Annons

Italienska ambassadören: ”Det är som under ett krig”

Virusutbrottet slår hårt mot ekonomin i Italien – men också mot självbilden. Många känner sig misstänkliggjorda i världens ögon.

”Vi brukar tas emot med öppna armar”, säger landets ambassadör i Sverige, som nu riktar en vädjan till svenskarna.

Mario Cospito, Italiens ambassadör i Sverige. Till höger syns en tom restaurang i Rom.
Mario Cospito, Italiens ambassadör i Sverige. Till höger syns en tom restaurang i Rom.Foto:TT

Människorna i Norditalien har helt lagt om sina liv i kampen mot coronaviruset. Det berättar Mario Cospito, Italiens ambassadör i Sverige. I de stängda områdena är allt stängt: skolor, fabriker och kontor.

”Det är som under ett krig. De kan inte göra något alls, bara vara hemma och åka och handla mat. Om någon uppvisar allvarliga symtom blir de hämtade med en särskild ambulans”, säger han.

”Den här situationen är tung för de boende där. Bristen på social kontakt är värst, för vi är sociala varelser – särskilt vi italienare.

Italien är det hårdast drabbade landet i Europa. Under lördagen har man över 4.600 konstaterade fall och cirka 200 dödsfall. Situationen är fortfarande allvarlig, men Mario Cospito hoppas att myndigheternas drastiska åtgärder snart kommer att ge resultat.

Han säger att det är viktigt att komma ihåg att många har tillfrisknat från smittan.

”För om ännu fler tillfrisknar är det samma trend som i Kina, där man har fler tillfrisknade än nya fall. Det är vad vi hoppas på”, säger han och tror att situationen har stabiliserats inom en vecka.

Att just Norditalien drabbats så hårt beror enligt experter på regionens omfattande industri, som gör att man har mycket kontakt med Kina. På sätt och vis var det tur i oturen att det var just Norditalien som drabbades, menar Mario Cospito, eftersom det är landets rikaste del. Sjukhusen har kapacitet att ta hand om de smittade, och det finns gott om läkare.

Att man har identifierat så många fall beror på omfattande provtagningar.

”Hittills har man gjort 30.000 stycken. Italien är det land som har gjort allra flest”, understryker ambassadören.

Hela landet försöker nu anpassa sig till myndigheternas rekommendationer, genom att dra ned på sociala kontakter och varken skaka hand eller kindpussas. Det påverkar hela den italienska livsstilen, ser Mario Cospito.

”Det ses som en fientlig handling att inte hälsa i Italien. Vi använder hela kroppen för att kommunicera”, säger han och illustrerar det spontant med luftkramar.

”Så det här är svårt för oss”.

Det drabbar inte heller bara människor inom landet. Mario Cospito säger att han börjar höra om diskriminering mot italienare över hela världen. Än så länge har inget europeiskt land portat italienare, som Israel har gjort. Men människors rädsla lyser igenom.

”Om du pratar italienska här i Sverige ser man att det blir en liten stunds panik. Folk drar sig undan, och frågar om man kommer från Norditalien”.

Mario Cospito beskriver italienarna som ett resande folk. Till Sverige kom förra året runt 300.000 italienska turister – och flera hör nu av sig till ambassaden och undrar hur de kommer att bli bemötta.

Rädslan kan också göra stor ekonomisk skada: slaget mot turismen är vad som oroar ambassadören mest av de ekonomiska konsekvenserna. Regeringen har tagit fram ett ekonomiskt stödpaket på hela 7,5 miljarder euro till familjer och företag som drabbas av viruset. Men om folk börjar ställa in sina resor till Italien kan effekterna bli långvariga och fatala, tror Cospito.

”Turismen står för 9–10 procent av vår ekonomi. Det är farligt att säga ”åk inte till Italien”. För då kanske människor undviker det i sommar också. Men man behöver inte ställa in sommarens bokningar, för vi vet inte vad som kommer att hända – inte i Sverige heller. Och vi fortsätter att begränsa spridningen av viruset”, säger han.

”Det ber vi våra svenska vänner om, fortsätt kom till Italien. Vi hoppas att Sveriges kärlek till Italien ska växa ännu lite mer under den här tiden”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?