1515

Italiensk ilska mot banksektorn när nödlån till företag dröjer

Italiens premiärminister Giuseppe Conte beskyllde på torsdagen landets banksektor för att inte betala ut lån till nödställda företag tillräckligt snabbt. Bankerna menar dock att det är regeringens byråkrati som fördröjer utbetalningarna, skriver Bloomberg.

Foto:Andrew Medichini

”Banksystemet är ett stöd, men det kan och måste göra mer för att påskynda förfaranden för att leverera statsstödda lån”, sa Giuseppe Conte i ett tal i parlamentet på torsdagen, där han tillade att pengarna bör betalas ut inom 24 timmar.

Premiärministerns uttalanden stötte dock på motstånd hos oppositionspolitiker, som menade att regeringen har skapat onödig byråkrati som gör att bankerna håller inne på lånen. Den kritiken har också kommit från banksektorn som anser att reglerna är för komplicerade, skriver Bloomberg.

För en vecka sedan hade bara runt 10 procent av 300.000 företag som ansökt om nödlån fått pengarna, och finansministern Antonio Misiani har kallat bankerna för ”oacceptabelt långsamma”.

”Det finns banker som ger lån på 72 timmar medan andra, som på grund av sina interna processer och kontroller, tar mycket längre tid på sig. ”Är detta ett lagstiftarens fel? Att ta ansvar är en skyldighet för alla”, sa Antonio Misiani till Radio24 förra veckan, skriver Bloomberg.

Totalt har regeringen avsatt 740 miljarder euro för nödlån till landets företag.

Denna vecka har butiker, restauranger och barer fått tillåtelse att öppna igen efter den landsomfattande nedstängningen. Dock är det fortsatt hårda regler om social distansering som gäller.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?