1515

Italiensk redarbaron kräver statsstöd – åt alla

Branschriktat statsstöd under coronakrisen måste utgå till samtliga aktörer i en bransch, inte bara till de finansiellt svaga – annars snedvrids konkurrensen.

Det hävdar Emanuele Grimaldi, italiensk storredare, i en intervju.

Grimaldi Group ägare i Finnlines.
Grimaldi Group ägare i Finnlines.Foto:Johan Nilsson / TT

Emanuele Grimaldi leder tillsammans med sin bror och svåger den familjeägda italienska rederijätten Grimaldi Group med 120 fartyg, som i Norden äger färje- och fraktrederiet Finnlines och godshamnen Wallhamn på Tjörn.

I en färsk intervju med branschtidningen Lloyd's List kommenterar han den senaste tidens många statliga initiativ för att stödja coronadrabbade företag och branscher.

”Om staten intervenerar måste den göra det på ett sätt som inte skadar konkurrensen”, säger han och menar att statsstöd till enbart företag som redan före krisen hade finansiella problem skulle göra just detta.

Finnlines-konkurrenten Viking Line har enligt vad Di rapporterat om planerat söka statsstöd, något Finnlines enligt vad Emanuele Grimaldi säger till Lloyd's List inte har gjort.

Redaren är, påpekas i intervjun, inte emot statsstöd till utsatta bolag, men sådant måste alltså enligt honom lämnas till samtliga aktörer, inte bara någon eller några.

Grimaldi Group uppges ha haft en stark start på året, men förutser nu en svag sommar utan sedvanlig säsongsmässig efterfrågeökning från passagerare. Dessutom förväntas den del av koncernen som bedriver personbilstransport till sjöss drabbas av stillestånd i Europas bilfabriker.

Som motåtgärd planerar företaget att eventuellt tidigarelägga skrotning av en del äldre fartyg. Emanuele Grimaldi nämner dock att intäktsminskningen, som väntas hamna på omkring 15 procent eller minus en halv miljard euro under de närmaste månaderna, delvis kompenseras av de numera klart lägre bränslepriserna jämfört med för ett år sedan.

”Vi har aldrig varit starkare rustade än nu mot den här sortens storm”, säger redaren apropå att 57 av de 120 fartygen är skuldfria, att finansieringskostnaderna är låga och att lönsamheten har varit stark under flera år.


Innehåll från Apper SystemsAnnons

Därför använder Nordens största restauranghus Apper för en mer effektiv verksamhet

UMOE Restaurants är Nordens största restauranghus och driver bland annat Starbucks, Peppes Pizza, TGI Fridays och Blender. För stora restaurangverksamheter som denna med många försäljningsställen krävs det att system är stabila och fungerar smidigt både för personal, kunder och driftansvariga. Till hands har UMOE it-specialisterna Apper som hjälper restauranghuset att effektivt driva verksamheten med hjälp av integrerade system – så här funkar det.

Apper förser UMOE Restaurants med kassasystem, beställningssystem och affärssystem som är integrerade med varandra där all data samlas på en central databas. Alla restauranger och försäljningsställen är sammankopplade vilket gör att allt som säljs registreras direkt på en och samma plats. På så sätt kan du i realtid se vilka produkter som säljer bra och även fatta snabba beslut om något behöver förändras. Aktuella försäljningsrapporter är samlat på ett ställe och du kan ha full koll på försäljningen var du än är. Dessutom behövs bara en driftansvarig som enkelt kan följa alla restaurangers statistik via en app i telefonen. 

Henry Karlsen är it-direktör och driftansvarig på UMOE Restaurants och är mycket nöjd med Appers lösningar.

– Med Appers system får jag snabbt en översikt över hela verksamheten i min telefon. För oss är det viktigt att reducera kostnader och då måste vi förenkla våra arbetsprocesser. Vi automatiseras mer vilket gör att mänskliga fel minskar och det sparar både tid och pengar. Systemen gör dessutom arbetsuppgifterna enklare för våra medarbetare, säger han. 

Smidigt och snabbt med integrerade system

Integrationen av systemen är till stor nytta när man ska utveckla eller uppdatera dem. Nya versioner kan ofta göra system instabila men tack vare Appers förmåga att kontinuerligt göra nya förbättringar påverkas inte driftkvaliteten. Så fort en ny version läggs ut så får alla restauranger och butiker den helt automatiskt när kassan startas. 

Fördelarna med integrationen visas även om en vara exempelvis skulle bli säljstoppad. Då kan du enkelt och snabbt plocka bort den ur systemet hos samtliga restauranger. Det blir en bättre upplevelse för både kunder och personal när systemen fungerar så här smärtfritt. 

– För oss är det viktigt med en partner som ser vad vi kan göra bättre och som kan vara en rådgivare. Apper gör att vi blir mer framtidasäkra och moderna och kan möta de höga kraven som ställs på driftsäkerhet och support, avslutar Henry Karlsen.

Apper gör att UMOE kan effektivisera sina affärsflöden och hjälper dem att expandera. Systemen kan enkelt skalas upp, anpassas och interagera vidare tillsammans med att verksamheten växer, något som ofta är kritiskt för företag som UMOE. I sin tur kan UMOE fortsätta att ständigt förbättra kundservice på sina restauranger. 

Om Apper

Vi på Apper skapar digitala möjligheter och långsiktigt värde för våra kunders affärer. Med strategisk förmåga, kreativitet och passion för teknik bygger vi framtidens lösningar idag. Vår vision är att vara den självklara aktören inom verksamhetskritisk IT i Norden där IBM är den största och mest strategiskt viktigaste partnern.

Läs mer om Apper här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Apper Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?