbt med hjälp av kontokrediten. 

– För oss är kontokrediten bättre och billigare än lån. Vi betalar en mindre månadsavgift och utöver det betalar vi ingenting förrän vi faktiskt använder krediten. Vi betalar bara för de pengar vi behöver, de dagar vi behöver dem, säger han och fortsätter:

– Många banker erbjuder en liknande tjänst, men det som särskiljer Svea Bank är att de är personliga och har en service gentemot sina kunder som inte andra banker har. Jag kan ringa dem för att bolla och få råd kring hur jag ska tänka för att klara upp- och nedgångar i likviditeten. Det är en stor trygghet. 

Brightsales har också passat på att göra om sin affärsmodell. I dag är verksamheten digital och bygger på en abonnemangstjänst, vilket ger stabilare intäkter. 

– Vi är betydligt mer datadrivna i dag och kombinerar professionella mötesbokare med en AI-tjänst som analyserar marknaden, konkurrensen och även säljsamtalen. På så vis kan vi få mer vetenskaplig information istället för enbart känslomässiga bedömningar, säger Niklas Waara Åhrlin.

Kontokredit – mer kapital när du behöver det 

 

Mer från Svea Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svea Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera